Zoeken

Test: Aprilia Mana 850 GT ABS

2 in 1

17 december 2009
Inhoudsopgave
Test: Aprilia Mana 850 GT ABS
2 in 1
De ene...
... en de andere
Conclusie
Technische gegevens

Aprilia Mana 850 GT ABS
Dat er van een model een ‘GT’ uitvoering op de markt komt, is geen nieuw fenomeen. Gewoon wat extra accessoires erbij opzetten en je bent klaar. Voor de Aprilia Mana is dat niet anders. De motorfiets is wezenlijk niet anders als de Aprilia Mana twee jaar geleden op de markt verscheen. Voor de Mana zitten de extra’s in de tophalfkuip en dat de GT uitvoering standaard is uitgerust met ABS.

Aprilia Mana 850 GT ABSOpzienbarend is het verschil niet, al zal het voor deze motorfiets best wel eens een belangrijke toevoeging kunnen zijn. In 2008 hebben we de Mana naast de Suzuki Burgman 650 gezet. Twee – in uiterlijk – verschillende motorfietsen, maar wel beide mogelijk gericht op dezelfde doelgroep. In de betreffende test kwam één nadeel van de Mana letterlijk bovendrijven: een beetje bescherming tegen de weerselementen was ver te zoeken. De extra kuip en bijbehorend, verstelbaar windscherm zal daar wel eens verandering in kunnen brengen.

Aprilia Mana 850 GT ABSZonder nog een meter te rijden, is wel gelijk de vraag te stellen of de tophalfkuip nou wel zo geslaagd is. De Mana is ontworpen als een naakte uitvoering. Nu hoeft dat niet te zeggen dat een extra kuipje erop plakken verkeerd uitpakt - zoals Aprilia zelf heeft bewezen met de GT uitvoering van de Shiver – maar bij de Mana GT hebben ze toch redelijk de plank misgeslagen. Vanuit sommige hoeken gezien ziet het er nog wel uit, maar vanuit andere posities kan je niet anders concluderen dat de extra kuip erbij is opgeplakt en zonder er toch eigenlijk beter uitziet.

Rijdend doet de tophalfkuip gelukkig wel datgene waarom deze erop is geplakt. Compleet droog kom je niet te zitten, maar je zit door het kuipje en windscherm al een stuk meer uit de wind en regen. Je zal dan altijd zien: juist wanneer je dan eens wilt dat het regent, dan regent het niet. Maar bij het lichte buitje wat ons pad kruiste, bleef het bovenlichaam in ieder geval droger dan wanneer we op de naakte uitvoering hadden gezeten.
Aprilia Mana 850 GT ABS