Nader bekeken: Yamaha Super Ténéré
Chassis
Inhoudsopgave |
---|
Nader bekeken: Yamaha Super Ténéré |
Off road avontuur |
1199cc paralleltwin |
Chassis |
Technische gegevens |
Voor de nieuwe Super Ténéré koos Yamaha ervoor een ‘ouderwets’ stalen buisframe te ontwikkelen in plaats van een technisch meer hoogstaand Aluminium. Als reden hiervoor gaf Yamaha aan dat dit bij zware motorfietsen als de Super Ténéré beter
geschikt is voor het ruwere werk waaraan de fiets kan worden blootgesteld. Het stalen frame werd aan voorzijde voorzien van een volledig instelbare 43mm upside down voorvork, terwijl een in veervoorspanning en uitgaande demping instelbare monoshock (met handige handbediende stelknoppen) het achterwiel op z’n plek moet weten te houden. De voor verbeterde tractie lange achterbrug werd – in tegenstelling tot het frame – wel uit aluminium vervaardigd. Om de lengte van de achterbrug het flitsende stuurgedrag niet nadelig te laten beïnvloeden werd de motor zo compact mogelijk gebouwd om de wielbasis met 1.540 mm (21mm langer dan BMW’s R1200GS, maar dat even terzijde) zo kort mogelijk te houden. Zo werd de radiateur naar de zijkant verplaatst om ruimte achter de voorkant te besparen. Ook elektrische componenten en de accu werden naar de zijkant van de machine verplaatst. De aërodynamische voorpartij moet daarbij voor distributie van de luchtstromen zorgdragen, waarbij warme lucht langs de zijkant moet wegstromen zonder daarbij de rijder nadelig te beïnvloeden.
Om de motor vooral onderhoudsvriendelijk te maken koos Yamaha, net als BMW bij haar R1200S, voor cardanaandrijving, waarbij werd gekozen voor hypoid aandrijving om afmeting en (onafgeveerd) gewicht van het geheel zo klein mogelijk te houden. In tegenstelling tot de BMW heeft Yamaha de Super Ténéré standaard op spaakwielen gezet, met een 110/80 19” voorwiel en 150/70 17” achterwiel, qua maatvoering wel identiek aan die Duitse ‘Reise Enduro’. Het dubbelrails spaaksysteem maakt het mogelijk de spaken te spannen voor maximale offroad schokbestendigheid of stijfheid die juist bij onroad sturen nodig is. Standaard is de Super Ténéré verder voorzien van geïntegreerde valbeugels en carterbeschermplaat, en werd het achterframe versterkt om de spanningen die offroad rijden met grote koffers met zich mee brengt beter op te kunnen vangen.
Dat de motor niet alleen de offroad fanaat, maar ook de onroad motorrijder die graag lange afstanden wil rijden moet kunnen bedienen is de fiets voorzien van een zondermeer forse 23 liter benzinetank. Ook kreeg de motor een in hoogte instelbaar zadel (845-870 mm) en is ook het windscherm in hoogte in te stellen. Een uitgebreid digitaal display met analoge toerenteller en een scala aan controlelampjes moet de rijder van voldoende informatie voorzien. Een standaard 12-volt aansluiting in de cockpit zal een opluchting zijn voor de Garmin en TomTom fans, die nu eenvoudig hun systeem kunnen inpluggen.
Unified Brake System
De Super Ténéré is volgens Yamaha uitgerust met het meest geavanceerde ABS remsysteem ooit door Yamaha ontwikkeld. Primair doel van het ABS systeem is uiteraard voorkomen dat voor- of achterwiel gaan blokkeren, maar Yamaha’s UBS systeem is intelligenter.
Door constant de snelheid, mate van vertragen en wielslip in verhouding met de wielsnelheid te meten wordt bepaald of één of beide wielen dreigen te gaan blokkeren. Als de ABS computer constateert dat een wiel dreigt te blokkeren zal het een signaal sturen naar de hydraulische unit die de rempomp bedient om de remdruk iets te verlagen om blokkeren te voorkomen. Min of meer hetzelfde systeem als Honda vorig jaar introduceerde op haar CBR600RR en CBR1000RR supersport motoren.
Het UBS is ontworpen om remkracht tussen voor- en achterwiel te verdelen als alleen de voorrem wordt gebruikt. Hetgeen bijvoorbeeld bij staand offroad rijden het geval kan zijn, omdat de achterrem dan niet eenvoudig te bedienen is. Op basis van snelheid, remdruk en gewicht bepaalt de computer hoeveel remkracht via de hydraulische unit aan het achterwiel moet worden doorgegeven. Bij gebruik van de achterrem (als de achterrem eerder dan de voorrem wordt gebruikt) zal het UBS systeem voor dat doel worden uitgeschakeld, dit om de rijder maximale controle te geven.
De Super Ténéré zal dit jaar in Europa zijn debuut maken en vanaf maart 2010 via Internet te reserveren zijn. Het model wordt als Special Edition gelanceerd en is daarbij voorzien van aluminium zijkoffers (incl. montagesteunen), een ‘not for public road use’ koplamp protector, een aluminium carterbeschermplaat en een unieke ‘First Edition’ sticker op de kuip.
Naast Yamaha blauw zal de Super Tenere ook leverbaar worden in deze grijze kleurstelling
De motor zal naar verwachting begin mei aan de dealers worden uitgeleverd en gaat in Nederland € 16.999,- kosten. Da's inclusief alle 'Special Edition' accessoires.