Zoeken

WSBK 2006 - Assen: Wedstrijdverslag

Pagina 7

6 september 2006
Inhoudsopgave
WSBK 2006 - Assen: Wedstrijdverslag
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

2 Heats Supersport door rode vlag!

Warm-up Supersport

Ook de Supersports werkten hun warm-up af in de ochtend, dus in de regen. In deze natte omstandigheden was het de Turks in Nederlandse dienst, Kenan Sofuoglu op de Winston-TenKate Honda, die liet zien ook in de regen snel te kunnen zijn. Samen met Broc Parkes wist hij een 1"59 te rijden. Buiten de gevestigde namen kwam ook de naam van Matthie Lagrive boven drijven, hij zette een vijfde tijd. Sébastien Charpentier reed zijn Honda naar een negende tijd, net achter de Suzuki van Andersen. Met Arie Vos die een zevende tijd en Veneman die een twaalfde tijd reed was Nederland goed vertegenwoordigd. Joan Veijer reed op de natte baan een drieëntwintigste tijd.

Arie Vos:

Dat resultaat in de warm-up zorgde ervoor dat ik met een goed gevoel de wedstrijd in kon gaan.

Supersport Heat I - Assen - "Bolla" Andersen: Kai goed!

Bazza Veneman, Kai Bolla Andersen en Robbin Harms in afwachting van de start.

Net als de Superbikes in race I gingen ook de Supersports van start voor een natte race. Het waren Parkes, Sofuoglu en Harms die een goed start kenden en samen op de "Haarbocht" afstormden. Het ging aan de kop schouder aan schouder en de positiewisselingen waren niet van de lucht. Charpentier kwam in "de Bult" naar de derde plaats maar werd terugverwezen door Curtain om vervolgens weer de derde plaats te pakken. Barry Veneman lag op een zesde positie, Andersen op zeven.

Na de 1ste ronde; Charpentier, Curtain, Harms,
Veneman, Tiberio en Andersen(verscholen).

Al in de tweede ronde was de race over voor de Deen die het zo lekker doet dit seizoen, Robbin Harms. In de "Stekkenwal" kwam hij hard ten val. Arie Vos deed direct mee in de kopgroep door op de achtste plaats mee te strijden. Barry en Kai leken weinig hinder te hebben van de regen en staken Charpentier voorbij. Aan de kop gingen Parkes en Sofuoglu er samen hard tegenaan met daarachter Curtain en Tiberio op drie en vier en "Bazza" en "Bolla" op vijf en zes.

Arie Vos:

Ik wilde ook niet direct teveel risico nemen. Het belangrijkste was om er op te blijven zitten. De Superbike-wedstrijd had namelijk al laten zien dat er veel jongens van hun machine vlogen.

Voor Broc Parkes is het ook over en uit als hij in de vierde ronde hard onderuit gaat. Hij werd afgevoerd en bleek achteraf een geperforeerde long en gebroken ribben te hebben. Sofuoglu ging vanaf dat moment alleen aan de leiding op enige afstand gevolgd door Curtain. Daar weer iets achter zaten Tiberio met Andersen en Veneman met Charpentier. Andersen wist Tiberio te passeren en zo een derde plaats te bemachtigen! Ook wist hij even voorbij te gaan aan Curtain wat een mooi gevecht opleverde.

Arie Vos leek zijn klapper van vrijdag te boven; een 5de plaats!

Barry Veneman had toch wat meer last van de regen dan Charpentier want hij moest de wereldkampioen in de negende ronde laten gaan. Toen in de elfde ronde Stephane Duterne er knalhard afging in "Hogerheide" en enkele seconden later Luka Nedog ook door dezelfde grindbak stuiterde leek het de raceleiding verstandig de race af te vlaggen: code rood! Arie Vos:

Blij toe, want ik was helemaal stuk en ik begon kramp en spierpijn te krijgen. Voor mij was het dus fijn om weer even alles los te schudden.

Supersport Heat II - Assen - Kenan Sofuoglu: Iyi yaptin!

Na een vertraging van ruim een half uur werd er gestart voor de tweede heat van de Supersport. Het was Kenan Sofuoglu die een wereldstart maakte en gelijk 40-50 meter voorsprong nam. Kevin Curtain en Kai Børre Andersen bezetten de plaatsen twee en drie, Charpentier, Vos, Stigefelt, Nannelli en Veneman daarachter. Al gelijk in de "Stekkenwal" is het Yoan Tiberio die er hard afstapt waarbij zijn Megabike Honda terug de baan op schiet, deze oversteekt en daarbij gelukkig niemand raakt! Van een écht spannende wedstrijd was er daarna eigenlijk geen sprake meer. In de dertiende ronde draaide Arie Vos de snelste ronde toen hij in gevecht was met Charpentier.

