Zoeken

Report: de grootste Kawasaki parade ooit

40 jaar Nol Bikker Motoren

5 juni 2019

 

Als we Motorfreaks getrouw redelijk laat vlak voor tweeën op 'onze' W800 Street, waarmee we gaan deelnemen aan de recordpoging, bij Nol Bikker Motoren arriveren is het al een drukte van jewelste bij de gezellige Kawasaki specialist in Noordeloos. De naastgelegen weides zien al groen van de motoren die straks allemaal meerijden met de Kawasaki Tour en met een blokje hout voor de zijstandaard rijdt Noordeloos was 25 mei Kawasaki-landik naar vak '2019' (de indeling is op basis van bouwjaar gemaakt) waar ik de W800 naast nog reeds aanwezige W800 Café parkeer. 

Terwijl ik langs de motoren afstruin en de ene na de andere prachtige special of goed gepreserveerde klassieker aanschouw, met vette klanken vanuit de feesttent op de achtergrond en twee 'stuntrijders' op de provinciale weg die het aanwezige publiek op wheelies en rolling burn-outs trakteren, bedenk ik me dat ik maar één motorzaak ken waar dit allemaal kan. Geen dealer die er elk jaar weer in slaagt om de naastgelegen weilanden groen van de motoren te kleuren als Kawasaki specialist Nol Bikker, die weliswaar geen officieel Kawasaki dealer meer is, maar waar nog steeds groen bloed door de aderen stroomt. Na het leggen van de fundering de kelders van zijn nieuwe pand onder water zetten om met jetski's te kunnen racen, het grootste ZZR1400 zandkasteel laten bouwen, 40 palmbomen laten aanrukken voor een oase aan Kawasaki's, het zijn slechts enkele voorbeelden van wat Bikker in het verleden heeft gedaan. 

Om het 40-jarige jubileum op passende wijze kleur bij te zetten had Nol Bikker weer iets ludieks bedacht: de grootste parade van Kawasaki motoren organiseren, voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Of moeten we zeggen, opnieuw, want exact tien jaar geleden had Nol Bikker Motoren al een poging gedaan tijdens het toen 30-jarig jubileum, maar daar was destijds bij de aanvraag iets niet helemaal goed gegaan. Ditmaal had Bikker het echter grondig aangepakt en werden onder het toeziend oog van de notaris alle motoren bij het wegrijden gefilmd, waardoor deze na afloop de videobeelden kon bestuderen Geen jublleum zonder de legendarische Z900en het exacte aantal kon worden bepaald. Wat geen overbodige luxe bleek te zijn, door de ongekende drukte was de notaris 'live' de tel kwijtgeraakt. Van de 874 motorrijders die zich online hadden ingeschreven reden er uiteindelijk 784 mee, waarmee de poging - mits ditmaal wel goedgekeurd - een vermelding in het Guinness Book of Records zal gaan krijgen. 

Voor diegenen die het hebben gemist, de Kawasaki Tour was in meerdere opzichten indrukwekkend. Indrukwekkend vanwege het kilometerslange lint motoren (reken maar uit: pak 'm beet 10 meter afstand op de man voor je, rijdend in baksteen-formatie praat je al over een parade van meer dan 4 kilometer lang), indrukwekkend vanwege die vette klassiekers (de oudste klassieker was een 1968 100 D1, de kleinste een 50cc en de grootste een ZZR zijspan) en indrukwekkend vanwege het publiek dat massaal was uitgerukt, alsof je na afloop van de TT weer naar huis rijdt. Doordat wij als '2019' als laatsten de weg op werden gestuurd hadden wij misschien nog wel de beste overzicht: op de open velden genieten van het prachtig groene lint motoren voor ons en doordat tot drie maal toe de route eenzelfde weg in twee verschillende richtingen aandeed, zelf in volle teugen hebben kunnen genieten van de al het moois dat Kawasaki in de loop der jaren op de markt heeft gebracht.