Zoeken

Verslag MotoGP Valencia

Pagina 2

10 november 2005
Inhoudsopgave
Verslag MotoGP Valencia
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

125 cc

Thomas Lüthi mag zich wereldkampioen noemen in de 125 cc klasse van de wegrace. Hij wist zijn voorsprong van 23 punten goed te gebruiken om de wereldtitel binnen te slepen. Zijn concurrent Kallio deed wat hij moest doen: winnen. De achterstand op Lüthi was echter te groot en hij werd tweede in het kampioenschap.

KTM was wederom oppermachtig. (Foto: O. Bergamashi)
Lüthi was niet van plan nog risico"s te nemen in de laatste race. Na de crash van Kallio in de vorige race begon hij natuurlijk redelijk comfortabel aan de race. Door de voorsprong van 23 punten hoefde Lüthi maar een paar punten te scoren om de titel veilig te stellen. Hij koos er dan ook voor om in een relatief rustig tempo rond te toeren, geen risico te nemen en hij eindigde op de negende plaats. Voorin wordt er wel hard gereden en het zijn Gadea, Pasini, Kallio en Talmacsi die het in de openingsfase van de race vechten om de eerste plaatsen. Even lijkt het erop dat Gadea genoeg voorsprong kan opbouwen om een overwinning te pakken maar hij pusht te hard en gaat onderuit tegen het einde van de race. Kallio, Talmacsi en Pasini vechten daarna om de overwinning, wat uitmondt in een bizarre laatste kilometer van de race. Pasini wordt voorbij gestoken in de één na laatste bocht en raakt bijna van de baan in de laatste bocht. Daardoor valt hij zelfs net terug tot de derde plaats. Kallio pakt dus de overwinning, vlak voor Talmacsi en Pasini.
Lüthi pakt met weinig inspanning zijn titel.
Faubel werd op afstand vierde, vlak voor Simoncelli. Zesde werd Koyama. Zevende Lai, achtste Simon en tiende Nieto. De constructeurstitel is, dankzij het sterke optreden dit jaar van Kallio en Talmacsi, wel naar KTM gegaan.