Zoeken

BMW R 1300 GS gespot, exclusieve detailfoto's

30 mei 2023
Het is een publiek geheim dat er bij BMW Motorrad een nieuwe R 1300 GS aan zit te komen, naar verluid nog dit jaar. Tijdens testwerkzaamheden heeft onze man niet een, maar zelfs twee fietsen op de digitale plaat vastgelegd.

In het jaar dat BMW Motorrad z'n 100-jarig bestaan viert gaan de Duitsers de volgende generatie van 's werelds best verkochte fiets (in het zware segment), de R 1300 GS, op de markt zetten, volgens onze man dit najaar. Nu was de R 1300 GS al eerder tijdens testwerkzaamheden gespot, maar niet eerder van zó dichtbij als onze man nu in is geslaagd. 

De twee prototypes van de nieuwe 2024 BMW R 1300 GS reden samen op. Beide fietsen waren voorzien van spaakwielen en zijkoffers. De koplamp was gecamoufleerd, maar desalniettemin was de dagrijverlichting goed zichtbaar. Hoewel het nog wel de vraag is of ze rond van vorm zijn, of toch meer een LED-strip idee. 

Boven de koplamp is ook de radar duidelijk zichtbaar waarmee de afstand tot de voorganger wordt gemeten voor aansturing van adaptieve cruise controle. Aan de achterkant is de radar tussen de knipperlichten geplaatst. 

Beide prototypes zijn voorzien van meerdere accessoires, zoals de crashbar rond het blok. Ook duidelijk te zien is de schakelaar voor de zadelverwarming van de duopassagier aan de zijkant, terwijl een blik op het TFT-display verraad dat BMW hier nieuwe graphics heeft voorzien. 

Foto's: Stefan Baldauf