Zoeken

Honda 2024 CBR500R: RR-R looks

9 november 2023
In het WK Supersport 300 hielden ze het al na twee seizoenen voor gezien, maar dat heeft Honda er nooit van weerhouden om in de CBR500R te blijven investeren. Sterker, voor modeljaar 2024 is Honda's Supersport voor het A2-rijbewijs behoorlijk opgefrist, de vierde update sinds z'n introductie in 2013.

Oubollig was 'ie wel, de allereerste editie van de CBR500R in 2013, maar man wat hebben we d'r een enorme lol mee gehad. De trip naar Tsjechië wordt nog regelmatig aangehaald als hét bewijs dat dit soort motoren echt niet beperkt zijn voor rondjes om de kerk, dat lange afstanden echt geen probleem zijn. En dat je rijdend in een groep met voornamelijk zware fietsen echt niet de beperkende factor bent. Sterker, ondanks 'maar' 48 pk zette de CBR500R tijdens die trip vaak de toon. 

In 2016 werd door Honda het oubollige ontwerp aangepakt, met een veel scherpere styling met LED-verlichting en een verbeterde voorvork, gevolgd door een nog agressievere make-over in 2020, het jaar dat ook het blok van onderuit sterker was gemaakt. Meer dan dat kon Honda trouwens niet doen, aangezien het topvermogen door de A2-richtlijn tot 35 kW, ofwel 47,5 pk is beperkt. Twee jaar geleden werd de vering grondig aangepakt, in vorm van een Showa 41 mm SFF-BP upside down voorvork, plus dubbele remschijven voor, nieuwe lichtgewicht wielen en dito achterbrug. 

Voor modeljaar 2024 heeft Honda de CBR500R dezelfde scherpe lijnen gegeven als de CBR1000RR-R Fireblade, een nieuw TFT-kleurendisplay met bluetooth connectiviteit en updates aan het motorblok. 



Om met dat laatste te beginnen. Aan het blok zelf heeft Honda geen veranderingen doorgevoerd, dat is nog steeds dezelfde 471 cc 180° paralleltwin, die als dragend gedeelte in het rijwielgedeelte is opgenomen. Honda claimt dezelfde specificaties van 35 kW (47,5 pk) en 43 Nm als z'n voorganger, maar dan bij iets andere toerentallen: 8.600 tpm voor het vermogen en 6.500 tpm voor het koppel. 

Geen aanpassingen dus aan het blok, dat net als voorheen trouwens over een slip/assist koppeling beschikt, maar wel aanpassingen aan de PGM-F1 benzine-injectie en de timing van de ontsteking. Dat plus een aangepast in- en uitlaattraject. De optimalisatie van de timing en het lucht/benzinemengsel moet volgens Honda in een krachtigere acceleratie hebben geresulteerd, terwijl de dubbele eindpijpen in de einddemper de twin een sportievere sound moeten hebben gegeven. 

Ook nieuw is dat de 471 cc paralleltwin instelbare tractiecontrole heeft gekregen, of zoals Honda het noemt: HSTC, waarbij die vier letters voor Honda Selectable Torque Control staan. Waar de rest van de wereld de term tractiecontrole gebruikt, spreekt Honda als enige over Torque Control, koppelcontrole in goed Nederlands, maar dat terzijde. Voor wie het de reinste flauwekul vindt, de HSTC is uitschakelbaar, maar we vrezen wel dat je 't elke keer moet doen wanneer de motor op contact wordt gezet. 



Het rijwielgedeelte is identiek aan z'n voorganger, met eenzelfde 35 mm stalen diamond-buis als centraal frame, Showa 41 mm SFF-BP upside-down voorvork en een stalen achterbrug die uit 2 mm plaatstaal is opgebouwd en van een Showa monoshock is voorzien waarvan de veervoorspanning in 5 standen instelbaar is. Wat remmen betreft zijn voor dubbele schijven met Nissin radiale 4-zuiger remklauwen voorzien, met een enkele 240 mm schijf met eenzuiger remklauw achter. 

Slechts minimale verschillen dus wat blok en rijwielgedeelte betreft, maar dat kan niet van het design worden gezegd dat echt volledig op de schop is gegaan en nu heel erg dicht bij de Fireblade is komen te staan. Ontzettend slim en zeer goed geslaagd, als je 't ons vraagt. 

Volgens Honda is het nieuwe design niet alleen om het visuele aspect gedaan, maar moet ook de aerodynamica ervan hebben geprofiteerd. Op zijn beurt moet die verbeterde aerodynamica weer in verbeterde stuureigenschappen en betere feedback hebben geresulteerd. De nieuwe LED-koplampen moeten een breder licht geven, voor beter zicht in de bochten. 

Vanuit het zadel heb je zicht op een compleet nieuw 5" TFT-kleurendisplay, waarbij gebruik is gemaakt van speciale technologie om de zichtbaarheid in de zon te verbeteren. Honda claimt door de ruimte tussen het afdekglas en het TFT-scherm met hars af te dichten de schittering te hebben verminderd, waardoor de doorlaatbaarheid van de achtergrondverlichting is verbeterd. 

Het display kent 3 verschillende layouts: Bar, Circle en Simple, en beschikt over bluetooth connectiviteit, waarmee verbinding met de Honda RoadSync app kan worden gemaakt. Via deze nieuwe feature kan turn-by-turn navigatie worden gebruikt, evenals de optie om via je headset gesprekken te voeren of naar muziek te luisteren. Voor menubediening zijn nieuwe schakelaars op het stuur voorzien.