Zoeken

Drie stuks nieuwe Harleys!

Drie stuks nieuwe Harleys!

8 maart 2014
Harley-Davidson pakt uit. Was het een tijdje wat stil rond het merk, daar komt nu verandering met de presentatie van niet een, maar liefst drie nieuwe modellen. Maak kennis met de Low Rider, de Superlow en de Street Bob special edition.
Inhoudsopgave
Drie stuks nieuwe Harleys!
Superlow en Street Bob

Harley-Davidson 2014_Low_Rider

In 1977 creëerde Harley-Davidson een motorfiets die je hard moest rijden, vies moest wegzetten en waarmee je overduidelijk je territorium afbakende. De custom motorfiets werd een icoon – de Low Rider. Na vijf jaar is de legendarische Low Rider terug van weggeweest in de Harley-Davidson modellenlijn. Herboren, met tijdloze Harley-Davidson custom cruiser styling en spannende nieuwe performance, is hij gemaakt voor iedereen die niet kan wachten om de smaak van vrijheid te proeven. Dankzij een innovatief ergonomisch ontwerp waarmee hij zich makkelijk laat aanpassen voor de perfecte zithouding, is de Low Rider een Big Twin voor iedere rijder. Hij is nu beschikbaar als 2014 model; onmiskenbaar een echte Harley-Davidson.

De nieuwe Low Rider reageert met assertieve directheid op rijdersinput. Aan de basis ligt het onverbiddelijke vermogen van de Twin Cam 103 krachtbron, die is opgehangen in een wendbaar Dyna chassis. Michelin Scorcher banden werken samen met stevige 49mm vorken en nieuwe achterschokbrekers, beide met tri-rate veren. De vering is ingesteld op dagelijks comfort en fijnbesnaarde handling. Dubbele remschijven voor staan garant voor solide remvermogen. Voorgevormde uitlaatbochten lopen door in een 2-in-1 uitlaat waar een diepe, warme brom uit komt. Van stoplicht naar stoplicht of op de open weg, de Low Rider levert een altijd opwindende performance.

Als resultaat van hetzelfde versnelde, klantgedreven ontwikkelingsproces dat Project Rushmore lanceerde, is de nieuwe Low Rider ontworpen om een brede groep rijders te laten rijden in een vertrouwenwekkende, comfortabele houding zonder extra accessoires toe te voegen. Harley-Davidson heeft de ergonomie geoptimaliseerd voor een “perfect fit” rijhouding, gebaseerd op drie belangrijke features: een tweestanden-zadel, een instelbare stuurverhoger die zowel door de dealer als door de rijder te verstellen is met wat simpel handgereedschap, en voetsteunen die 51mm naar voren zijn geplaatst. De Low Rider doet zijn naam nog altijd eer aan; de zadelhoogte is slechts 680mm.

 “We wilden dat de nieuwe Low Rider meer comfort zou bieden en wij hebben in drie stappen naar dat doel toe gewerkt,” vertelt Paul Weiss, lead engineer op het Low Rider project. “We begonnen met live feedback van rijders van alle soorten en maten en hebben toen Pro/Engineer computersimulaties gebruikt om rijhoudingen te projecteren en de beste plek voor de bedieningselementen te bepalen. Computer gegenereerde rijhoudingen, uitgaande van de meeste extreme biometrische waarden – van 1.55 tot 1.90 meter – plaatsten we boven het Dyna chassis. Deze driehoeken wezen ons niet alleen op het bereik van de verschillende rijders, maar ook op de kritieke comfort-zones binnen dat bereik.”

 “Vervolgens moesten we oplossingen ontwerpen die we in productie konden nemen,” vertelt Weiss. “Geïnspireerd op het gegeven dat je de stoel van een auto verplaatst om bij het stuur te kunnen, ontwikkelden we een tweestanden Low Rider zadel dat de rijder 38mm naar voren en naar achteren kan plaatsen. Door vervolgens het stuur ook nog eens instelbaar te maken, konden alle rijders een positie krijgen binnen de door ons gedefinieerde comfort-zone. De laatste aanpassing was het verplaatsen van de voetsteunen. Deze gingen 51mm naar voren ten opzichte van de vorige centraal geplaatste Dyna positie.”

Harley-Davidson Engineering en Styling afdelingen zijn vervolgens gaan samenwerken aan een zadel met verwijderbare versteviging, gezekerd door twee weggewerkte schroeven, voor de gewenste verstelbaarheid. Een nieuwe koplampklep is bevestigd aan de bovenste kroonplaat en biedt voldoende stevigheid om de verstelbare stuurverhoger te bevestigen, vastgezet met vier makkelijk toegankelijke hex-head bouten.

“De Low Rider staat voor de nauwe samenwerking tussen de Harley-Davidson Styling en Engineering afdelingen,” vertelt lead stylist Tony Pink. “Engineering kwam met innovatieve oplossingen om het comfort van de Low Rider te vergroten en ons styling team heeft deze succesvol geïntegreerd, met behoud van de premium afwerking die klanten van ons verwachten.”

De originele Low Rider legde de lat qua styling bij zijn introductie in 1977 direct heel hoog en Harley-Davidson designers grepen terug op die historische motorfiets voor inspiratie bij het creëren van een nieuwe Low Rider, voor een look die zowel tijdloos als authentiek is.

“Ons styling team wilde een nieuwe motorfiets maken met een ruige, universele appeal,” vertelt Pink. “Het gebruik van wrinkle-black lak op de krachtbron, wielen, console en trim staan garant voor die nieuwe look. De koplamp en klep zijn ook styling-ijkpunten die we terug wilden zien op deze nieuwe Low Rider. Zoals het origineel rolt ook deze nieuwe Low Rider op gegoten aluminium wielen; deze met stoer, split 5-spaaks design. We hebben de look gecreëerd van een volbloed, klassieke Harley-Davidson.”