Zoeken

Mash voegt tweede zijspan aan gamma toe: B-Side 500

11 maart 2024
Ten opzichte van motorfietsen is de markt voor zijspannen slechts een zeer kleine niche, maar dat heeft de Fransen bij Mash er niet van weerhouden een tweede zijspan te lanceren: de B-Side 500. Dezelfde klassieke looks, maar dan aangedreven door een beduidend sterkere 494cc paralleltwin.

Het is al weer zeven jaar geleden dat Mash de Family Side lanceerde en als enige van de reguliere merken een zijspan aan het gamma had toegevoegd, een markt die tot dan was voorbehouden aan specialisten die zich puur en alleen op zijspannen richten. 

De Family Side was in landen waar veel vraag is naar zijspannen een klinkend succes, niet in de laatste plaats vanwege z'n zeer scherpe prijsstelling van net iets meer dan 10.000 euro bij ons in Nederland, een fractie van wat voor een custom build zijspan op tafel moet worden gelegd. 

Tuurlijk, dan heb je ook wel een zijspan met 150+ pk krachtbron, maar voor wie vermogen niet belangrijk was, was de Family Side een zeer goed alternatief. Een test in eigen land leerde ons in ieder geval dat de 27,6 pk 397cc ééncilinder van de Family Side krachtig genoeg was om ritjes binnendoor te doen.

In 2021 volgde de Side Force; hetzelfde rijwielgedeelte, maar dan voorzien van een blok met iets grotere longinhoud en andere looks die een dikke vette knipoog waren naar de militaire zijspannen die in de tweede wereldoorlog waren gebruikt en zo van de filmset van Inglorious Bastards (of elke andere oorlogsfilm) hadden kunnen zijn weggereden. 

Voor 2024 heeft Mash het gamma met nog een tweede zijspan uitgebreid, dat naast de opvolger van de Side Force, de Black Side, zal worden gevoerd. De B-Side 500 heeft dezelfde retro-looks, maar is van de grond af aan compleet nieuw ontwikkeld, met een nieuw rijwielgedeelte en een nieuwe 494cc paralleltwin, die wordt opgegeven voor een topvermogen van 54 pk bij 8.500 tpm. Da's bijna het dubbele aan vermogen ten opzichte van de Black Side. 

Daar staat tegenover dat de B-Side 500 wel een tikkie zwaarder is. Mash claimt een drooggewicht van 345 kilo, waar dat bij de Black Side 'slechts' 317 kilo is. De B-Side 500 is ook qua afmetingen ruimer, en zal daardoor voor de bakkenist ongetwijfeld comfortabeler zijn, terwijl dankzij de nu 18 liter tank grotere afstanden kunnen worden afgelegd. 

De B-Side 500 is medio april 2024 beschikbaar bij de Mash dealers voor de consumentenadviesprijs van € 14.499,-.