Zoeken

Honda domineert MotoGP test Valencia

Honda domineert MotoGP test Valencia

10 november 2011
Honda heeft de eerste officiële krachtsmeting met de nieuwe 1000cc MotoGP racers gedomindeerd. Beide Repsol Honda coureurs Dani Pedrosa en wereldkampioen Casey Stoner wisten zowel de eerste als de tweede en laatste dag de snelste tijd op de klokken te zetten. Met de volgende test gepland op 31 januari in Sepang kunnen de coureurs nu van hun verplichte winterstop gaan genieten.
Inhoudsopgave
Honda domineert MotoGP test Valencia
Pagina 2
Pagina 3

Dani_Pedrosa_Honda_Valencia_MotoGP_test_2011

Geheel in lijn met het beeld van afgelopen seizoen wist Repsol Honda ook de laatste MotoGP test van het seizoen, die traditioneel na afloop van de laatste Grand Prix wordt georganiseerd, te domineren. Casey_Stoner_Honda_Valencia_MotoGP_test_2011Het was de tweede keer dat de fabrieken, die dit seizoen elk 8 testdagen hadden gekregen voor de ontwikkeling van hun 1000cc racers, tegenover elkaar in de arena stonden en de onderlinge krachten konden worden gemeten. De RC213V waarmee zowel Pedrosa als Stoner reden was een evolutie van de fiets waarmee het team tijdens de eerste 1000cc test op Brno had gereden.

Pedrosa zette met de nieuwe 1000cc racer een tijd van 1'31.807 en was daarmee een fractie sneller dan Casey Stoner's kwalificatietijd afgelopen weekend. De Spanjaard werkte vooral aan de motormapping en vering van zijn machine en was na afloop positief gestemd. Teamgenoot Casey Stoner wist met een snelste tijd van 1'31.968 eveneens onder de 1'32-grens te duiken, maar was wel een fractie langzamer dan zijn eigen kwalificatietijd. Hoewel het duo de tweede dag in de 1'31-ers wist te rijden was aan het eind van de dag het gat wel minder groot met de rest van het veld, dat de eerste dag nog op één seconde was gereden.

Volgens de wereldkampioen is de RC213V op een paar kleine punten verbeterd, waardoor de fiets vooral beter op de nieuwe 2012 Bridgestone banden reageerde. De chatter in zowel voor- als achterwiel, waarmee Stoner tijdens te test op Brno was geplaagd, was stukken minder, maar moet volgens Stoner nog wel verder worden verbeterd. De vergaarde data zal nu in Japan door de technici worden geëvalueerd, ter voorbereiding van de volgende test eind januari 2012 op het circuit van Sepang in Maleisië.

Ben_Spies_Yamaha_Valencia_MotoGP_test_2011

Het Repsol Honda duo was aan het eind van de tweede dag een halve seconde sneller dan derde man Ben Spies, die voor Yamaha de honneurs moest waarnemen. Lorenzo's vinger, die hij tijdens een crash op Phillip Island serieus had geblesseerd, was nog niet voldoende aangesterkt om verantwoord te kunnen trainen. Volgens de voormalig wereldkampioen zal zijn vinger nooit meer 100% worden, maar zal het uiteindelijk geen invloed meer hebben op zijn rijsnelheid. Cal_Cruthclow_Yamaha_Valencia_MotoGP_test_2011Ook Spies werkte een vol programma af, waarbij verschillende settings van zowel motormanagement als framegeometrie werden uitgeprobeerd. Ondanks de afwezigheid van Lorenzo wist het team in de twee dagen het complete testprogramma af te werken. De data zal nu in Japan worden geëvalueerd, waarna door de engineers zal worden gewerkt aan de volgende fase van ontwikkeling, voorafgaand aan de volgende test op Sepang.

Naast Spies mochten ook beide Tech3 Yamaha coureurs voor het eerst kennismaken met de nieuwe 1000cc racer, en deden dat niet onverdienstelijk. Cal Crutchlow, die op zondag nog tot Rookie of the Year was gekroond, reed op de eerste dag een tijd van 1'33.3 en wist deze op de tweede dag met 1.1 seconden aan te scherpen tot 1'32.550 en was daarmee slechts tweetiende seconde langzamer dan Spies. Crutchlow's kersverse teamgenoot Andrea Dovizioso zette uiteindelijk de vijfde tijd, maar was wel zeventiende seconde langzamer dan zijn teamgenoot. Voor beide coureurs was het hun allereerste kennismaking met de 1000cc MotoGP racer, en werden de twee testdagen vooral gebruikt om de machine te leren kennen. Hoewel Dovizioso wel langzamer was dan zijn teamgenoot, wist de Italiaan dankzij zijn jarenlange ervaring met Honda het team wel goede feedback te geven.

Andrea_Dovizioso_Yamaha_Valencia_MotoGP_test_2011