Zoeken

Yamaha R1 streetfighter uit Californië. Yes we can!

Yamaha R1 streetfighter uit Californië. Yes we can!

26 november 2008
Inhoudsopgave
Yamaha R1 streetfighter uit Californië. Yes we can!
Girder als kunstwerk

Dat Amerika toe is aan verandering heeft de nieuwe president van dat land duidelijk laten zien. Obama is de eerste zwarte president van de Amerikaanse geschiedenis en dat betekent nogal wat. Dat mensen in Amerika minder conservatief worden en vernieuwing aanhangen ontdekten wij ook op de website van Jason Rodman uit Californië.

r1fighter_1.jpg

we need CHANGE!


Hier showt hij zijn nieuwste project: in plaats van bling bling een no nonsense streetfighter gebaseerd op een standaard R1, uit 2005. Van de originele R1 is naast motorblok en frame weinig meer te herkennen. Jason’s ambitie bij het maken van deze streetfighter komt voort uit de custom industrie. Of eigenlijk uit zijn ergernis daaraan. Naar zijn mening is men (in Amerika) klaar met de ‘over the top’ custom bikes die er uitzien als gepensioneerde striptease-danseressen met te veel make-up. Mensen zijn, volgens hem, niet meer bereid 20- tot 40.000 dollar uit te geven aan motoren die er misschien indrukwekkend uitzien, maar die niet presteren. Volgens Rodman is de ‘custom-bel’ gebarsten en ligt de toekomst voor de custom industrie bij minimalistische performance bikes, zoals zijn eigen R1.

r1fighter_3.jpgOf Jason een visionair is en het doek voor het bijvoorbeeld van Discovery channel bekende Orange County Choppers zal vallen blijft vooralsnog onwaarschijnlijk. Dat zijn creatie eruit ziet om je vingers bij af te likken en waarschijnlijk een stuk beter presteerd dan de gemiddelde custom die de garage in Orange County verlaat lijkt echter duidelijk. Maar het cliché regeert: uiteindelijk blijft het allemaal een kwestie van smaak.

Tekst: Thomas Reedijk
Foto's: Jason Rodman/Yamaha