Zoeken

World Superbikes - Frankrijk: SBK races

World Superbikes - Frankrijk: SBK races

8 oktober 2008
Inhoudsopgave
World Superbikes - Frankrijk: SBK races
Pagina 2

Haga wint, titel voor Troy Bayliss!

achtervolgers.jpg
Bayliss, Nieto, Carlos Checa, Neukirchner (verborgen) en Fabrizio in achtervolging op Noriyuki Haga. 

Noriyuki Haga was op beide trainingsdagen al snel geweest en in de eerste race liet hij dat nog eens duidelijk zien. Hij nam in de tweede ronde de leiding door Fonsi Nieto en Troy Bayliss uit te remmen voor "Adelaide" en werd de hele race niet meer bedreigd. Bij de start was het Troy Bayliss die vanaf de derde startplek als eerste reageerde op de startlichten en het veld even aanvoerde voor Nieto, Haga, Carlos Checa, Rolfo, en de beide Maxen, Biaggi en Neukirchner. Troy Corser had een prima start - hij moest vanaf een vierde startrij starten nadat hij zaterdag in de Superpole ten val was gekomen - en kwam als achtste weg. Bayliss leek eerst nog te kunnen aanhaken bij Haga maar moest na zo'n negen ronden lossen en kreeg Carlos Checa achter zich aan. Maar de Spanjaard in Hollandse dienst viel plotsling terug wat te wijten was aan een bandenprobleem door zijn totaal andere bandenkeuze.


Carlos Checa:
Het is vreemd dat we vorige week tijdens de test een ander gevoel hadden en vanmorgen tijdens de warm-up had ik een vrij goed gevoel. Voor deze race was onze bandenkeuze enigszins riskant en het pakte niet uit zoals we gewild hadden.

Haga.jpg
Noriyuki Haga in de eerste race op weg naar zijn derde opeenvolgende overwinning.

Michel Fabrizio had intussen beslag weten te leggen op de derde plaats na in de "180"-bocht achtereenvolgens Corser, Neukirchner, Nieto én Carlos Checa binnendoor te passeren. Op die manier vormde hij mooi een wig tussen Bayliss en Checa maar jammer genoeg duurde dat niet lang genoeg want de - nog steeds - wisselvallige Fabrizio haalde het einde weer eens niet. Nadat hij door Nieto was gepasseerd - die was teruggezakt maar ineens weer het goede ritme had gevonden - ging hij met nog vier ronden te gaan tegen het asfalt in de snelle "Estoril". Gelukkig bleef hij ongedeerd. Fonsi Nieto reed daarentegen weer eens een sterke race en was in staat om in de eindfase nog druk te zetten op Bayliss en hem zelfs voorbij te gaan. Maar ook een derde plaats was genoeg voor de coureur uit het Australische Taree die daarmee zijn derde World Superbike wereldtitel veilig stelde.

MC-2008WC.jpg
Duidelijk! Toch?

MC-Bayliss_vlag.jpgNa Carl Fogarty met de 916 ('94) en de 996 ('98) en Neil Hodgson met de 999 ('03) pakte Troy Bayliss afgelopen zondag de titel met een nieuw model Ducati in zijn debuut seizoen, de 1098. Bayliss werd voor de eerste maal wereldkampioen op een Ducati in 2001, op de 996R, toen hij een seizoen lang streed met Colin Edwards. Voor de tweede titel moest hij wachten tot 2006, op de 999, toen rekende hij af met James Toseland. Ook de constructeurstitel gaat dit jaar naar Ducati, voor de vijftiende maal!

Een groepje bestaande uit de twee Maxen (Biaggi en Neukirchner), Corser en de teruggevallen Carlos Checa streed om de vierde plaat. Met zijn vieren bleven ze tot ver in de race bij elkaar totdat Biaggi zich los maakte en naar Bayliss wist te rijden. Maar het eindschot kwam te laat voor Biaggi en de Italiaan, die er op Vallelunga nog zo knalhard af ging, moest genoegen nemen met de vierde plaats. Max Neukirchner werd vijfde, Troy Corser zesde en Carlos Checa zevende. Op geruime afstand scoorde Yukio Kagayama - snelste in de warm-up - een achtste plaats, voor Kenan Sofuoglu en Gregorio Lavilla. Acht coureurs kwamen niet aan de finish door technische problemen waaronder Lorenzo Lanzi, Ruben Xaus en Roberto Rolfo. Rolfo startte goed maar viel ver terug en reed tegen het eind van de race met een rokende HANNspree Althea Honda rond.

podium1.jpg
Noriyuki Haga mocht winnen want de titel is voor Troy Bayliss. Fonsi Nieto had op meer gerekend. 

Uitslag race 1 Magny-Cours - World Superbikes:

1. Noriyuki Haga - JPN Yamaha Motor Italia  38 min. 33.367 sec
2. Fonsi Nieto
- ESP Alstare Suzuki  +6.223 sec
3. Troy Bayliss
- AUS Ducati Xerox +6.857 sec
4. Max Biaggi
- ITA Sterilgarda Go Eleven +7.237 sec
5. Max Neukirchner
- GER Alstare Suzuki +8.925 sec
6. Troy Corser
- AUS Yamaha Motor Italia +10.714 sec
7. Carlos Checa
- ESP Hannspree Ten Kate Honda  +16.176 sec
8. Yukio Kagayama
- JPN Alstare Suzuki +22.661 sec
9. Kenan Sofuoglu
- TUR Hannspree Ten Kate Honda  +27.224 sec
10. Gregorio Lavilla
- ESP Ventaxia VK Honda +31.300 sec
11. Regis Laconi
- FRA PSG-1 Kawasaki Corse +35.558 sec
12. Karl Muggeridge
- AUS D.F. Racing +35.774 sec
13. Sebastien Gimbert
- FRA Yamaha France Ipone GMT 94  +36.078 sec
14. Shinichi Nakatomi
- JPN YZF Yamaha  +36.289 sec
15. Chris Walker
- GBR Ventaxia VK Honda +40.472 sec
16. Ayrton Badovini
- ITA Team Pedercini  +40.497 sec
17. Martin Bauer
- AUT Hannspree Ten Kate Honda +43.350 sec
18. Makoto Tamada
- JPN PSG-1 Kawasaki Corse +54.263 sec
19. Shuhei Aoyama
- JPN Alto Evolution Honda +54.382 sec
20. Ivan SIlva
- ESP D.F. Racing +54.513 sec

Niet gefinished:

21. Jakub Smrz - CZE Guandalini Racing by Grifo's
22. Christian Zaiser - AUT Grillini PBR Team
23. Lorenzo Lanzi - ITA RG Racing
24. Michel Fabrizio - ITA Ducati Xerox
25. David Checa - ESP Yamaha France Ipone GMT 94
26. Roberto Rolfo - ITA Hannspree Honda Althea
27. Ruben Xaus - ESP Sterilgarda Go Eleven
28. Vittorio Iannuzzo - ITA Team Pedercini