Zoeken

Dorna maakt kalender MotoE bekend

3 februari 2023
Na eerder al het nieuwe tijdschema van de MotoGP bekend te hebben gemaakt heeft Dorna nu ook de voorlopige kalender van de MotoE onthuld. Met een nieuwe fabrikant, een kalender die naar acht ronden met elk twee races is uitgebreid en een opwaardering van Cup naar officieel WK laat Dorna zien dat het menens is met de MotoE.

Waar in de eerste jaren nog de nodige spot werd gedreven met de MotoE begint de elektrische raceklasse steeds serieuzere vormen te krijgen. Hoewel strikt genomen nog steeds het bijprogramma van de MotoGP en alleen races in Europa gepland heeft de FIM de raceklasse dit jaar wel van een Cup naar een officieel WK opgewaardeerd. 

Na vier jaar met Energica, dat samen met Zero als de Tesla onder de motoren kan worden gezien, te hebben geracet is Dorna dit jaar naar Ducati geswitcht, dat speciaal voor de MotoE een nieuwe motor is gaan ontwikkelen, de "V21L". Reden voor de switch: Dorna hoopt hiermee het vuurtje bij andere fabrikanten aan te wakkeren.

Naast de status van een WK en de switch van fabrikant heeft Dorna ook de kalender naar acht ronden uitgebreid, die in zeven verschillende Europese landen zullen worden verreden. 

Het 2023 MotoE seizoen trapt af met de Franse GP op Le Mans, naast de 1000e Grand Prix die daar zal worden verreden, gevolgd door de Italiaanse GP op Mugello, de Duitse GP op de Sachsenring en de Dutch TT op Assen. Na de zomerstop gaat de MotoE verder met de Britse GP op Silverstone, de Oostenrijkse GP op de Red Bull Ring, de Catalaanse GP op het circuit van Catalunya en tot slot de San Marino GP op het circuit van Misano. 

Dat betekent dat elke Europese Grand tussen mei en begin september de MotoE zal worden verreden, met elk raceweekend twee races, wat het totaal aantal MotoE races op 16 brengt. 

In het nieuwe tijdschema begint de MotoE al behoorlijk vroeg, de actie begint op vrijdagochtend om 8:25 uur met een 20 minuten lange vrij training, om 12:25 gevolgd door opnieuw een 20 minuten lange vrije training. De gecombineerde uitslag is bepalend voor de kwalificatie, waarvan Q1 op vrijdagmiddag om 17:00 uur en Q2 om 17:20 uur begint, elk met een tijdsduur van 10 minuten.

In tegenstelling tot afgelopen jaar, toen het aantal races per ronde van een naar twee werd uitgebreid, vinden de twee races niet meer op de zaterdag en zondag plaats, maar worden beide races op de zaterdag verreden. Race 1 start om 12:10 uur, na de Pit Walk na de kwalificatie van de MotoGP, race 2 start om 16:10 uur na de MotoGP sprintrace.