Zoeken

Introductie: Kawasaki KFX450R Quad

Pagina 3

2 september 2007
Inhoudsopgave
Introductie: Kawasaki KFX450R Quad
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

Verschil

KFX450R_2.jpg 

Genoeg over de geschiedenis van de Quad, terug naar de introductie waar wij twee nieuwe modellen reden, de KFX700 en zijn iets kleinere broertje de KFX450R. Deze beide modellen komen uit de sportshoek en zijn gemaakt voor het betere hak en breekwerk. Nee, geen bomenslepen of boswachtertje spelen, nee,...gewoon raggen, rossen en driften. Zet de twee naast mekaar en het is meteen zichtbaar dat de 700cc een stuk forser in formaat is als zijn 450cc sterke broertje. Naast het verschil van een kwart liter is de 700 uitgerust met een volautomatische versnellingsbak waar het kleinere broertje moet doen met een voetgeschakelde 5 versnellingsbak.

Als eerste stappen we op de 450cc om maar even voorzichtig te beginnen. En tsja, wat heet voorzichtig als je voor het eerst op een Quad rijdt. Om te beginnen is een Quad totaal anders dan een tweewieler, zowel in zithouding als het verdelen van je gewicht. Dat er zondermeer hard gereden kan worden met een Quad leerde ons de praktijk: terwijl wij in afwachting van onze eerste kennismaking met de 450 kijken we naar de verrichtingen van de groep voor ons. 

08KSF450B_251LIMFSAC00_C.jpg

De KFX450R piloot weet behoorlijk gas te geven, de 125 en 250cc crossers hebben zichtbaar moeite in zijn spoor te blijven. Navraag leerde dat meneer EK Quad 450cc reed… brrr… wat doen we eigenlijk hier?

Na deze sessie aanschouwd te hebben weten we vlug even wat tips&tricks te scoren voordat we zelf aan de beurt zijn. Wat meteen opvalt is hoeveel korter je bij de vier-en-half op het stuur zit ten opzichte van de 700 volautomaat, en dat de hendels allemaal even anders werken. Neem het gasgeven (voor de niet Quad-rijders), dit gaat niet met de hendel zoals je normaal gewend bent. Er zit een druk schakelaar onder je rechter handvat waar je met je duim op moet drukken. Wat voor Quad-nerds als wij in het begin zeker wennen is: zachte klik in de eerste versnelling om weg te willen rijden en uit automatisme de ‘gashendel’ draaien, koppeling op laten komen resulteert direct in een afgeslagen motor. In een poging onze eer hoog te houden roep ik met een glimlach: “Sorry jongens, ik zat op het knopje te drukken van het electrische windscherm,” maar of dat indruk maakt…

KFX450R_5.jpg 

Een tweede poging gaat ons beter af, maar wel door continue te blijven denken dat je met je duim moet accelereren. Het schakelen van de 5 versnellingsbak gaat erg makkelijk en doeltreffend, en werkt precies hetzelfde als de motorfiets, 1 naar beneden en de rest omhoog. In onze eerste rondjes die we met de KFX450R afleggen zijn er een aantal zaken die opvallen: de cockpit is minimaal, een snelheidsmeter en een paar lampjes voor reserve, neutraal en knipperlichten, en dan heb je alle feestpartijen wel gehad. Ruimte voor een Tom Tom heb je niet, mocht je daar trouwens de tijd voor vinden want man o man wat is dit een beleving.

Remmen werkt totaal anders dan op een motorfiets en vergde nogal veel concentratie om het door te krijgen. Als je namelijk de achterrem intrapt gaat je voorrem automatisch mee. Wederom geen hi-tech dual brake systeem middels hydraulische klepjes en slangetjes, nee gewoon een kabeltje vanaf de achterrem naar de voorrem,

08KSF450B_251LIMFSAB00_C.jpg

trap je op de achterrem gaat je hendel voor ook mee. De voorrem daarentegen werkt wel onafhankelijk en dat was duidelijk te merken: gebruik van de achterrem gaf voelbaar meer vertraging dan bij gebruik van alleen de voorrem.

Het sturen op de 450cc sterke ééncilinder race Quad voelt in eerste instantie indirect, bij elke beweging van het stuur zie je de wielen wel draaien maar dat vertaald zich niet direct in een verandering van rijrichting.  Om de vertaalslag compleet te maken zul je extreem veel met je lichaam naar de binnenkant van de bocht moeten werken, zo weet de EK rijder ons later te vertellen. Naast insturen en naar de binnenkant van de bocht hangen leren we dat je ook even kort het gas moet lossen, om vervolgens tijdens die stuur en hang beweging gewoon lomp het gas er op te zetten. Resultaat is een fraai driftende Quad, en dus harder de bocht om.

Tegen het eind van onze eerste sessie doen we het niet verkeerd voor beginnersnivo, en hoe meer we de geleerde tips&trics in de praktijk gaan brengen, hoe meer we met de Quad weten te spelen. Na een aantal sessies waren we in staat zoveel mogelijk te driften, springen en probeerden we een zo hoog mogelijke bochtensnelheid te realiseren. Nooit gedacht dat Quad-rijden zoveel fun kan zijn, en hoe totaal anders de rijtechniek van dit soort ‘voertuigen’ is. Hoe harder en ruiger we  de KFX450R er van langs gaven, hoe beter de vierwieler zich in zijn element voelde. Zeker in het begin ben je er van overtuigd dat de Quad snel om zal slaan, maar met de juiste technieken kun je er gewoon vies hard de bocht om. Hoe dwarser de Quad, hoe beter je de bocht om gaat. Het deed ons nog het meest aan Supermotard rijden denken.

KFX450R_6.jpg

Het aluminium frame is gebouwd voor een zo laag mogelijk zwaartepunt, zelfs de accu is aan de voorkant van het motorblok geplaatst om bij te dragen aan een lager zwaartepunt. De aluminium achterbrug  van het type swingarm is ontworpen om het torderen van de achteras zoveel mogelijk te voorkomen en bij te dragen aan veel tractie op de achterwielen. Vering en demping is volledig instelbaar vergelijkbaar (achter zelfs high en low speed demping) en is zo ontworpen dat je met deze zeer sportieve 450cc op elk terrein je mannetje staat. Ongeacht of het nou MX-style (crossbanen) of Enduro-style (door de bossen en natuur) is, voor de KFX450R is geen obstakel te hoog en geen terrein te moeilijk. Daarnaast is de Kawasaki ook nog voorzien van een achteruit versnelling, altijd gemakkelijk als je in ’t bos een doodlopend pad bent ingereden. Gewoon de Quad in eerste versnelling zetten, de schakelaar op de rechter stuurhelft indrukken, de schakelpook nog een keer omlaag en hop; de KFX staat in zijn achteruit.

Ten opzichte van de KX450F werd het motorblok aangepast d.m.v. injectie, andere luchtinlaat en gebruik van een andere mapping om het laag- en middengebied sterker te maken. Het resultaat is 43 Pk bij 7.500 toeren en een koppel van 41 Nm bij 7.000 toeren. Dat mag misschien niet veel lijken,  totdat je er opzit, dan worden 43 paarden ineens heel anders. Het gewicht van deze Quad is 165 kg en hij  heeft een tankinhoud van 10 liter. Hoever je daarmee kunt komen konden wij (uiteraard) niet meten, maar het was ruim voldoende om ons volledig uit te putten gedurende de sessies dat wij met de Quad konden rijden. Wat ook wel leuk is om te vermelden is dat een Quad een parkeerrem en een draaicirkel van 3,6 meter heeft.

KFX450R_4.jpg