Zoeken

Royal Enfield Electrik01: eerste elektrische Enfield krijgt vorm

24 november 2022
Dat ook bij Royal Enfield aan een elektrische motor wordt gewerkt is een publiek geheim, maar dankzij onze Indiase collega's van Autocar Professional hebben we nu een klein beeld van hoe de Electrik01 er zal komen uit te zien.

 

Begin vorig jaar wisten we al te schrijven dat ook bij Royal Enfield aan elektrische mobiliteit wordt gewerkt en dat in India al verschillende prototypes op de openbare weg worden getest. In een interview met het financiële tijdschrift Moneycontrol.com bevestigde Enfield CEO Vinod Dasari dat en zei dat werd geëvalueerd in welk segment de groene modellen zouden gaan debuteren. 

Een eerste foto waar onze Indiase collega's van Autocar Professional de hand op hebben weten te leggen spreekt in dat opzicht boekdelen. De wulpse, edoch klassieke vormen, de ronde koplamp en de Girder voorvork doen vermoeden dat de eerste elektrische Enfield in de neo-retro hoek moet worden gezocht. Klassiek op een moderne manier. 

Hoewel de motor behoorlijk productieklaar oogt te zijn, is het volgens Autocar Professional nog slechts wat Royal Enfield een QDF (Quality Function Development) conceptmodel noemt, een model waarin de wensen en verwachtingen van de klant zijn vertaald.

Autocar Professional zegt ook een brief te hebben ingezien waarin staat dat de motor op zichzelf moet staan en zijn eigen ethos en DNA moet volgen, in plaats van dat van het (elektrische) segment. Afgaand op de foto zijn ze daar bij Enfield absoluut in geslaagd, de neo-retro design cues stralen er van af. 

Toch denken we dat het QDF model waar Autocar Professional de hand op heeft weten te leggen al in een veel verdere fase is dan puur en alleen een conceptmodel. Als alles volgens plan verloopt zou de eerste elektrische Enfield al in 2024 z'n opwachting gaan maken.

In 2025 komt er in India namelijk een verbod op motorfietsen met een kleine cilinderinhoud tot 150 cc, wat fabrikanten gaat dwingen om met elektrische alternatieven te komen. Enfield vreest dat het niet lang zal duren voordat dit verbod naar een grotere cilinderinhoud zal worden uitgebreid. 

Bron: Autocar Professional