Zoeken

World Superbikes - Assen: SBK races

World Superbikes - Assen: SBK races

1 mei 2008
Inhoudsopgave
World Superbikes - Assen: SBK races
Pagina 2

Troy Bayliss een klasse apart!

Start-race1

Al tijdens de trainingen op donder- en vrijdag toonde Troy Bayliss aan in goede vorm te zijn, hoewel even daarvoor zijn deelname niet eens zeker was! Wat bleek; tijdens een ritje met de racefiets in zijn woonplaats Monte Carlo liet Bayliss zijn beide handen los van het stuur en kwam in aanraking met een overstekende voetganger. Daarbij kwam hij ten val en bezeerde zijn rug. Na een bezoek aan de Clinica Mobile op de paddock van het TT-circuit werd toch groen licht gegeven en dat pakte goed uit. Alleen in de tweede kwalificatietraining op vrijdag kwamen de Tsjech Jakub Smrz en de Spanjaard Ruben Xaus tot een snellere tijd dan Troy Bayliss.

Begin-race1Bij de start van de eerste race van de dag was Bayliss als eerste weg en nam de leiding voor Yukio Kagayama, Noriyuki Haga (die wél even een aanval deed op die tweede plaats), Ruben Xaus, Troy Corser, Carlos Checa, Max Neukirchner en de beide Kawasaki's van Makoto Tamada en Régis Laconi. De groene machines deden het verrasend goed op het Asser circuit, Tamada had zelfs een zesde tijd op dag één, en dat had een reden. Het PSG-1 Corse Kawasaki team werd bijgestaan door vijf monteurs van het MotoGP team die zich bezig hielden met de electronica van de ZX-10R machines. Die wordt steeds belangrijker, en gecompliceerder, dus enige hulp was welkom.

Troy Bayliss en Yukio Kagayama streden in de eerste ronde om de kop gevolgd door Ruben Xaus, tussen Haga en Corser, met daarachter Neukirchner, Checa (Carlos) en de twee PSG-1 Kawa's. Al in de tweede ronde werden twee toppers uitgeschakeld toen Haga in de Strubben binnendoor wilde bij Xaus. De twee raakten elkaar en werden van hun machines gegooid. Beiden raapten hun machine wel op, maar in tegenstelling tot Xaus wist Haga zijn race niet te vervolgen. Na de eerste race in Valencia zijn tweede nulscore dit seizoen. En het ging al niet zo lekker met de Japanner.

De twee koplopers wisten een klein gaatje te slaan naar hun achtervolgers. Van die achtervolgers werkte Max Neukirchner zich bij het voor de tweede maal insturen van de Geert Timmer langs Troy Corser. De jonge Duitser die op Valencia van de overwinning werd gehouden door Carlos Checa, was genoeg hersteld van zijn sleutelbeenbreuk en was zelfs de snelste in de warm up. Zijn teamgenoot Fonsi Nieto, winnaar van de tweede race in Qatar, werkte zich na een wat mindere start naar voren waarbij hij zojuist de twee PSG-1 Corse Kawasaki's was gepasseerd, maar verremde zich in de Ruskenhoek en moest over het 'fietspad' terug de baan op. Achter deze groep was Max Biaggi (vertrokken vanaf een achttiende startplek op slechts één seconde van pole-man Bayliss..) opgeklommen naar de tiende plaats. Daarvoor was hij was in gevecht met Kenan Sofuoglu (gestart vanaf de éénentwintigste plaats!) en Jakub Smrz (die een beroerde start kende en van de negende naar de vijftiende plaats was geduikeld).

Neu-ChecaDat Neukirchner hersteld was en er zin in had bleek wel uit het feit dat hij, ná Corser gepasseerd te zijn, al heel snel in het achterwiel van Kagayama zat. Dat kwam omdat hij op dat moment de snelste ronde van de race reed en de 1' 39.395 was direct ook een nieuw ronderecord. Of hij het leuk vond of niet, óók Carlos Checa was snel langs Troy Corser en dus had de Duitser wederom de Spanjaard aan zijn broek. Aan de kop had Kagayama Bayliss weten te verrassen in de linker knik tussen Hoge Heide en de Ramshoek en door de strijd vooraan was de kopgroep na zo'n zes ronden gegroeid tot zes coureurs. Nou ja, vijf want Fonsi Nieto ging in de fout in de Strubben en moest door het Asser grind om nog drie maal als vierentwintigste door te komen alvorens zijn machine in de pitbox te parkeren. Géén punten voor de tweede man in het kampioenschap en dat speelde Troy Bayliss in de kaart.

