Zoeken

Motor Speciaal: de Indian van Lout Sondaar

Werken voor je benzine

2 augustus 2011
Inhoudsopgave
Motor Speciaal: de Indian van Lout Sondaar
Betaalbaar transport
Niet wegdoenerig
Werken voor je benzine

Indian_11
Het kleine mirakel: De bijna 90-jaar oude Scout loopt na bijna drie jaar vergetelheid na één trap!

In het nabije Staphorst werd in 1978 de ‘Staphorstrit’ voor klassiekers georganiseerd. Een gelegenheid waarvoor de Scout als Doornroosje wakker werd geschud. Niet restaureren, maar gewoon technisch in orde. ‘Dat was de stimulans om de Scout weer helemaal in goed rijdende staat terug te brengen. Indian_14Het ijzerdraad is in 1979 nog vernieuwd...Door die rit kreeg ik er weer zin in. Later toen ik ook VMC ritten ging rijden, werd er wel schande over gesproken dat ik zomaar een Indian Scout in deze staat liet. Alleen de erkende kenner Gebben senior kon hem zeer waarderen. ‘Dit is de mooiste die er bij staat, moet je nooit wat aan doen’, was zijn commentaar! En tot op de dag van vandaag heb ik de Indian in dezelfde staat gelaten zoals hij door mij als student werd gebruikt. Nee, hard gaat die niet. Ik word links en rechts voorbij gereden door die jongens op scooters. Maar hij moet het gewoon goed doen, mooi zijn is niet nodig. Mooie exemplaren zijn er al genoeg’.

We gaan in de schuur kijken hoe de Indian er bij staat. Als je niet beter zou weten lijkt het zo’n unieke ‘barn find’ waar iedere klassiekliefhebber van droomt. Lout: ‘Regelmatig zijn er van die slimmeriken die me wel voor een klein bedrag van dat oude schroot af willen helpen. Onlangs nog. Ziet zo’n type de Indian hier staan en vertelt me dat hij alweer een tijdje terug een oude man met precies zo’n Indian had gezien. ‘Maar die zal nu wel dood zijn. Of eh, bent u dat misschien….? Vraag me ook niet wat die waard is. Ik heb geen idee en wil het niet weten ook, dat is alleen maar belastend’. Voorzichtig wordt de Indian naar buiten gereden, het felle daglicht in. De met de hand ruw geverfde rode koplamp, de met de kwast aangebrachte verf, de oliesporen op het blok, alles wijst er op dat dit een motor is die altijd hard heeft moeten werken voor zijn benzine.

Één trap…

Indian_12

Met zekere gebaren die laten zien dat hij precies weet wat hij doet begint Lout aan de ontwakingsrituelen die bij het starten van een bijna negentig jaar oude Indian horen (en die al zestig jaar in de familie zit). ’Laat Paul hem nou maar aantrappen’ roept Carla nog, maar Lout hoort het niet. Geconcentreerd is hij bezig met de verschillende kraantjes en hendels.

Met duidelijke spanning kijken Carla en Paul toe, maar dan vindt een klein mirakel plaats. Met één machtige trap op de kickstarter schopt de 78-jarige Lout de Indian letterlijk tot leven. Heel even proest de V-twin, maar dan komt met een heerlijke roffel het blok in beweging. In een wolk van blauwe rook staat Lout als een overwinnaar naast zijn Indian. ‘Drie jaar Indian_15Indian_16stilgestaan en in één trap lopen’ schreeuwt hij triomfantelijk. Carla straalt, de jaren lijken weg te vallen en ze kijkt als dat jonge meisje van toen naar haar Lout. ‘Laat Paul nou maar rijden’, roept ze boven de rook uit…

Even later hobbelen vader en zoon samen op de Indian over de verlaten landweggetjes. Zo moet het ook zijn. De rode Indian-draad, die door het leven van de Sondaars loopt, zal nog lang niet verbroken worden. Dat is een ding dat zeker is!

Nabestellen Motor Speciaal? klik hierMotor Speciaal

Dit verhaal is, naast vele andere interessante nostalgische verhalen terug te vinden in Motor Speciaal nr. 2 2009-2010.

Het blad is voor € 8,95 na te bestellen bij de webshop van uitgever Target Press.

Indian_13
Dán maar achterop