VVN: snelheid op provinciale wegen terug naar 60 km/u
Veilig Verkeer Nederland zegt dat van alle dodelijke verkeersongelukken 41% op provinciale wegen plaatsvindt, zo zou volgens VVN uit cijfers van de politie blijken. Provincies zijn als wegbeheerder verantwoordelijk voor deze wegen.
Volgens VVN hebben provinciale wegen vaak een smalle berm, liggen sloten vlakbij en staan bomen dicht langs de weg. Daardoor zijn er te weinig uitwijkmogelijkheden. De verkeersveiligheidorganisatie zou ook graag zien dat er op die wegen door de politie meer zou worden gehandhaafd.
Trajectcontroles, mobiele onbemande controlesystemen en hogere boetes voor excessieve overtreders worden volgens VVN nu voornamelijk ingezet op rijkswegen, provincies zouden deze maatregelen kunnen overnemen op hun wegen, zo stelt VVN.
Het voorstel van VVN krijgt echter veel kritiek, onder andere van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), dat stelt dat het plan weliswaar als een gemakkelijke maatregel klinkt, maar een enorme impact heeft op het verkeer. Volgens de stichting stipt VVN een terecht probleem aan, maar is het omlaag brengen van de snelheid niet de oplossing.
SWOV zegt dat het risico bestaat dat, wanneer je puur en alleen de maximumsnelheid omlaag brengt, de limiet niet meer bij de functie van de weg past. "Provinciale wegen zijn bedoeld om verkeersstromen af te wikkelen, een 60-km weg heeft weer een andere functie, je kunt dat niet ineens overboord gooien."
Volgens SWOV is er zelfs meer kans op ongelukken in de bebouwde kom. "Wanneer bestuurders de maximumsnelheid ongeloofwaardig gaan vinden, gaan ze op zoek naar alternatieve routes. Daarmee krijg je verkeer op wegen waar je dat niet wilt hebben, zoals in dorpen en binnensteden. Met het oog op (snor) fietsers is dat niet wenselijk."