Zoeken

Red Bull KTM Factory Racing klaar voor 2023 MotoGP seizoen

26 januari 2023
Na Yamaha en Ducati heeft nu ook KTM het doek gelicht van de 2023 RC16 MotoGP racer, waarmee dit jaar Brad Binder en Jack Miller zullen aantreden. De Oostenrijkers hopen dit jaar voor de titel te kunnen strijden.

Met zeven overwinningen, achttien podium finishes en drie pole positions sinds het debuut in 2017 mag de opmaat van KTM naar de MotoGP best wel een succes worden genoemd, maar de ambities van de Oostenrijkers gaan veel verder dan dat. Met vijf wereldtitels en 80 overwinningen sinds 2012 is de KTM RC4 de autoriteit in de Moto3, het uiteindelijke doel is dat ook in de MotoGP voor elkaar te boksen.

Voor het vierde jaar op rij maakt Brad Binder deel uit van het Red Bull Factory Racing team. De 27-jarige Zuid-Afrikaan gaf KTM de allereerste overwinning in de MotoGP, door op overtuigende wijze in 2020 de Grand Prix van Brno op naam te schrijven. 

De afgelopen twee jaar finishte Binder het WK op de zesde plaats. In 2021 won hij de tweede race op de Red Bull Ring won, het afgelopen seizoen stond hij drie maal op het podium, in Qatar, Japan en Valencia. Voor Binder wordt 2023 het negende jaar bij Red Bull KTM.

Teamgenoot van Binder is dit jaar Jack Miller, die na acht jaar weer terug is bij Red Bull KTM, het team waarmee hij in 2014 in de Moto3 nét geen wereldkampioen werd. In 2015 maakte Miller de overstap naar de MotoGP, waar hij een jaar later de totaal verregende TT van Assen op naam schreef. 

In 2018 switchte Miller naar Pramac Ducati, waarmee hij in drie seizoenen tijd in totaal negen keer op het podium stond, wat hem in 2021 een zitje in het fabrieksteam opleverde. Na een moeizame start van het seizoen won Miller de Grand Prix van Jerez en Le Mans en stond ook in Catalunya, Portimao en Valencia op het podium, het afgelopen seizoen stond Miller zeven keer op het podium en won de race in Motegi.

Met de switch naar KTM is Miller erop gebrand om de allereerste coureur in de geschiedenis te worden die met drie verschillende merken heeft weten te winnen in de MotoGP. Miller neemt een vracht aan ervaring mee, waar KTM ontzettend blij mee zal zijn. 


 

Brad Binder: 
“Het voelde al als een lange winterstop, dus ik ben meer dan opgewonden om weer de baan op te gaan en aan de slag te gaan. Mijn vierde jaar in de MotoGP, en ik heb het gevoel dat onze beste kans tot nu toe om echt iets te bereiken in 2023 zal zijn. We zijn er klaar voor, dus laten we naar Sepang gaan en zien wat die eerste dagen ons brengen.

 
Jack Miller: 
“Goede gevoelens! Nu we ons weer bij de KTM-familie aansluiten, begint het nu allemaal nogal 'echt' te voelen. Ik heb lang over dit moment nagedacht. Eindelijk de kleuren van 2023 te zien, mezelf in het pak en alle voorbereidingen voor het komende seizoen. Het is geweldig om weer hier bij KTM te zijn en iedereen bij te praten; het is een speciaal voorproefje voordat we in Maleisië aan de slag gaan."

 
Francesco Guidotti, Red Bull KTM Team Manager: 
“Vorig jaar als 2e eindigen in het Teams Championship is zeker iets om als startpunt te hebben voor de toekomst. Het is belangrijk omdat het betekent dat het team goed samenwerkt en de sfeer geweldig is. Er zullen dit jaar 21 GP's zijn, het zal belangrijk zijn om competitief te zijn en elke keer in de top vijf te eindigen, en dan hebben we ook nog de sprintraces. 

We zijn een fabrieksteam en het enige doel dat we kunnen hebben, het enige doel, is de titel. Het is gemakkelijk gezegd en niet gemakkelijk te krijgen! Maar dit is het hoofddoel. Alles moet efficiënt zijn, zeker nu we minder tijd hebben om onder verschillende omstandigheden de juiste instelling te maken. In basis is het simpel; maak een team dat nauw verbonden en efficiënt is, om die dagelijkse uitdagingen aan te gaan. Onze coureurs - Jack en Brad - vormen een speciale combinatie en het team zal erg sterk zijn omdat er twee speciale persoonlijkheden zijn.

 

Pit Beirer, KTM Motorsports Director: 
“We gaan ons zevende seizoen in, maar ik heb het gevoel dat de zes voorgaande jaren geweldig waren om het project naar dit niveau op te bouwen en al deze overwinningen en podiumplaatsen op zak te hebben. Het is een waanzinnige reis geweest en we hebben er erg van genoten, maar nu is het niet meer genoeg om gewoon 'er te zijn' en een goed, georganiseerd team te zijn; we hebben resultaten nodig. 

Ik voel me super zelfverzekerd met de twee jongens die we aan boord hebben. Ik heb het gevoel dat Brad en Jack allebei verschillend zijn, maar uiteindelijk allebei vergelijkbaar. Ze pushen heel hard en dat is precies wat we nodig hebben. Zoals altijd gaan we een lang – en heel ander – raceseizoen in met zoveel werk en inzet van de mensen en partners achter ons: van alle ingenieurs in de fabriek, het uitstekende testteam en nieuwe en vertrouwde sponsors. We hebben er alles aan gedaan om 2023 beter dan ooit te maken.”