Zoeken

R1 vanaf 2025 enkel nog 'track-only' in Europa

23 februari 2024
De YZF-R1 was revolutionair toen de fiets door Yamaha in 1998 werd gelanceerd, vanwege z'n ongekende vermogen/gewicht verhouding, maar eind dit jaar valt het doek voor het eenliter Supersport icoon. Dat wil zeggen, hier in Europa; Yamaha heeft namelijk besloten om de YZF-R1 niet aan te passen aan de Euro5+ emissienormen.

Het goede nieuws is dat Yamaha te kennen heeft gegeven alle wereldwijde wegrace motorsport raceklassen met productiemotoren met de YZF-R1 volledig te blijven ondersteunen, inclusief het EWC Endurance World Championship en het WorldSBK FIM WK Superbike. Deze toewijding strekt zich uit van de fabrieksteams in de mondiale raceklassen tot het ondersteunen van teams en klanten op nationaal niveau. 

Dat betekent dat de R1 in de toekomst in productie zal blijven, evenals het ontwikkelingsprogramma dat ervoor heeft gezorgd dat in zowel het WorldSBK als het EWC de wereldtitel kon worden binnengehaald. 

Het slechte nieuws is echter dat Yamaha ook heeft gesloten om, gezien de uitdaging om aan de strenge eisen van de Euro5+ homologatie te voldoen, vanaf 2025 de R1 in Europa alleen nog maar als 'track-only' motor in het gamma op te nemen, net als in het verleden al met de YZF-R6 is gegaan. Daarmee komt op straat dus na 26 jaar een eind aan YZF-R1 geschiedenis.

Dat Yamaha nog steeds in de R1 gelooft is ook te zien aan de enorme hoeveelheid GYTR Performance Parts die voor de R1 zijn ontwikkeld en nog worden ontwikkeld, om elke consument een ervaring te bieden die behoorlijk in de buurt komt van de WorldSBK spec R1 zoals 'ie dit jaar door 6-zoudig wereldkampioen Jonathan Rea wordt ingezet. Afgelopen jaar resulteerde dat in de lancering van de R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition. 

Yamaha heeft de afgelopen drie jaar ook in een uitgebreid netwerk aan GYTR PRO Shops in heel Europa geïnvesteerd, waarmee is gestart om de kennis en ervaring die met de R1 in de racerij op het hoogste niveau is opgedaan met klanten te kunnen delen. Volgens Yamaha is de R1 een bewezen winnend pakket en zegt toegewijd te zijn ervoor te zorgen dat dat in de nabije toekomst ook zo blijft.