Triumph onthult nieuwe Scrambler 1200 familie voor 2024
"We hebben goed naar de opmerkingen van de klanten geluisterd", zegt Triumph Product Marketing Manager Alastair Fairgrieve tijdens de online presentatie van de nieuwe Scrambler 1200 familie. Met 15.000 units sinds z'n lancering in 2019 wereldwijd verkocht was de Scrambler 1200 in commercieel opzicht weliswaar een succes - en niet alleen dat, Ernie Vigil was er in de Mexican 1000 woestijnrace zeer succesvol mee en ook het optreden in de 007-film No Time to Die was zeer verdienstelijk geweest - maar dat betekende niet dat er geen ruimte voor verbetering was.
De belangrijkste vraag vanuit de fans, de liefhebbers en ook de pers was de Scrambler 1200 toegankelijker te maken, zodat hij voor een breder publiek geschikt zou zijn. Dat heeft ertoe geresulteerd dat de Scrambler 1200 XC versie bij het grof vuil is gezet en plaats heeft gemaakt voor een nieuwe Scrambler 1200 X, die volgens Triumph al het goede van de XC heeft, inclusief de aanvallende zithouding, het 21" voorwiel, de "High Power" 1200 paralleltwin en state-of-the-art technologie, maar dan toegankelijker.
Dat laatste hebben de Britten gerealiseerd door de zithoogte van het vlakke zadel naar 820mm te verlagen, wat 20mm lager is dan de vorige Scrambler 1200 XC en 50mm lager dan de Scrambler 1200 XE. Daarnaast is er ook nog een 25mm lager zadel beschikbaar, wat de zithoogte naar 695mm verlaagt Scrambler 1200 X echt supertoegankelijk maakt.
Triumph spreekt verder over nieuwe Marzocchi vering met een 45mm upside down voorvork en RSU achtershocks met piggyback reservoir, waarvan de veervoorspanning kan worden aangepast, met 170mm veerweg die is geoptimaliseerd voor straatgebruik. Verder is het bochten-ABS geoptimaliseerd, evenals de instelbare hellingshoek afhankelijke tractiecontrole.
Vanuit het zadel van de Scrambler 1200 X heb je zicht op een nieuw multifunctioneel dashboard met geïntegreerd TFT-display, vijf rijmodi (waaronder off-road), volledige LED-verlichting - inclusief kenmerkende DRL-koplamp, een supercompact achterlicht en nieuwe slanke pinkers. Uiteraard is een USB-aansluiting voorzien en is er Bluetooth connectiviteit en turn-by-turn navigatie.
Tot zover de Scrambler 1200 X, over naar de Scrambler 1200 XE. Waar Triumph bij de X als uitgangspunt heeft gehad een toegankelijker model te creëren, voor een breed publiek dat buiten die ene onverharde weg never nooit offroad zal gaan, hebben de Britten de XE-versie juist extremer gemaakt, voor de hardcore liefhebbers die er de Mexico 1000, Bajaj 1000 of Europese varianten daarvan te willen doen. Of gewoon een dagje kriskras door de Ardennen of zo, maar dan ook letterlijk kriskras.
De verschillen zitten 'm in betere remmen, betere vering en betere elektronica. Te beginnen met dat eerste: aan de voorkant heeft Triumph nu bijgewerkte Brembo Stylema radiale monobloc remklauwen van de nieuwste generatie voorzien, met dubbele zwevende 3320mm remschijven en een Brembo rempomp, in combinatie met een eenzuiger Nissin remklauw achter. De Marzocchi 45mm upside down en RSU's met dubbele veren en piggyback reservoirs zijn volgens Triumph geoptimaliseerd, hebben nu 250mm veerweg en zijn volledig instelbaar.
Triumph zegt verder de Scrambler 1200 XE ook motorisch onderhanden te hebben genomen. Het in- en uitlaattraject is volgens Triumph herzien, wat in een betere spreiding van het koppel in het bovenste boerengebied hebben geresulteerd. Ook hier is de styling verbeterd en zien we dezelfde fraaie slanke knipperlichten terug, evenals het compacte LED-achterlicht. Om de touringcapaciteiten te verbeteren kan de XE optioneel met een hoog windscherm en robuust bagagesysteem worden uitgerust.
Nog even over dat blok. Triumph zegt een nieuw, enkelvoudig 50mm gasklephuis te hebben gemonteerd en de uitlaatbochten te hebben herzien, wat in een betere flow moet hebben geresulteerd, in het gebied tussen de 5.000 tpm en de begrenzer. Triumph claimt een perfecte balans voor zowel on- als offroadrijden te hebben gerealiseerd. Het maximumvermogen van 90 pk wordt nu bij een iets lager toerental van 7.000 tpm afgegeven, terwijl het maximumkoppel van 110 Nm ook eerder arriveert, bij 4.250 tpm.
Beide varianten delen hetzelfde speciale stalen Scrambler-buizenframe, evenals zijdelings gelagerde roestvrijstalen spaakwielen met lichtgewicht en duurzame aluminium velgen. De twee modellen bieden belangrijke ergonomische verschillen, waaronder verschillende stuurontwerpen, waarbij de XE 65 mm breder is dan de X voor meer controle op uitdagender offroadterrein.
Omkeerbare stuurverhogers stellen rijders in staat om de positie van het stuur aan te passen en de XE heeft ook een verwijderbare spacer, voor een hoogteverstelling van 10 mm. Om de ergonomie nog verder uit te breiden, heeft de XE ook verstelbare voetbedieningen voor verschillende rijstijlen en schoeisel.
Beide uitvoeringen hebben een dubbelzijdige, hoogwaardige aluminium swingarm. Met 579 mm heeft de XE een 32 mm langere achterbrug en een langere wielbasis dan de X, voor meer controle en vertrouwen op moeilijk offroadterrein, terwijl de kortere wielbasis van de X bijdraagt aan een wendbare en responsieve rit op de weg.
Wat banden betreft heeft Triumph voor Metzeler- rubber gekozen: Karoo Street voor de X en Tourance voor de XE. Voor nog extremere offroadcapaciteiten is de door Triumph goedgekeurde Michelin Anakee Wild de band bij uitstek.
Beide modellen beschikken over de belangrijkste elementen die Scramblers zo typisch maken, van hun kenmerkende silhouetten tot de dubbele uitlaat en de fraai vormgegeven brandstoftank. Beide modellen hebben een klassiek, geribbeld zadel uit één stuk, in zwart voor de XE en bruin voor de X, en beide modellen hebben verbeterde stylingdetails in de vorm van een nieuw, slank ontwerp voor de richtingaanwijzers en een compacte behuizing voor de achterlichten.
De motorfietsen zijn compleet met een verscheidenheid aan opvallende afwerkingen en details, waaronder fraai gevormde zijpanelen met een geborsteld aluminium Scrambler 1200 badge, de iconische Triumph driehoekige tankbadge, een geborsteld aluminium Monza-stijl tankdop en geborsteld roestvrijstalen band. De XE is afgewerkt met geborstelde aluminium spatborden, terwijl de X is voorzien van hoogwaardig gespoten spatborden.
Er zijn drie unieke kleurenschema's beschikbaar voor elk model. De Scrambler 1200 XE is verkrijgbaar in Phantom Black & Storm Grey, met rode accenten, het nieuwe Baja Orange & Phantom Black en Sapphire Black. De Scrambler 1200 X is verkrijgbaar in het Carnival Red, Ash Grey en Sapphire Black.












