Zoeken

Ducati MotoGP teampresentatie: Bagnaia rijdt met #1

23 januari 2023
Op het Palacampiglio of Madonna di Campiglio in de besneeuwde Dolomieten heeft Ducati tijdens een gezamenlijke persconferentie het Lenovo Ducati MotoGP Team en het Aruba.it Ducati WorldSBK Team gepresenteerd. Pecco Bagnaia rijdt dit seizoen met startnummer 1.

Het afgelopen jaar is het meest succesvolle jaar voor Ducati geweest in de motorsport, voor het eerst in de geschiedenis werd zowel in het WK Superbike als de MotoGP de Triple Crown binnengehaald, de rijderstitel, constructeurstitel en de teamtitel. Voor Ducati was het de tweede rijderstitel en constructeurstitel in de MotoGP, na Casey Stoner in 2007, de teamtitel bestond toen nog niet. 

Tijdens de presentatie werd onder het toeziend oog van alle sponsoren, lokale autoriteiten, belangrijke gasten en media het doek gelicht van de nieuwe Desmosedici GP23 waarmee wereldkampioen Pecco Bagnaia en diens nieuwe teamgenoot Enea Bastianini zullen aantreden. 

Wat kleuren betreft was er niet veel verschil te ontdekken ten opzichte van de GP22, het belangrijkste en meest in het oog springende verschil zat 'm in het startnummer #1 van Pecco Bagnaia, die daarmee na Casey Stoner (2008, 2012), Jorge Lorenzo (2011) en Nicky Hayden (2007) de vierde coureur is in het MotoGP tijdperk die voor het prestigieuze startnummer 1 heeft gekozen. 

Dat geen van hen erin is geslaagd om de titel met succes te verdedigen heeft Bagnaia echter niet afgeschrokken. "Het was nogal een gecompliceerde beslissing, maar ik ben er zeer gelukkig mee", zei hij. Zijn nummer 63 is trouwens wel in het klein in het startnummer verwerkt. 

Bagnaia's Desmosedici GP23 was niet de enige machine met startnummer 1 op het podium. Naast het MotoGP team werd ook het Aruba.it Racing - Ducati team onthuld, het officiële fabrieksteam van Ducati in het WK Superbike. Net als Bagnaia bleek ook Alvaro Bautista zijn vaste startnummer voor de prestigieuze #1 te hebben ingeruild. Claudio Domenicali (CEO van Ducati Motor Holding)
"Vandaag beleven we weer een opmerkelijk moment voor Ducati. Voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf lanceren we samen zowel de officiële MotoGP- als de WorldSBK-teams, het Ducati Lenovo Team en het Aruba.it - Racing Ducati-team. 

Samen het racen hervatten is een prachtige manier om de waarde en vaardigheden te vieren van het beste Ducati Corse-team ooit, wiens dagelijkse werk ons naar de top van de wereld heeft gebracht. Na de ongelooflijke successen van het afgelopen raceseizoen fascineert de uitdaging om onszelf opnieuw te bevestigen. Ik ben blij dat het begint op een locatie als Madonna di Campiglio, een perfecte uitdrukking van de "Made in Italy" waarvan we trotse ambassadeurs zijn. 

Ducati is een merk dat zich onderscheidt door stijl, prestaties en technologie, waar passie voor racen een centraal element is. Werken terwijl je hebt plezier maakt deel uit van onze filosofie. Het voegt waarde toe aan wat we doen en stelt ons in staat om ons nog meer in te zetten door vermoeidheid beter te beheersen. De schoonheid en kansen van de bergen die ons verwelkomen zijn de perfecte gelegenheid banden om de verplichtingen van het presentatie-evenement te combineren met momenten van puur genot om ons de juiste energie te geven voor de start van het seizoen."Luigi Dall'Igna (algemeen directeur Ducati Corse)
"De start van een nieuw seizoen is altijd spannend, en dit jaar nog meer na een 2022 dat voorbestemd is om in de geschiedenis te blijven. Het repliceren van de resultaten van vorig jaar zal een uitdaging zijn, maar ons doel is altijd om onszelf te overtreffen en constant te verbeteren. 

In de MotoGP zullen we naast wereldkampioen Pecco Bagnaia ook kunnen rekenen op Enea Bastianini, vorig jaar derde in het WK met Ducati team Gresini Racing. We zijn ervan overtuigd dat onze beide rijders ook dit jaar weer tot de hoofdrolspelers zullen behoren van het kampioenschap. De concurrentie zal zeker nog hoger zijn. Er staan veel sterke rijders op de grid en de andere fabrikanten zullen tijdens de winter zeker hard hebben gewerkt. We zijn echter niet achterhaald, dus we kijken ernaar uit om aan dit nieuwe seizoen te beginnen en de drie titels die we vorig jaar hebben gewonnen te verdedigen."
Francesco Bagnaia (#1, Ducati Lenovo-team)
"Mijn winterstop was korter dan normaal vanwege alle verplichtingen na het winnen van het WK, maar nu ben ik opgeladen en enthousiast om aan het seizoen te beginnen. Ik heb de Desmosedici GP en mijn team gemist en ik kan niet wachten om terug op het circuit te zijn. 

Ik kon niet beslissen of ik het nummer 63 zou blijven gebruiken of zou overstappen naar nummer 1, en uiteindelijk heb ik voor het laatste gekozen. Het is prachtig om het op de fiets te zien, en nu zal mijn doel zijn alles te doen om het nummer te houden. 

Het zal niet gemakkelijk worden, want ik verwacht nog hardere concurrentie dan vorig jaar, met veel rivalen die klaar staan om voor de titel te vechten: ik ben me er echter van bewust dat ik de beste motor en het beste team heb om in 2023 weer hoog te mikken. Nogmaals bedankt aan heel Ducati en mijn team! Ik ben klaar om ons avontuur samen voort te zetten."
Enea Bastianini (#23, Ducati Lenovo-team)
"Het dragen van de kleuren van het officiële team is een geweldige emotie, en nu is het aan mij om te bewijzen dat ik deze kans verdien. Ik heb zin in het nieuwe seizoen! Gelukkig hoef ik niet lang te wachten om te kunnen op de baan rijden op mijn rode Desmosedici GP-fiets. Over een paar weken zijn we in Sepang voor de eerste test van het jaar, en het zal een cruciaal moment zijn om de jongens in het team beter te leren kennen en vooral om aan de motor te gaan werken. 

Het wordt een zeer competitief jaar en er zullen zeker gemakkelijke en moeilijke momenten zijn, maar ik ben op alles voorbereid! Nogmaals bedankt aan Claudio, Gigi, Paolo, Davide en de rest Ducati! Ik zal zoals altijd 100% geven."