Aprilia Caponord een speciale App voor de iPhone en Android telefoon te ontwikkelen.">

Zoeken

AMP: App technologie voor de motorfiets

Aprilia Multimedia Platform

28 maart 2013
Elektronica, het is anno 2013 niet meer weg te denken in de hedendaagse motortechnologie. Motormanagement, vering, tegenwoordig wordt alles door elektronica en computers aangestuurd. Bij Piaggio is men nog een stap verder gegaan, door voor de nieuwe Aprilia Caponord een speciale App voor de iPhone en Android telefoon te ontwikkelen.
Inhoudsopgave
AMP: App technologie voor de motorfiets
Aprilia Multimedia Platform

iPhone-app Caponord_startscherm

De door Piaggio ontwikkelde App, die in mei in de App store is te verwachten, werd tijdens de introductie van de Aprilia Caponord op Sardinië nog extra onder de aandacht gebracht. De Aprilia App is een afgeleide van de vorig jaar door Piaggio gelanceerde App voor Piaggio motorscooters, maar dan afgestemd op de Aprilia Caponord. De Aprilia App maakt gebruik van de boordcomputer van de Caponord, waarvoor - nadat de App op je iPhone of Android telefoon is geïnstalleerd - je even bij de dealer langs zult moeten gaan om de App verbinding met je motor te laten maken. iPhone-app Caponord_displayEen montagekit voor je telefoon is niet inbegrepen, daarvoor zul je bij je telefoonboer te rade moeten gaan, maar eenmaal de AMP (Aprilia Multimedia Platform) App geïnstalleerd heb je ineens een waslijst aan informatie tot je beschikking.

In het display zit een schakelindicator ingebouwd, die afhankelijk van de koelvloeistof temperatuur het maximale toerental adviseert. Naarmate het maximale toerental wordt bereikt, kleurt de achtergrond progressief rood om bij het bereiken van de toerenbegrenzer te gaan knipperen. De grens van maximum toerental kan ook handmatig worden ingesteld, waarmee je dus een heuse schakelindicator hebt. Naast de rode kleur achtergrond kan deze ook geel oplichten, dit gebeurt wanneer de tractiecontrole aan het ingrijpen is.

iPhone-app Caponord_navigatie

Navigatie
In het Navi-menu zitten enkele verdomd handige features ingebouwd. Om te beginnen onthoudt de AMP de laatste positie van de motor, wanneer deze wordt uitgezet. En dat is verdomd handig wanneer je in een grote onbekende stad begeeft, en niet meer precies weet waar je de motor hebt neergezet. Om vervolgens de weg weer terug naar de motor te vinden zal je echter wel gebruik moeten maken van externe navigatie-Apps, dat kan met de AMP dan weer niet. Hetzelfde geldt voor de tweede optie in het Navi-menu, waar de dichtstbijzijnde tankstations zijn terug te vinden en waarbij de in rood gemarkeerde tankstations niet meer bereikbaar zijn binnen de gecalculeerde resterende actieradius. Bijzonder handig als je op zoek bent naar een tankstation, maar om daar dan te komen zal je wederom die externe navigatie-App aan moeten spreken. iPhone-app Caponord_datalogIn de derde optie van het Navi-menu zijn alle motordealers van de Piaggio Group terug te vinden, met naast adresgegevens het e-mail adres en telefoonnummer van de dealer.

Datalog
De AMP App kan ook als datalogger worden gebruikt. Data van je trip wordt opgeslagen en kan als samenvatting op het scherm of als tekstbestand worden opgeslagen, om later op de computer te analyseren. Daarvoor moet wel de realtime data logging in de setup pagina zijn geactiveerd. Hiervoor zal je wel de App continue aan moeten hebben staan, aangezien het dataloggen stopt zodra de App naar achtergrond-modus switcht. Als samenvatting kan in het Trip-menu de gereden afstand, maximale snelheid, gemiddelde snelheid, gemiddeld brandstofverbruik en de maximaal gereden hellingshoek worden afgelezen.

iPhone-app Caponord_Noordkaap

Manual
Uiteraard is in de AMP App ook de complete gebruikers- en onderhoudshandleiding van de Caponord ondergebracht, waardoor je handig snel even wat zaken op kunt zoeken. En tot slot wordt door de AMP continue de afstand tot de Noordkaap berekend, waardoor je altijd weet hoever je van Capo Nord verwijderd bent.