Sofuoglu reed aan kop gevolgd door Curtain, Charpentier en Andersen. Iets daarachter volgde Arie Vos op een mooie vijfde plaats. Natuurlijk zouden de tijden van deze twee heats bij elkaar worden opgeteld en daarom liet Sofuoglu op de "Veenslang" Charpentier voorbij zodat die kon inlopen in de totaaltijd om zo belangrijke punten te scoren voor het kampioenschap. De sluwe Kevin Curtain had dat uiteraard in de gaten en in "no time" was hij Sofuoglu ook voorbij.

Kenan Sofuoglu reed naar zijn eerste Supersport overwinning.

Charpentier wist deze heat te winnen voor Curtain met een verschil van 0.872 seconde. In de eerste heat had Curtain een voorsprong van bijna 6 seconden op Charpentier dus ging na afloop van de wedstrijd in Assen Curtain aan de leiding van het kampioenschap. Kenan Sofuoglu werd de totaal winnaar en zo won de Turk zijn eerste Supersport wedstrijd in het land van zijn werkgever. Door tweede te worden pakte Curtain dus de leiding en Andersen pakte een een mooie podiumplek door de derde plaats op te eisen met een voorsprong van ruim 2 tienden van een seconde! Arie Vos reed een sterke wedstrijd en pakte de vijfde plaats met de J&E Sport TenKate Honda net voor Barry Veneman die de zesde plek veilig stelde. Joan Veijer was in de eerste heat met de Duntep Honda gevallen net voor de rode vlag werd gezwaaid.

Arie Vos:

Hier ben ik echt blij mee, zeker na die valpartij van gisteren. Dit is voor mij een super resultaat!

Kenan Sofuoglu:

Ik ben echt tevreden omdat het weekend niet echt goed begon. Vrijdag en zaterdag waren niet echt goed. Ik moest vanaf de negende positie starten maar toen het begon te regenen wist ik dat ik een nieuwe kans had. Ik ben nu heel erg blij met deze overwinning in Assen omdat het de tuiswedstrijd is van het team en omdat ik slechts 30km hier vandaan woon. Dus is het helemaal mooi. Nu gaan we naar de Lausitzring en die ken ik en vind ik leuk. Hopelijk kan ik in de drie resterende races nog een overwinning behalen.

De nummers 1,2 en 3 in de uitslag...

...en

...de nummers 1,2 en 3 op het podium!

Gecombineerde uitslag Supersport heat I en II - Assen:

 Pos. 
 Rijnr.. 
 Rijder 
 Merk 
 Tijd 
 1   54   Kenan Sufuoglu   Honda CBR600RR    
 2   11   Kevin Curtain   Yamaha YZF R6   4,581 
 3   22   Kai Børre Andersen   Suzuki GSXR600   9,241 
 4   16   Sebastien Charpentier   Honda CBR600RR   9,489 
 5   28   Arie Vos   Honda CBR600RR   29,994 
 6   77   Barry Veneman   Suzuki GSXR600   31,858 
 7   45   Gianluca Vizziello   Yamaha YZF R6   54,312 
 8   55   Massimo Roccoli   Yamaha YZF R6   56,085 
 9   127   Robbin Harms   Honda CBR600RR   1:09,735 
 10   72   Stuart Easton   Ducati 749 R   1:13,899 
 11   8   Maxime Berger   Kawasaki ZX6RR   1:21,451 
 12   145   Sebastien LeGrelle   Honda CBR600RR   1:26,458 
 13   5   Alessio Velini   Yamaha YZF R6   1:32,137 
 14   31   V. Kallio   Yamaha YZF R6   1:37,377 
 15   69   Gianluca Nannelli   Ducati 749 R   1:45,357 
 16   27   Tom Tunstall   Honda CBR600RR   1:45,957 
 17   3   Katsuaki Fujiwara   Honda CBR600RR   1:48,767 
 18   17   Miguel Praia   Honda CBR600RR   2:03,264 
 19   60   Vladimir Ivanov   Yamaha YZF R6   2:20,260 
 20   25   Tatu Lauslehto   Honda CBR600RR   3:00,887 
 21   121   Alessio Aldrovandi   Honda CBR600RR   3:01,119 
 DNF   63   Lorenzo Alfonsi   Yamaha YZF R6    
 DNF   88   Julien Enjolras   Yamaha YZF R6    
 DNF   38   Gregory Leblanc   Honda CBR600RR    
 DNF   94   David Checa   Yamaha YZF R6    
 DNF   37   William De Angelis   Honda CBR600RR    
 DNF   116   Johan Stigefelt   Honda CBR600RR    
 DNF   21   Chris Peris   Yamaha YZF R6    
 DNF   32   Yoann Tiberio   Honda CBR600RR    
 DNF   93   Stephane Duterne   Yamaha YZF R6    
 DNF   57   Luka Nedog   Ducati 749 R    
 DNF   18   Matthieu Lagrive   Honda CBR600RR    
 DNF   6   Mauro Sanchini   Yamaha YZF R6    
 DNF   30   Joan Veijer   Honda CBR600RR    
 DNF   73   Christian Zaiser   Ducati 749 R    
 DNF   7   Stephane Chambon   Kawasaki ZX6RR    
 DNF   23   Broc Parkes   Yamaha YZF R6    
 DNF   15   Andrea Berta   Yamaha YZF R6    

