Zoeken

Test: Yamaha R1 vs. Suzuki GSX-R1000

Buiten de deur...

27 mei 2009
Inhoudsopgave
Test: Yamaha R1 vs. Suzuki GSX-R1000
IJzige kou
Yamaha R1
Suzuki GSX-R1000
Zo kan het dus ook
Conclusie
Technische gegevens

R1GSX0150.jpg

R1GSX0422.jpg We weten het allemaal, buiten de deur is het altijd lekkerder eten. Zo smaakt die Rioja op vakantie in Spanje altijd lekkerder dan eenmaal weer thuis in Nederland, of dat die Ouzo op een terras in Kreta net even beter smaakt dan bij je eigen lokale gyroszaak. Een wetenschap die fabrikanten maar al te graag doet besluiten om bij introductie van nieuwe motorfiets modellen het vooral ver van huis te zoeken. Immers, buiten de deur is het per definitie altijd lekkerder eten en hoe lekkerder het eten, hoe beter de recensie.

Zo kende de nieuwe Yamaha R1 begin dit jaar een persintroductie in het zomerse Australië op het circuit van Eastern Creek, terwijl de nieuwe Suzuki GSX-R1000 zijn persintroductie had in het Spaanse Almeria bij eveneens aangename temperaturen. Welliswaar dichter bij huis, maar nog altijd buiten de deur. Voor ons eens te meer een reden om deze nieuwe Superbikes eens niet lekker in Spanje te testen zoals we begin 2008 hadden gedaan, maar om het ditmaal dichterbij huis te zoeken. Om de machines te beleven zoals de meeste Nederlanders het beleven.

R1GSX0425.jpg Met het Duitse Eifelgebied als onze standaard uitvalsbasis voor het betere testwerk was het al snel duidelijk (hoewel duidelijk, de meningen lagen ditmaal behoorlijk uiteen, dat wel) dat ondanks het koude voorjaar dit de enige juiste manier zou zijn om deze twee matadoren met elkaar te kunnen vergelijken.

“Jullie zijn toch geen watjes? Eind maart kan het best goed weer zijn, dus neem lekker die duizends mee de Eifel in, en veel plezier,” zo luidt dan ook de boodschap die we van ons nog steeds aan een ziekbed gekluisterde opperhoofd meekrijgen als we de details van deze test bespreken. Makkelijk praten, achter glas ziet het er ook bij vier graden boven nul nog aangenaam uit, maar ik vrees met grote vreze dat dit eerste uitstapje naar het Duitse Eifelgebergte wel eens een kwestie van afzien zou kunnen worden.

 

Tekst: Chris Vahl
Foto's: Vincent Burger