Zoeken

Reizen: veelomvattend Thuringen

Wartburg

3 augustus 2014
Inhoudsopgave
Reizen: veelomvattend Thuringen
Wartburg
Sturen met omwegen
Schwarzatal
Unesco werelderfgoedlijst
Buchenwald
Reisinformatie

Thuringen

Als na vier uur rijden de grens tussen de deelstaten Hessen en Thüringen wordt gepasseerd ligt de voormalige grensovergang er verlaten bij als stille getuige van de tijd dat Duitsland in tweeën was opgesplitst en het landschap door een IJzeren Gordijn was doorkliefd. Veertig jaar lang was Thüringen onderdeel van de DDR, maar die sporen zijn vijfentwintig jaar na de hereniging volledig uitgewist. Het van hoogspanning en prikkeldraad voorziene metershoge dubbele hekwerk met tussenliggend niemandland, de wachttorens en de megafoons op elke hoek van de straat, waarmee de avondklok werd ingeluid, het is grondig gewist, net als het straatbeeld dat al lang niet meer uit spekgladde kThuringen Thuringen
Het binnenterrein ligt er prachtig bij
Thuringen
De ridderzaal is nog steeds in gebruik
Thuringen Thuringen
Het kamertje waar Luther het nieuwe testament heeft vertaald naar het Duits
linkerwegen en Trabanten bestaat. Om die sfeer nog te proeven zal je naar een museum moeten gaan. Thüringen is echter méér dan alleen dat, over prachtige slingerwegen kan van burcht naar burcht worden gehopt, waarbij haast elke plaats wel een belangrijke plek in de geschiedenis heeft gehad. Zoals de slag bij Jena en Auerstedt, waar door Napoleon de doorslaggevende overwinning op het Pruisische leger werd behaald, terwijl in Schwarzburg niet alleen met de ondertekening van de grondwet de Duitse Republiek een feit werd, maar waar tevens onze koningin Wilhelmina aan Hendrik werd voorgesteld.

We starten ons bezoek in Eisenach, waar een bezoek aan de Wartburg is ingepland. De volgens de overlevering in 1067 op een 441 meter hoge heuvel gebouwde vesting is al van grote afstand te zien, maar om daar te komen moet eerst de stad worden doorkruist. Vanuit het centrum slingert een smalle kronkelweg behoorlijk stijl de heuvel omhoog, waar de Super Ténéré niet bepaald wakker van ligt, maar om bij de burcht te komen moet het laatste deel te voet worden afgelegd. Voor het gemak pendelt een taxibusje op en neer, maar ook Thüringen kent het spel van vrije markteconomie inmiddels goed en dus moet voor dat gemak flink in de buidel worden getast. Eenmaal op de top van de bosrijke heuvel is dat echter snel weer vergeten, vanaf hier is het uitzicht op de stad en omgeving werkelijk adembenemend en is het met volle teugen genieten van de zon. Van het kasteel worden momenteel de buitengevels gerenoveerd waardoor deze grotendeels zijn ingepakt, maar dat maakt de vesting er niet minder indrukwekkend om. Gebouwd als kasteel in opdracht van de toenmalige de graaf van Thüringen, Lodewijk van Schauenburg - die ook wel Lodewijk de Springer werd genoemd, werd het kasteel in de 12e eeuw flink uitgebreid en werd het Landgrafenhaus toegevoegd. Het Landgrafenhaus werd gekenmerkt door fraai bewerkte kapitelen, die door de Maaslandse steenhouwers waren gemaakt. HThuringenet Thüringse hof ontwikkelde zich in die periode tot een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, wat onder andere leidde tot de Sängerkrieg, de Popidol van de 13e eeuw die in 1207 op de Wartburg werd gehouden. In de 19e eeuw baseert Richard Wagner zijn opera Tannhäuser op dit verhaal.

Door de eeuwen heen heeft de Wartburg bekende inwoners gekend, waarvan Elisabeth van Thüringen en Martin Luther waarschijnlijk het bekendst zijn. Elisabeth was de vrouw van graaf Lodewijk IV van Thüringen, en stond bekend om haar barmhartigheid. De geschiedenis is in een van de kamers van het kasteel prachtig in mozaïek uitgebeeld. Tijdens de hongersnood van 1226 stond ze, geheel tegen de zin van de graaf, heldhaftig de armen terzijde. Lodewijk IV sterft een jaar later als hij met keizer Frederik II op kruistocht is aan de pest, waarna diens broer Elisabeth een huwelijksaanzoek doet. Omdat ze haar man ooit had gezworen nooit meer te trouwen weigert ze het aanzoek, waarna ze van haar kinderen en al haar bezittingen wordt ontdaan en de Wartburg moet verlaten. In 1935 wordt ze door de Paus heiligverklaard.

De Wartburg is echter niet het enige wat jaarlijks veel toeristen naar Eisenach trekt. De stad staat bekend als de geboorteplaats van Johann Sebastiaan Bach, waarvoor in 1907 het muzikale museum Bachhaus Eisenachals eerste gedenkmaal werd geopend, daarnaast was Eisenach de vestigingsplaats van Fahrzeugfabrik Eisenach, dat vanaf 1899 onder de naam Wartburg auto’s produceerde en in 1928 door BMW werd overgenomen. Ook Martin Luther bracht in Eisenach zijn jeugd door, hij zat in 1521 ondergedoken in de Wartburg waar hij het nieuwe testament vanuit het Grieks vertaalde in het Duits.

Thuringen