Joan Veijer:

Het was echt niet normaal zo nat als het was. De motor glibberde elke bocht door en de achterband bleef maar spinnen. Toch gingen die eerste ronden hartstikke goed. Ik kon lekker soepel rijden en haalde rijder na rijder in. Ik lag 18de en had zicht op een groep voor me waar ik op inliep. Achter op het circuit was ik echter zonder waarschuwing ineens de boel kwijt! Bij terugkomst in de paddock vernam ik dat er een rode vlag situatie was maar ik was net enkele ronden te vroeg gevallen dus een herstart zat er niet meer in. Verschrikkelijk jammer natuurlijk want er had misschien wel een punt ingezeten. Het was een nog mooiere afsluiting geweest van dit weekend. We hebben een mooie WK ronde meegemaakt met veel gasten die toch volop genoten van het racen. Ik wil iedereen bedanken voor de ondersteuning die ze mij en het team gaven.

Kai Børre Andersen:

Ik ben heel erg blij met deze podiumplaats! Het ging vandaag super. Ik had een goede start en wist snel mijn ritme te vinden en kon vrij gemakkelijk naar voren rijden. Na een aantal ronden kwam ik aan op de derde positie en kon de strijd voor de tweede positie aangaan met Curtain. Toen ik eenmaal voorbij hem was bleef hij in mijn wiel zitten en ik probeerde aan te zetten om een gaatje te slaan. Dit lukt en ik bouwde een voorsprong op van bijna anderhalve seconde. Toen kwam er een rode vlagsituatie waar ik absoluut niet blij mee was. In het tweede gedeelte had weer een goede start en wist ik de tweede positie te handhaven. De baan droogde echter snel op en ik moest terrein prijsgeven. Ik probeerde nog wel de tweede positie te behouden maar Curtain nam meer risico en liep van me weg. Ondertussen was ook Charpentier mij voorbij gegaan en toen heb ik alleen nog maar naar het pitbord gekeken of ik de derde positie kon behouden. Het werd nog even spannend maar op de finishlijn had ik nog 0,2 seconde over zodat ik het podium kon bestijgen. Dit is echt een geweldig weekend geweest en ik wil mijn monteurs en het gehele team bedanken welke ervoor hebben gezorgd dat ik dit resultaat kon behalen. Ik hoop dat we deze goede lijn kunnen blijven volgen volgende week in Duitsland op het circuit van Lausitz.

Barry Veneman:

De race ging vandaag niet zoals ik wilde. Natuurlijk is een zesde positie erg goed, maar er had vandaag meer in gezeten. In de warm-up van vanochtend gleed ik nog even onderuit waardoor ik op de reservemotor moest starten. Deze motor is gelijk aan mijn eerste maar het haalt je toch uit het ritme. Wat ook erg jammer is, is dat er een rode vlagsituatie ontstond. In het eerste gedeelte ging het goed en kon ik meestrijden om de vierde positie. In het tweede gedeelte werd de baan te snel droog en kon ik niet echt meer meekomen. Ik probeerde mijn vijfde positie vast te houden maar helaas kwam Arie Vos nog voorbij zodat ik uiteindelijk als zesde finishte. Ik wil wel mijn teamgenoot Kai Børre feliciteren want hij heeft echt een geweldige race gereden en ik ben erg blij voor hem en het team met het eerste podium.

Binnenkort online: het verslag van de Superstock FIM CUP 1000 en de EK Supersport 600:

klik!