Achter deze zes, eh vijf, had Makoto Tamada zich ontdaan van teamgenoot Régis Laconi en reed op ruim 5 seconden achterstand op de zesde plaats. Achter de Japanner (waarvan wordt gezegd dat hij van plaats gaat wisselen met Anthony West..) was een behoorlijke groep, bestaande uit Kiyonari, Smrz, Biaggi, Sofuoglu, Muggeridge, Lavilla en Nakatomi in gevecht voor plaats zeven. Michel Fabrizio (die zijn nickname onlangs wijzigde van 'the Wizzard' naar het vertrouwde 'Hurricane' ) maakte dit niet meer mee. Corser-KagaNa een slechte start (niet zo slecht als op Phillip Island, maar toch) waarbij hij van de twaalfde plek terugviel tot de vijfentwintigste was hij bezig aan een knappe inhaalrace. Eenmaal aangekomen op de zestiende plaats met uitzicht op punten, ging hij roemloos onderuit.

Zijn teamgenoot Bayliss deed het heel wat beter. Hij zette zijn Xerox Ducati 1098 naast de Alstare Suzuki van Kagayama in de Geert Timmer maar bleef toch nog, even, achter de onstuimige Japanner. Precies één ronde later werd Kagayama even uit het zadel van de GSXR-1000 gewipt en dat was voor Troy Bayliss genoeg om zich er langs te sturen. Max Neukirchner en Carlos Checa maakten hier eveneens gebruik van en stootten door naar de tweede en derde plek. Vervolgens was Yukio Kagayama helemaal de weg kwijt in de Strubben waardoor ook Troy Corser hem voorbij kwam. Van één naar vijf in nog geen halve ronde. In het vervolg van de race zouden de Japanner en de Aussie voortdurend van plaats wisselen omdat Corser, door een keer mis te schakelen, terugviel uit de kopgroep.

PSG1-kawas
De PSG-1 Corse Kawasaki's van Makoto Tamada (100) en Régis Laconi (55) kwamen redelijk goed voor de dag.

Het lijkt inmiddels wel een handelsmerk van de Australiër en ook nu weer sloeg Troy Bayliss in de navolgende ronden, nadat hij de leiding had overgenomen, een gaatje naar zijn belagers. Max Neukirchner en Carlos Checa hadden geen antwoord, maar Checa keek de laatste ronden wel waar hij Neukirchner zou kunnen passeren. De twee hadden na het incident op Valencia weer vrede gesloten, dus de Spaanse ex MotoGP coureur was wel voorzichtig. Maar met nog drie ronden te gaan plaatste Checa de aanval op Neukirchner en met een even keurige als doeltreffende actie zette hij de Duitser een plek terug.

Bayliss
Troy Bayliss was weer niet te verslaan bij zijn laatste World Superbike bezoek aan het TT-circuit van Assen.

Troy Bayliss was inmiddels buiten bereik en won met ruim 2 seconden voorsprong de eerste Superbike race op het TT-circuit van Assen. Max Neukirchner leek te ver achter Carlos Checa te zitten om nog een aanval in te zetten maar in de Geert Timmer kwam hij toch nog gevaarlijk dichtbij om op de streep slechts iets meer dan 4 honderdsten te kort te komen! Het duel tussen Corser en Kagayama werd, met ruim 1 honderdste van een seconde, beslist in het voordeel van de Japanner. Jakub Smrz had zich in zijn opmars opgewerkt naar de zesde plaats terwijl ook Ryuichi Kiyonari voorbij was gegaan aan Makoto Tamada die daardoor achtste werd, nét voor Gregorio Lavilla. Max Biaggi kwam als tiende over de streep en de Italiaan, die aangaf voor 80% fit te zijn, zal blij zijn als hij weer volledig hersteld is.

Podium-race1Punten waren er verder voor Régis Laconi die na een sterke opening Kenan Sofuoglu, Ayrton Badovini, Karl Muggeridge en Shinichi Nakatomi wist voor te blijven. Géén punten waren er voor Ruben Xaus, op 7 honderdsten werd hij uiteindelijk zestiende. Ook Arie Vos, die op vrijdag zijn Fabricom MCT Racing Ducati tot bijna schroot reed maar in de race wel Loic Napoleone en Roberto Rolfo voorbleef, waren er geen punten. Hij werd twintigste. Naast Haga, Nieto en Fabrizio kwamen ook David Checa, Luca Morelli en Vittorio Ianuzzo (niet gestart omdat hij toch teveel hinder ondervond van zijn op Phillip Island opgelopen blessure) niet aan de finish. Lorenzo Lanzi bleseerde op vrijdag zijn elleboog en kwam niet in actie.

Voor de volledige uitslag: Klik.