Honda onthult CB1000 Hornet (eindelijk)
Het was het afgelopen jaar op de EICMA in Milaan hét onderwerp van gesprek, de nieuwe CB1000 Hornet die samen met de CB500 Hornet was gepresenteerd als tweede (en derde) model van de Hornet familie die in 2023 met de komst van de CB750 Hornet een nieuw leven in was geblazen.
Het was echter niet de uitbreiding van de Hornet familie die het onderwerp was van gesprek, maar het design dat als twee druppels water op dat van de laatste generatie Kawasaki Z1000 leek. Op de voorpartij met z'n lage platte koplampen daarvan. Aardig van Honda om de Kawasaki Z1000 een nieuw leven in te blazen.
De technische informatie omtrent de CB1000 Hornet was op dat moment echter zeer beperkt, wat deed vermoeden dat het nog wel even zou duren voordat de motor daadwerkelijk op de markt zou worden gezet. Honda Benelux PR-manager van dat moment George deWulf sprak van mei 2025, maar ook dat blijkt geen haalbare kaart te zijn geweest.
Bijna een jaar later heeft Honda nu eindelijk de stilte doorbroken met de presentatie van de 2025 CB1000 Hornet, die in twee versies op de markt zal worden gezet: CB1000 Hornet en CB1000 Hornet SP.
Volgens Honda is de CB1000 Hornet compleet nieuw ontworpen. Te beginnen met het blok dat van de 2017 CBR1000RR Fireblade is overgenomen en goed is voor een topvermogen van 152 pk bij 11.000 tpm en een maximumkoppel van 104 Nm bij 9.000 tpm. Da's een bak minder vermogen dan destijds in de Fireblade, maar daar heb je over de hele linie wel veel meer koppel voor teruggekregen. Aldus Honda.
Honda zegt veel detailwerk te hebben verricht om het karakter en de vermogensafgifte te veranderen. De lift en timing van in- en uitlaatkleppen is ontwikkeld om efficiënter over het toerentalbereik te 'pompen'. Het materiaal van de inlaatkleppen is staal en de lichtgewicht gegoten zuigervorm is geoptimaliseerd voor sterkte en duurzaamheid.
Ook de transmissie is de Fireblade-krachtbron afgestemd. Versnellingen twee tot en met vijf zijn geoptimaliseerd voor acceleratie en passen bij de allround aandrijving van de motor, terwijl de zesde versnelling zorgt voor ontspannen cruisen op de snelweg. Een slip/assist koppeling zorgt voor een lichte bediening en voorkomt dat het achterwiel bij hard remmen en (te) snel terugschakelen gaat stuiteren.
Boring en slag zijn op 76 mm x 55,1 mm, met een compressieverhouding van 11,7:1. Een gasklephuis met een diameter van 44 mm voert het lucht/brandstofmengsel aan via inlaatpoorten met een grote diameter en zorgvuldig gevormde verbrandingskamers. De uitlaat draagt bij aan de kracht in het midden toerengebied en het lichte gewicht van de CB1000 Hornet. Het is een 4-2-1 ontwerp met OBD2-sensoren en een einddemper met 7,1 liter volume.
Voor wat betreft de elektronica heb je de keuze uit 3 rijmodi (Rain, Standard en Sport) met elk hun eigen settings van Power (3 standen), HSTC Honda Selectable Torque Control aka tractiecontrole (4 standen plus uit) en EB Engine Brake. Daarnaast zijn er nog User modes 1 en 2 waarmee je alles naar eigen geur en smaak kunt afstellen. Oh ja, de HSTC heeft geïntegreerde wheeliecontrole.
Het Fireblade hart is gemonteerd in een nieuw stalen twin-spar frame, waarbij het scharnierpunt van de achterbrug in het blok is geïntegreerd. Volgens Honda heeft het nieuwe frame 70% meer torsiestijfheid dan de 2024 CB1000R, wat een scherper stuurgedrag en betere wendbaarheid moet hebben opgeleverd. Het blok is deels in zorgvuldig ontwikkelde rubbers opgehangen, om trillingen te minimaliseren en het gevoel te vergroten.
De balhoofdshoek is met 258 gelijk aan die van z'n voorganger, maar de naloop is met nu 98 mm wel 2 mm korter gemaakt. De wielbasis is met 1.455 mm exact gelijk aan die van de CB1000R. Wel significant anders is de zithoogte, die nu slechts 809 mm is. Het stuur is ook iets verder naar achteren gezet, wat in combinatie met de sportieve voetsteunen voor een actieve zithouding moet hebben gezorgd.
De Showa 41mm Separate Function Fork Big Piston (SFF-BP) upside down voorvork is volledig instelbaar De Showa achtershock met gescheiden drukregeling werkt via een Pro-Link systeem en kan via een losse draaiknop worden ingesteld op voorspanning; de uitgaande demping is instelbaar. Een 619,1 mm achterbrug van gegoten aluminium biedt volgens Honda een afgestemde stijfheidsbalans voor optimale grip en gevoel.
Een radiale hoofdremcilinder bedient de dubbele, radiaal gemonteerde Nissin vierzuigerremklauwen die zwevende remschijven van 310 mm bedienen. De 240 mm remschijf achter is voorzien van een Nissin remklauw met één zuiger. De 5Y-spaaks wielen zijn afgeleid van het concept van de CBR1000RR Fireblade en zijn gegoten in lichtgewicht aluminium. De banden hebben de maat 120/70-ZR17 voor en 180/55-ZR17 achter.
De 2025 CB1000 Hornet zal beschikbaar zijn in de kleuren Grand Prix Red, Mat Iridium Gray Metallic en Pearl Glare White. Prijs en levertijd zijn nog niet bekend.