Zoeken

Royal Enfield: in 2024 elektrische modellen

8 januari 2021
Of we het nu leuk vinden of niet, ook de motorindustrie kan niet niet meer om elektrische mobiliteit heen. Bij Royal Enfield worden momenteel al verschillende elektrische prototypes op de openbare weg getest. De eerste groene Enfield zou in 2024 moeten arriveren.


Rendering van onze Indiase collega's van Indianautoblog van hoe een elektrische Meteor er mogelijk uit zou kunnen zien

Met steeds strenger wordende eisen omtrent emissie-uitstoot - de doelstelling van het klimaatakkoord is emissievrije mobiliteit in 2050 - beginnen steeds meer fabrikanten onderzoek te doen naar elektrische mobiliteit. Ook Royal Enfield, dat de afgelopen jaren al de intentie had uitgesproken om groene motorfietsen te gaan produceren (en dan hebben we 't niet over de kleur). 

Daarmee is niet gezegd dat het van oudsher Britse merk, dat sinds de lancering van het tweecilinder platform ook in Europa een steeds belangrijkere rol aan het innemen is, de verbrandingsmotor de rug toe zal keren, daarvan is de recent gelanceerde Meteor 350 het levende bewijs. Maar wel dat het bestaande gamma met groene modellen zal worden uitgebreid.

In een interview met het financiële tijdschrift moneycontrol.com verklaarde Vinod Dasari, CEO van Royal Enfield, dat dankzij een speciaal hiervoor opgezet ontwikkelingsteam er al verschillende puur elektrische prototypes op de weg zijn gezet. Het bedrijf evalueert momenteel in welk segment de groene modellen gaan debuteren. 

Daarmee is de komst van een elektrische motorfiets dus zeker, de vraag is alleen in welk segment dat zal zijn. Meer informatie hierover zou in de komende maanden moeten verschijnen en, als alles volgens plan verloopt, wordt de eerste elektrische motorfiets van Royal Enfield dan in 2024 verwacht. 

Dit komt ook door het feit dat India vanaf 2025 motorfietsen met een kleinere cilinderinhoud tot 150cc zal gaan verbieden. Deze modellen krijgen alleen een elektrische toekomst. Royal Enfield vreest echter dat deze beperkende wetgeving in de toekomst zal worden uitgebreid tot motorfietsen met een grotere cilinderinhoud.

We zijn welke weg Royal Enfield zal inslaan op het gebied van elektrische motorfietsen. De afgelopen jaren heeft het Indiase merk namelijk een groot deel van de markt veroverd dankzij praktische motorfietsen tegen een relatief lage prijs. Als Enfield deze filosofie ook naar de wereld van elektrische motorfietsen gaat doortrekken zou dat wel eens in zeer interessante modellen kunnen resulteren. 


Het Britse bedrijf Electric Classic Cars heeft al een voorzet gedaan met deze Photon, op basis van een Bullet 500