Zoeken

Uit de praktijk: Rukka Thund-R en R-Star

Thund-R outfit

14 mei 2018

 

Die hoge basiskwaliteit betekent ook dat als je eenmaal een paar keer geslikt hebt over de aanschaf, je ook kunt kiezen wat je wilt hebben, het is sowieso in orde. Dan komt de keuze over welk model en welke specificaties je nog zou willen hebben en wij kwamen uiteindelijk uit bij de Thund-R. In fluogeel…. Maar de andere optie zou zwart zijn geweest en een beetje kleur is, uit esthetisch oogpunt, toch wel wenselijk. Bovendien stoort de kleur in de praktijk niet zoveel als we vooraf hadden gedacht. Sterker, met de juiste motor (een Yamaha bijvoorbeeld, dat is een inkopper) staat het helemaal goed. En je wordt nog eens bij vergissing aangezien voor een agent, hier in ons land. 

De jas is voor Rukka-begrippen redelijk eenvoudig. Twee steekzakken aan de buitenkant, beide met een rits afgesloten, geen flappen, geen enduro-achtige zaken, lekker clean. Prima, dat maakt het model redelijk neutraal en allround. De mouwen hebben aan de
Rukka werkt alleen maar met bewezen merken en dat laten ze weten

Superhoge kraag en ok nog afgewerkt met neopreen. Maar zorg wel voor een goede aansluiting

Qua afwerking niks te klagen. Net genoeg verstelbaarheid om het helemaal te personaliseren
onderzijde nog een –zeer flinke- ventilatierits, verder is het rechttoe, rechtaan. Aan de binnenkant is er meer ruimte, te weten in de zakken zelf. De beide binnenzakken zijn zo diep als de jas lang is, waardoor je dus meer kwijt kunt dan je zou denken.Terugvinden is misschien een ander verhaal, maar het zit er wel in. 

Qua verstelling hebben de mouwen drukknopen om de mouwen strakker aan te trekken, maar persoonlijk zit het standaard al prima. Onderaan de taille is uiteraard ook nog een verstelling. Bij elkaar voelt de jas vooral heel erg degelijk, als een huis. En ook een beetje als allweatherjassen die ik jaren geleden ook heb gehad. Voelt wel zo berustend aan, het idee dat je met zo’n jas aan echt overal tegen kunt.

Dat kan dan ook wel redelijk kloppen, want sowieso is de jas volledig waterdicht. Het buitenmateriaal is stevig en slijtvast en houdt de meeste nattigheid al buiten, maar zou dat niet zo zijn, dan is er natuurlijk ook nog de standaard aanwezige Gore-Tex laag. Daarnaast is er nog een uitneembare wintervoering, voor als het echt koud is. Aangevuld met de juiste onderkleding kun je pas echt overal tegen. De ritsen zijn van het bekende waterdichte type, met rubberen overlap aan de buitenzijde. En dan is er nog de protectie: rondom 3DO op schouders, ellebogen en aanvullend verkrijgbaar een rugprotector, die makkelijk in de daarvoor bedoelde pocket glijdt zodat je er nooit meer aan hoeft te denken. Draag je de jas alleen, dan kun je ‘m eventueel tegen opkruipen beveiligen door de verstopte kruisband te gebruiken, maar liever rits je ‘m vast aan een passende broek. Eh... hier demonstreert ons model de bewegingsvrijheid.... denken weDie hebben we dan ook er bij. Hiervoor geldt gemiddeld hetzelfde; de gebruikte materialen en protectie komen van dezelfde plank. Wel leuk zijn de details, zoals de sluiting rond de enkels. Een rits langs de pijp zorgt voor een makkelijk aan- en uittrekken, ook over laarzen heen, doe je de rits dicht dan is de aansluiting mooi strak. En over details: als je de rits open laat, dan is er voor het flapje een extra stuk velcro geplaatst zodat dat ook met open rits niet gaat flapperen. De broek heeft ook steekzakken, zodat je met de complete set toch best veel keus hebt.

 

Zoals te verwachten heeft deze combinatie me fantastisch goed door de elementen geholpen en ook daarna, na de winter, pak ik het nog regelmatig als het weer onbestendig, wisselvallig of onvoorspelbaar is en zelfs in het seizoen komt dat nog wel eens voor.

Qua waterdichtheid is er nauwelijks iets op te merken aan het pak, waterdicht is gewoon écht waterdicht. Of althans voorlopig, als dat mocht veranderen laten we het ook weten, maar het is niet waarschijnlijk. Enige punt wat wel aandacht vraagt is de sluiting. Bij de introductie van de MT-07 regende het zo hard, dat er toch water naar binnen liep via de nek, polsen en enkels. Resulterend ben je alsnog nat, maar daar kan het pak zelf simpelweg niks tegen doen.  Voorlopig rijden we nog een flinke poos door hiermee.

Adviesprijs:
Thund-R jack: € 699,00
Thund-R broek: € 579,00