Verplichte pitstop WorldSBK Phillip Island komend weekend
Tijdens de officiële DWO (Dorna WorldSBK Organisation) testdagen, afgelopen maandag voor het WK Supersport en dinsdag voor het WK Superbike, werd in beide raceklassen het absolute ronderecord aan flarden gereden. Bij de Superbikes reed Toprak Razgatlioglu in de allerlaatste minuut van FP2 een 1'28.511, terwijl bij de Supersport Yari Montella van het Barni Spark Racing Team een beste tijd van 2'31.881 zette.
De snelle rondetijden waren te danken aan het nieuwe asfalt dat veel meer grip biedt dan het oude asfalt. Keerzijde van de medaille was echter dat het asfalt zeer agressief voor de banden was, waardoor de werktemperatuur van de banden veel hoger werd dan ooit geregistreerd, wat leidde tot een significante bandenslijtage. Bij veel coureurs viel de grip na 5 ronden al ver terug.
Terwijl de sessies van het WK Supersport nog een relatief koele condities werden verreden, met een buitentemperatuur van 19° Celsius en en een asfalttemperatuur van tussen de 23 en 30°, steeg de asfalttemperatuur op dinsdag onder iets warmere omstandigheden tot bijna 50° Celsius, wat de problemen met bandenslijtage alleen maar vergrootte.
Om deze reden hebben Dorna, de FIM, de wedstrijdleiding en Pirelli na gezamenlijk overleg besloten om in beide raceklassen een verplichte pitstop in te voeren.
"We kennen dit circuit heel goed, toch is het elk jaar een heel ander verhaal, omdat op Phillip Island de variabelen die de bandengedrag kunnen beïnvloeden talrijk en vaak onvoorspelbaar zijn. Dit jaar wordt het meest kritieke element vertegenwoordigd door het nieuwe asfalt, dat de referentiepunten vrijwel volledig heeft gereset.
Ik herinner iedereen eraan dat de banden voor deze race eind november vanuit Europa zijn verzonden, terwijl de herasfaltering van het circuit slechts enkele weken geleden is voltooid. Daarom, in afwezigheid van gegevens om op te baseren, vonden we het passend om te vertrouwen op de race-oplossingen die de afgelopen twee seizoenen met succes zijn gebruikt.
We hebben tijdens de tests gezien dat het asfalt veel grip biedt, ten gunste van de rondetijd, maar anderzijds is het zeer agressief voor de banden, vooral bij hoge temperaturen, wat ongebruikelijke pieken in de temperatuur van het loopvlak aan de linkerkant veroorzaakt, met als gevolg bandenslijtage: we hebben tot 160 graden Celsius in de pitstraat gedetecteerd, wat naar schatting operationele pieken van meer dan 200 graden zou kunnen bereiken.
Gezien dit bewijs hebben we in overeenstemming met Dorna, FIM en Race Direction besloten dat het voor de races in beide klassen verplicht zal zijn om een pitstop te maken om banden te wisselen. Het was een moeilijke beslissing, ook omdat, zoals altijd in dergelijke gevallen gebeurt, sommige teams de volledige afstand hadden willen proberen te rijden. Desalniettemin is Pirelli van mening dat de veiligheid van de rijders absoluut prioriteit moet hebben in dergelijke omstandigheden."
Beide raceklassen hebben het komend weekend de standaard SC1 en SC2 voorbanden en de SC1 achterband tot hun beschikking. Daarnaast krijgen de rijders in het WK Superbike ook nog 2 SC0 compound achterbanden voor de Superpole kwalificatie. Vanwege het nieuwe format zijn wel twee extra sets banden toegekend.
De races van het WK Superbikes zijn van 22 ronden naar 20 ronden ingekort, de Superpole Sprintrace gewoon over 10 ronden wordt verreden. De races van het WK Supersport worden zoals gepland over 18 ronden verreden. In beide klassen krijgen de rijders een venster van 3 ronden voor de verplichte pitstop. Bij de Superbikes tussen ronde 9 en 11, bij de Supersport tussen ronde 8 en 10. Het is verplicht om de achterband te vervangen, de voorband vervangen is een beslissing die door de rijders zelf mag worden gemaakt.