Innovatieve veiligheidsystemen van Honda
2: Van remschijf naar E-ABS
Inhoudsopgave |
---|
Innovatieve veiligheidsystemen van Honda |
2: Van remschijf naar E-ABS |
3: De praktijk |
4: Passief & preventief |
Van remschijf naar E-ABS
Bij het begin beginnen is voor Honda – met betrekking tot veiligheid en dan vooral gericht op de remmen - al in 1969 met de CB 750 Four. De eerste motorfiets met schijfremmen. Remmen en de remsystemen werden vanaf dat moment een steeds belangrijker aspect op het gebied van veiligheid. In de jaren zeventig waren het vooral eerst andere merken die met gecombineerde remsystemen kwamen. Honda voerde in 1982 voor het eerst een gecombineerd remsysteem in op de Goldwing. 10 jaar later kwam Honda voor het eerst met ABS op een motorfiets, op de Pan European. BMW had dit toen al 6 jaar eerder op de K100 geïntroduceerd. In de jaren negentig werd zowel het ABS als het gecombineerde remsysteem – bij Honda CBS genoemd – verder uitgewerkt, ontwikkeld en op steeds meer modellen toegepast. Met als 'resultaat' dat nu zo'n beetje elk model van Honda – al dan niet optioneel – uitgerust is met een vorm van ABS. Behalve de supersport modellen welteverstaan, maar daar komt dus nu verandering in!
De president van Honda – Fukui – heeft onlangs aangegeven dat in 2010 alle modellen boven de 250cc met ABS leverbaar zijn en dus ook de supersport's. Nu is het niet gewoon maar even een bestaand systeem plaatsen op de supersport's. Vooral de wielbasis en de ligging van het zwaartepunt bij supersport's maken het moeilijk om het huidige ABS te gebruiken. Door hun kortere wielbasis en hogere en meer naar voren gelegen zwaartepunt wordt een supersport (sneller) onstabiel bij stevig remmen. Een goed werkend ABS monteren, waarbij de motor ook stabiel blijft is dan ook lastig. Om dit toch voor elkaar te krijgen, is er een nieuw gecombineerd ABS ontwikkeld voor deze categorie. Geen mechanisch systeem deze keer, maar een elektronisch. Voordeel ten opzichte van een mechanisch systeem is dat de elektronische componenten dichter bij het zwaartepunt van de motorfiets geplaatst kunnen worden, daarnaast zal door het smeuïge karakter dit nieuwe systeem – zoals Honda zelf aangeeft - aanvoelen alsof je remt met conventionele remmen. Tevens is er ook minder ongeveerd gewicht, daar het ABS – en dus het ‘extra’ gewicht van het systeem – vooral wordt geplaatst nabij het zwaartepunt van de motor en niet aan het wiel zelf.
Remmen met een draadje
Andere verschillen tussen mechanisch en elektronisch gecombineerd ABS zijn dat bij het laatste geen gebruik wordt gemaakt van drukkleppen, er normale remklauwen gebruikt kunnen worden en er geen tweede remcilinder noodzakelijk is. Waar het elektronische systeem daarentegen wel gebruik van maakt zijn modulators, motortjes en natuurlijk een ECU (computer). Als het systeem nog niet is ingeschakeld werken de remmen zoals conventionele remmen. Is het elektronisch aangestuurde en gecombineerde ABS wel ingeschakeld dan bedien je niet meer direkt de remmen, maar gaat de remvloeistof naar een sensor. Die sensor geeft de gegevens over de door de rijder op de remhandle/pedaal uitgeoefende druk door aan de ECU. De ECU geeft op zijn beurt het signaal weer door aan een servomotortje welke uiteindelijk de remklauw aanstuurt. 'Brake by wire' dus! Een sensor op het wiel houdt, net als bij conventioneel ABS, in de gaten of de wielen niet dreigen te blokkeren. Als de wielen dreigen te blokkeren zal een signaal naar de ECU worden gestuurd, die op zijn beurt weer het servomotortje zal aansturen. Omdat de berijder niet meer direct de remklauw bedient maar de input sensor, blijft de druk op remhendel / rempedaal gelijk en is het herkenbare en vaak irritante "stoten" van de hendel en pedaal - zoals bij mechanische aangestuurde ABS voelbaar is als het systeem in werking treed - niet aanwezig.
Zoals bij nagenoeg alle Honda modellen is ook dit EBS remsysteem een gecombineerd systeem. Als de achterrem gebruikt wordt, zal de voorrem op een gegeven moment mee gaan remmen om een grotere remvertraging te krijgen en meer controle en stabiliteit in de motorfiets te houden. Bij het conventionele systeem werd dit geregeld door een drukvat. Als de er genoeg druk op de achterrem werd gezet, ging er ook door de remvloeistof een zuiger van de voorrem mee remmen. Bij het elektronische systeem wordt – zoals te verwachten is – de werking in gang gezet door de ECU. Als de ECU de achterrem aanstuurt dan wordt de voorrem tevens in werking gezet.
Filmje van het EBS: