Zoeken

Nader bekeken: Rijbewijs A Automaat

De praktijk

13 april 2010
Inhoudsopgave
Nader bekeken: Rijbewijs A Automaat
De praktijk
Conclusie

000_1147.jpg

Margo
Laten we in dit verhaal Margo maar eens volgen. Zij wil al heel lang haar motorrijbewijs halen maar had moeite om op een traditionele motor te rijden, waarom laten we even buiten beschouwing. De eenvoud van een motorscooter biedt haar een mogelijkheid om het rijbewijs wel te kunnen gaan behalen. 000_1155.jpgNa wat zoeken op internet (zie de link van het CBR, klik de brochure open en zoek op “automaat of motorscooter”) en enige navraag bij rijschool en verzekering wordt de knoop doorgehakt.

v/d Kuinder
Er moet een scooter komen. Daarvoor gaat de reis naar Hilversum waar v/d Kuinder gevestigd is. Als een van de weinige in Nederland maakt v/d Kuinder zich al jaren lang sterk voor de scooterrijder. In de showroom staat een ruim aanbod van scooters en er zijn zelfs demo modellen aanwezig. Na gedegen advies van Roger v/d Kuinder blijven er twee modellen over en wordt er op een afgesloten terrein met beide voorzichtig proef gereden. De uiteindelijke keuze valt op de Yamaha X-city. 

Verzekering
Voordat er ook maar één meter mee gereden kan worden dient het voertuig verzekerd te zijn. Aangezien Margo er in eerste instantie alleen mee gaat/mag lessen zitten er een paar haken en ogen aan vast. 000_1152.jpgDe scooter kan verzekerd worden mits het voertuig tot aan het behalen van het rijbewijs alleen gebruikt wordt voor rijlessen onder begeleiding van een beëdigd instructeur. Bovendien moet het voertuig bij de betreffende rijschool worden gestald. Margo heeft daarvoor de verzekering afgesloten bij PK motorpolis, zij zijn gespecialiseerd in motor-verzekeringen en kunnen een goede keuze maken tussen diverse verzekeringmaatschappijen.  

Rijschool Augustin.
Vervolgens dient er een rijschool uitgezocht te worden. In Margo’s geval is dat er een in Tiel geworden en wel rijschool Augustin. Zij stelden meteen de stalling voor de scooter beschikbaar en pasten hun lesmethode, waar nodig, aan de omstandigheden aan. Contact en begeleiding is vriendelijk en gedegen zodat het vertrouwen in het behalen van het rijbewijs op peil blijft. Bovendien kon zij nog een leuke korting bedingen op de rijlessen. In de praktijk zal dit al gauw kunnen oplopen tot wel € 10,- per les.

Lessen
Rijden in het verkeer met de scooter gaat Margo goed af, voordeel is dat zij al lange tijd auto rijdt en de regels van het verkeer al kent. Met de bijzondere verrichtingen heeft zij echter meer moeite, voornamelijk onwennigheid die elke beginnende motorrijder wel zal ervaren. Wat zij nog niet door heeft is dat de bijzondere verrichtingen met een scooter een stuk makkelijker zijn dan met een schakelende motor. Zo hoeft er niet nagedacht te worden over de keuze van de juiste versnelling en hoeft het rijden met een slippende koppeling niet te worden aangeleerd. Margo’s Yamaha X-City is standaard voorzien van 16inch wielen waardoor het manoeuvreren nog eens stabieler is dan op een scooter met kleinere wielen.

000_1153.jpg000_1150.jpg