Zoeken

KTM 890 SMT tijdens testwerkzaamheden gespot

1 februari 2023
We moeten nog even geduld hebben, maar binnen afzienbare tijd is de SMT bij KTM weer terug van weggeweest. Tijdens testwerkzaamheden heeft onze man de 890 SMT op de gevoelige plaat vastgelegd.

 

Afgaand op de foto's lijkt het prototype al in een ver gevorderd stadium te zijn, wat zou kunnen betekenen dat de motor nog dit jaar op de markt zal worden gezet, maar wij verwachten eerder dat het pas in 2024 zal zijn dat KTM de 890 SMT zal gaan lanceren. 

De 890 SMT, waar bij KTM al bijna drie jaar aan wordt gewerkt, is een Supermotard gebaseerd op de huidige nieuwe Adventure, die zal worden gepositioneerd tussen de 890 Adventure en de 890 Duke. Duidelijk zichtbaar zijn de lange veerwegen à la de Adventure, terwijl de 17" wielen met sportief straatrubber van de Duke zijn geleend. 

Wat is verder uit de foto's af te leiden? Dat de motor vrij is van alle offroad spullen die de Adventure wel heeft - geen bescherming van het motorblok, minder kuip rond het blok, een compleet nieuwe benzinetank en andere spiegels dan de Adventure. Het enige wat wél van de Adventure is overgenomen, is het korte windscherm van de 890 Adventure R. 

Wat rijwielgedeelte betreft lijkt de geometrie een stuk sportiever te zijn dan de Adventure, veel dichter bij de Duke te staan. Een 890 Duke, maar dan met een hogere zit, windbescherming en beduidend langere veerwegen. Wat keuze voor onderdelen betreft zien we dezelfde WK APEX vering en KTM-gelabelde remmen terug als de andere 890 modellen.

Wanneer de motor door KTM zal worden onthuld is nog niet bekend, maar afgaand op de ver gevorderde stadium van dit prototype gokken we op ergens eind dit jaar. 

Foto's: Stefan Baldauf