Zoeken

Interview BMW CEO Dr. Markus Schramm

Klaar voor de toekomst

26 november 2018
Met de lancering van het nieuwe Euro5 geschikte 1250 Boxertwin platform en de nieuwe S 1000 RR heeft BMW laten zien klaar voor de toekomst te zijn. Op de EICMA in Milaan spraken we met BMW Motorrad kersverse CEO Dr. Markus Schramm, die exclusief een tipje van de nabije toekomst oplichtte.

Met nog vijf jaar te gaan tot het 100-jarig jubileum als motorfabrikant is BMW de grootste Europese fabrikant van premium motorfietsen en scooters. In 2017 werden 164.153 units geleverd aan klanten wereldwijd via het 1.200 plus dealernetwerk in 90 landen, het zevende recordjaar op rij met een groei van 13,2% ten opzichte van het jaar ervoor. Een verkoopaantal dat BMW dit jaar opnieuw hoopt te verbeteren, hoewel de eerste tien maanden van 2018 de groei lijkt te zijn afgetopt, met een kleine krimp van 0,3% ten opzichte van 2017.

Dit is gebeurd in het jaar dat er een nieuwe CEO bij BMW Motorrad is aangesteld, op 1 mei 2018 nam de 55-jarige Dr. Markus Schramm het stokje over van zijn voorganger Stephan Schaller, die in alle stilte in februari de BMW Group verliet. BMW Motorrad kwam daarna tijdelijk onder toezicht van Hubert Kühner, hoofd van de financiële afdeling (CFO), die in april met pensioen is gegaan. Dr. Markus Schramm is al sinds 1991 bij BMW en was voor hij CEO van BMW Motorrad werd verantwoordelijk voor Corporate and Product Strategy Planning van de gehele BMW Group. In zijn vrije tijd is Schramm een fervent motorrijder en marathonloper, een van de 133 leden van de elite Marathon Grand Slam Club wiens leden op elk van de zeven continenten een marathon hebben gelopen, evenals op de bevroren Arctische oceaan in de uitputtende North Pole Marathon.

Op de EICMA in Milaan dit jaar werden op de stand van BMW maar liefst 6 compleet nieuwe modellen gepresenteerd, aangevoerd door de compleet vernieuwde S 1000 RR. Tijdens een een-op-een gesprek met Markus Schramm deed BMW’s nieuwe CEO een boekje open over de toekomstige richting van BMW Motorrad.

Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: BMW Motorrad