Zoeken

Uit de praktijk: Sena 10C headset camera

Een andere boeg

3 september 2015
Inhoudsopgave
Uit de praktijk: Sena 10C headset camera
Een andere boeg
Conclusie
Specificaties

Sena 10C

Action camera’s heb je tegenwoordig in allerlei soorten en maten en over het algemeen zijn ze kwalitatief erg goed, maar desondanks wordt die markt door Go-Pro gedomineerd. De Amerikanen hebben jarenlang geïnvesteerd in talentvolle action-sporters, die met hun Go-Pro beelden het wereldwijde web met übervette films hebben overspoeld. PSena 10Crobeer daar nog maar eens tegenop te boksen, zeg je action camera dan zeg je dus Go-Pro. Dus zul je het over een andere boeg moeten gooien om ten opzichte van de Go-Pro onderscheidend te zijn, dat is ook Sena inmiddels duidelijk. De Koreaanse specialist op het gebied van headsets lanceerde dit jaar haar eerste action camera, de Prism, maar nog maar koud op de markt maakte de Prism plaats voor de 10C. Reden? De Prism was een action camera als dertien in een dozijn, waar de 10C een headset én een action camera in één is.

Dat is meteen het sterke punt van de 10C. De headset annex action camera is maar een fractie groter dan een gewone headset - en heeft dezelfde features als de 20S, maar heeft wel een ingebouwde action camera waarmee in HD kwaliteit kan worden gefilmd en foto’s kunnen worden gemaakt. Bediening van de 10C is gelijk aan de 20S: met de joggle draaiknop aan de zijkant en de drukknop aan de achterkant kan de headset worden bediend. Voor de action camera heeft Sena een extra knop aan de bovenkant aangebracht. Tot 4 headsets kunnen worden gekoppeld, waarbij dat ook headsets van andere merken mogen zijn. De headset kan muziek van je smartphone of MP3 speler in stereo afspelen, voor de navigatie is een mono-kanaal beschikbaar. Montage van het systeem in de helm is trouwens kinderspel, binnen een half uur hadden we de 10C netjes in de helm gemonteerd, waarbij de keuze op de Arai CTF cross-over jet helm viel om het geluid onder de meest extreme omstandigheden te kunnen testen. Dat wordt namelijk opgenomen via de externe microfoon van de headset die als enige bescherming een windhoesje heeft en bij onze CTF deels in de wind zit.

Sena 10C

Net als de 20S is ook de 10C van een ingebouwde FM module voorzien, waardoor je tijdens het rijden ook naar FM radio kunt luisteren. De ontvangst was echter niet van constante kwaliteit. De meeste tijd was de ontvangst - en dus ook de geluidskwaliteit - perfect, maar soms klonk de ontvangst gedempt, alsof de zender een fractie naast de juiste frequentie stond. Over het algemeen kon worden gesteld dat hoe harder er werd gereden, hoe minder de kwaliteit van de FM module was. In het geheugen van de 10C kunnen tot 1Sena 10C Sena 10C
De microfoon zat vol in de wind, maar desondanks waren telefoongesprekken goed te doen. Met los verkrijgbare Handlebar Control kan de headset worden bediend, de action camera helaas niet
Sena 10C
Montage kan door middel van een klembeugel of plakstrips.
0 radiozenders worden opgeslagen, rechtstreeks via de app die Sena voor de iPhone en Android smartphones heeft ontwikkeld en door middel van Bluetooth verbinding met de 10C maakt, of door middel van de Joggle, waarmee ook naar andere zenders kan worden gezocht. Bij het zoeken naar andere zenders worden veel frequenties echter niet herkend, een scan door het hele frequentiegebied leverde maar een handjevol radiozenders op.

Standaard wordt de bediening van de 10C met gesproken meldingen ondersteund, zodat meteen duidelijk is wat je aan het doen bent. Zo wordt het aan- en uitzetten van de FM module bevestigd met ‘Radio on’ en ‘Radio off’ en wordt het stand-by zetten van de action camera, dat met een drukknop aan de bovenkant geschied, vergezeld met een ‘Camera on’ melding. Verwar dit echter niet zoals ons met de melding ‘Recording on’, de camera begint pas met opnemen als de knop 2 seconden wordt ingedrukt en geeft dan de genoemde melding ‘Recording on’. De gesproken meldingen zijn onder het rijden bij snelheden boven de 60 km/u echter slecht hoorbaar, afhankelijk van de windruis die je op dat moment voor je kiezen krijgt. Als binnen 5 minuten geen opname is gestart schakelt de camera zichzelf automatisch weer uit en hoor je de melding ‘Camera off’. De 10C heeft ook een zogenaamde Tagging Video functie, waarmee de afgelopen 60 seconden, de huidige 60 seconden en de toekomstige 60 seconden (3 minuten dus in totaal) wordt vastgelegd, iSena 10C_0006
Foto's gemaakt op het moment dat je niet aan het filmen bent zijn 3.5 Megapixel en hebben 3:2 formaat
Sena 10C
Foto's gemaakt tijdens het filmen zijn kleiner en hebben dezelfde afmeting als de film, in dit geval 1920 x 1080 pixels. Het zwarte deel links is de handschoen die voor de lens zit. 'Handschoen-vrije' foto's vergen enige oefening...
deaal om de interessante momenten van de dag vast te leggen zonder aan het eind van de dag een overdaad aan filmmateriaal te hebben.

Op de kwaliteit van de filmbeelden hebben we weinig tot niets aan te merken. De 10C heeft twee opties, ofwel 30 frames per seconde in 1080 HD kwaliteit, ofwel 60 frames per seconde in 720p kwaliteit voor slow-motion kwaliteit. Naast video kunnen er uiteraard ook foto’s worden gemaakt, maar daarvan is de kwaliteit beperkt tot slechts 3,5 megapixel en een 3:2 afmeting van 2048 x 1536 pixels. Foto’s die tijdens het filmen worden gemaakt hebben eenzelfde afmeting als de kwaliteit waarmee op dat moment wordt opgenomen (in ons geval was dat 1920 x 1080 pixels). Geen spiegelreflex kwaliteit dus, maar voor een snelle snapshot is het meer dan genoeg.

Voor wie de bediening van de 10C te lastig vindt biedt de Sena Handlebar Control uitkomst. De Handlebar Control is trouwens niet uniek voor de 10C, ook andere systemen als de 10R, de 10U en de 20S kunnen via Bluetooth 4.1 aan de afstandsbediening worden gekoppeld. Juist bediening vanaf het stuur wat ons betreft de voorkeur geniet ten opzichte van bediening op het apparaat zelf, simpelweg omdat je kunt zien wat je aan het doen bent en dus niet op de tast af hoeft te gaan, vinden we het jammer dat Sena de functionaliteit van de afstandsbediening tot het headset deel heeft beperkt. Het zou een ontzettende plus zijn geweest als ook de action camera met de Handlebar Control had kunnen worden bediend. Vooral voor de snapshot foto’s of de Tagging Video functie was afstandsbediening ideaal geweest.