Zoeken

Dood Simoncelli grote schok MotoGP paddock

Dood Simoncelli grote schok MotoGP paddock

24 oktober 2011
De tragische dood van Marco Simoncelli heeft de MotoGP paddock totaal verbijsterd achtergelaten. Terwijl veel coureurs hun verdriet geeneens onder woorden konden brengen heeft wedstrijdleider Paul Butler in een persconferentie aangegeven een diepgaand onderzoek naar de tragedie te zullen starten.
Inhoudsopgave
Dood Simoncelli grote schok MotoGP paddock
Quotes van teams
Quotes van rijders
Ciao Super Sic

Marco_Simoncelli

Ongeloof en totale verbijstering was gisteren van alle hoofden in de MotoGP paddock af te lezen, nadat door de wedstrijdleiding de MotoGP race was stilgelegd na het ernstige ongeval in de tweede ronde, waarbij Marco Simoncelli, Colin Edwards en Valentino Rossi waren betrokken. Simoncelli verloor het voorwiel van zijn machine, maar probeerde een lowside te voorkomen waarna het voorwiel weer grip kreeg en hij dwars over de baan werd gelanceerd. De achteroprijdende Colin Edwards en Valentino Rossi konden geen kant op, wat resulteerde in een verschikkelijke crash waarbij de helm van het hoofd van Simoncelli werd geslingerd en hij roerloos op de baan bleef liggen.

Simoncelli werd direct met de ambulance naar het medisch centrum afgevoerd, maar over de ernst van de situatie werden door de organisatie geen uitspraken gedaan. Naarmate er geen duidelijkheid kwam over een eventuele herstart werd het iedereen duidelijk dat de situatie met Simoncelli wel eens ernstig zou kunnen zijn. Hetgeen werd bevestigd toen de wedstrijd definitief werd afgelast, omdat alle aanwezige medici in het medisch centrum voor het leven van Simoncelli aan het vechten waren.

Na het overlijden van Simoncelli werd door de voltallige wedstrijdleiding een persconferentie gegeven, waarbij naast IRTA voorzitter en wedstrijdleider Paul Butler ook Claude Danis (FIM vertegenwoordiger), Javier Alonso (Dorna vertegenwoordiger), Franco Uncini (rijders vertegenwoordiger) en Michele Macchiagodena (hoofd medische staf) aanwezig waren. Doel van de conferentie was de aanwezige pers op de hoogte te stellen van de omstandigheden die tot de tragische dood van Simoncelli hadden geleid. 

Michele Macchiagodena verklaarde dat Simoncelli tijdens de crash zwaar letsel aan hoofd, nek en borst had opgelopen en al buiten bewustzijn was toen de medische staf arriveerde. In de ambulance kreeg Simoncelli een hartstilstand, waarna met reanimeren werd begonnen.

In het medisch centrum werd hij, met de hulp van de arts van de medische staf van het Clinica Mobile alsmede lokale artsen, onmiddelijk geïntubeerd waarna het mogelijk was om wat bloed uit zijn borstkas te verwijderen. Het reanimeren werd gedurende 45 minuten aangehouden, omdat het team hem zolang als mogelijk werd geacht probeerde te helpen. Helaas bleek het niet mogelijk om Simoncelli nog te helpen, waarna hij om 16:56 locale tijd dood werd verklaard.

In reactie op een vraag van de aanwezige journalisten over de helm van Simoncelli die tijdens de crash los was gekomen verklaarde Paul Butler dat er een diepgaand onderzoek zal worden gestart naar de consequenties en omstandigheden rond het incident. Paul Butler sloot de conferentie af door toe te voegen dat het medeleven uitgaat naar zijn familie en dat men alle mogelijke respect aan Marco wil tonen.