Zoeken

Verslag SBK Silverstone

Pagina 3

1 juni 2005
Inhoudsopgave
Verslag SBK Silverstone
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

raceday: Superbikes

Race 1:
Had Régis Laconi in de warm-up al laten zien dat hij snel was, in de race demonstreerde hij dat nogmaals. Noriyuki Haga had een goede start en pakte de leiding. Polewinner Kagayama raakte wat in de verdrukking in de eerste bocht en zou een lastige race tegemoet gaan. Helemaal toen hij zich een paar ronden later verremde, onderuit ging en terug viel naar de 16de plek.

Heel goed gestart was ook Chris Walker, van een 8ste naar de 3de positie. Na enkele ronden werd Haga, die sterk reed, gepaseerd door Corser die direct probeerde weg te komen, maar Haga kwam weer in zijn kielzog. Door het gevecht tussen Corser, Haga en Laconi kon ook James Toseland aansluiten. De Xerox Ducati mannen zaten er dus goed bij en er vormde zich zo een kopgroep van 4 rijders. Daarachter streed Chris Vermeulen zijn eigen strijd op een vijfde plaats die hij moeizaam had overwonnen op Chris Walker.

Als Laconi op een gegeven moment Haga voorbij remt zit hij direct Corser op z"n huid. Ook James Toseland verwijst Haga een plek naar achter door een minstens zo mooie uitrem actie! In de 15de ronde is het Laconi die binnendoor steekt bij Corser, wijdt moet, maar de juiste lijn weet te behouden en de leiding overneemt. Tegen het einde van de race is er een gaatje geslagen tussen Laconi/Corser en Toseland.

Noriyuki Haga kan het tempo niet meer volgen en valt uit - met een probleem aan de benzinepomp naar later blijkt. In de laatste bocht probeert Corser het dan nog bij Laconi, maar het vele vermogen van de Suzuki is niet aan het asfalt te krijgen en Laconi pakt op uitbundige wijze zijn - en die van Ducati - eerste overwinning dit seizoen. Door het uitvallen van Haga pakt Chris Vermeulen een 4de plaats. Karl Muggeridge klaagt over grip en wordt 10de. Chris Walker reed voor wat "ie waard was en behaalde een 6de plaats met de Klaffi Honda van Chili net voor en de andere van Neukirchner achter hem.

Kagayama pakt toch nog een 11de plaats en dus 5 punten voor het kampioenschap. Andrew Pitt scoort een tegenvallende 13de plaats na een "ride through" die hij kreeg opgelegd nadat bij zijn val in de warm-up de Yamaha R1 niet afsloeg. De beide Petronassen haalden weer het einde van de race niet.

Deze man had zijn terugkeer naar het WK Superbike waarschijnlijk anders voorgesteld.

 Race 2:
Kagayama is nu wel goed weg, maar toch pakt Haga de leiding. In de tweede ronde komt de winnaar van race 1, Régis Laconi, in aanraking met Neukirchner en Cardoso en komt ten val. Hij kan nog wel naar de pits rijden, maar moet de wedstrijd staken. Op dat moment is Corser voorbij aan Haga en liggen deze twee 1.5 seconde voor op nummer drie James Toseland die voorbij gegaan is aan Kagayama en naar de kop toe rijdt. Haga levert een mooi gevecht met Corser en beide proberen elkaar de loef af te steken. Achter Toseland rijdt Chris Vermeulen, die weer een gevecht heeft moeten leveren met Walker, op een eenzame vierde plek.

Laconi maakt er meteen een zooitje van bij aanvang van race 2.

James Toseland zit in een goed ritme en verschalkt in de 17de ronde zowel Haga als Corser en laat zch vervolgens de overwinning niet meer ontglippen, dol enthousiast komt hij over de streep! Troy Corser doet goede zaken met wederom eem tweede plaats terwijl "Nitro Nori" een goede derde scoort. Vermeulen wordt wederom vierde, Chili weer 5de, Walker 6de, Kagayama - toch wel teleurstellend, zijn circuitkennis heeft geen voordeel opgeleverd - zevende, Abe 8ste, Pitt 9de en Karl Muggeridge maakt de top 10 vol. Garry Mc Coy houdt de eer van Petronas hoog door een 13de plaats te scoren.

Het heeft voor de regerend wereldkampioen (te) lang geduurd,
maar nu stond hij eindelijk op #1.