Zoeken

KTM lanceert Limited Edition 1290 Super Duke RR

14 maart 2023
Volgens KTM was de eerste 1290 Super Duke RR in 2021 een klinkend succes. Reden voor de Oostenrijkers om daar in 2023 vervolg aan te geven met een tweede productieserie van 500 stuks doe net zo veelbelovend moet zijn, maar dan met gemenere, donkere looks.

De meest extreme straatlegale KTM, dat is in een notendop de 1290 Super Duke RR, die nog een stap verder gaat waar de 1290 Super Duke R EVO ophoudt. Dat begint al bij het gewicht, dat maar liefst 11 kilogram lichter is dan de standaard R EVO. 

Volgens KTM voelt de RR zich net zo thuis op het circuit om rondetijden te verpletteren als op de openbare weg om bergwegen te verslinden, door rijders het ultieme Hyper Naked pakket te bieden. Aldus KTM. 

Voor wat het rijwielgedeelte betreft zit het grootste verschil tussen de R EVO en de RR 'm in de WP vering die level-up is, met een specifiek voor de RR ontwikkelde volledig instelbare WP APEX PRO 7548 upside-down met gesloten cartridge en een custom-made WP APEX PRO 7746 achtershock - uiteraard eveneens volledig instelbaar. Dat en de WP APEX PRO 7117 stuurdemper die in 30 standen instelbaar is. 

Qua materiaalkeuze heeft KTM bij de RR uitgebreid gebruik gemaakt van koolstofvezel, niet alleen wat de covers en spatborden aangaat, zelfs het subframe heeft een lichtgewicht carbonfiber behandeling gekregen. Oh ja, een duopassagier meenemen kun je wel vergeten, de RR is alleen leverbaar als eenzitter. 

Mocht je je trouwens afvragen waar in dat strakke kontje het achterlicht is gebleven, dat heeft KTM heel slim in de LED-knipperlichten ondergebracht, die dus een driedubbele functie hebben: knipperlicht, achterlicht en adaptief remlicht - dat als alarmlicht gaat knipperen wanneer je keihard het anker uitgooit om achteropkomend verkeer te waarschuwen. 

Om de exclusiviteit nog wat extra luister bij te zetten krijg je d'r ook nog een carbonfiber doosje bij, met daarin de sleutels van het nieuwe beest. Wanneer je honger nog niet is gestild is optioneel ook nog een compleet Akrapovic EVO uitlaatsysteem leverbaar, wat nog wat meer hete peper aan de Super Duke toevoegt. 

De 2023 KTM kan vanaf nu bij een beperkt aantal KTM dealers wereldwijd worden besteld, maar je zult er dus rap bij moeten zijn; er worden er slechts 500 van gemaakt.