Zoeken

World Superbikes - Valencia: Superstock 1000/EK600

11 april 2008

Superstock_Schouten_ForayVoor Raymond Schouten (van der Heyden Yamaha R1) is dit het tweede seizoen en de onlangs 23 jaar geworden coureur uit Waardhuizen zou dit seizoen graag punten willen scoren. Direct na de eerste training had Raymond de gang er al goed in en kwam tot een zeventiende tijd, gevolgd door een twaalfde in de tijdtraining. Middels een negentiende en een veertiende op de tweede trainingsdag vertrok hij op de racedag vanaf de vierde startrij. De twee teamgenoten Danny de Boer en Roy ten Napel (MQP Racing Team Suzuki GSXR-1000), beiden nieuw in deze klasse, kwamen tot een zes- en zevenentwintigste startplaats. De derde nieuweling, Branko Srdanov (Zone Rouge Yamaha R1), had het moeilijk en kwalificeerde zich als laatste. De polepositie ging naar de Australiër Brendan Roberts uitkomend voor het Xerox Ducati jr. team. Nu de kampioen van vorig seizoen er niet meer bij is mogen Claudio Corti, Michelle Pirro, Matteo Baiocco en Xavier Simeon tot kanshebbers voor de titel worden genoemd. Maar Pirro en Baiocco rijden beiden voor een ander team en dat hoeft niet altijd goed uit te pakken. Corti en Simeon zitten in hetzelfde zadel als vorig seizoen en dat is misschien wel veel belangrijker. En wie weet wat Brendan Roberts dit seizoen kan gaan brengen, hij zit in ieder geval op de kampioensfiets van vorig jaar.

Superstock1000_Polita.jpgDavide Giugliano nam in ieder geval de leiding, voor Brendan Roberts, Claudio Corti en Xavier Simeon. Het was al binnen enkele ronden duidelijk dat deze vier wegliepen van de rest van het veld, zij het twee aan twee. In de eerste ronde was het spel al direct afgelopen voor Alessio Aldrovandi (Pedercini Kawasaki) en Domenico Colucci (Xerox Ducati jr.), Raymond Schouten kwam als negentiende door, ten Napel als tweeëntwintigste, de Boer als vijfentwintigste en Srdanov als vierendertigste. In de tweede ronde ging ook Rene Mahr er van af. Superstock_Mahr-KTMRC8Hij had zich met de KTM RC8 naar een tiende tijd getraind, maar wist de Oosterijkse machine in zijn debuutrace niet naar de eindstreep te brengen. Ondanks een delegatie van drie hoge heren die zelf kwamen kijken hoe het er tijdens een World Superbike weekend aan toe gaat.

Aan de kop werd regelmatig van positie gewisseld maar het was Brendan Roberts die aan de leiding ging. Achter zijn rug werd een stevig potje geknokt tussen Simeon, Giugliano en Corti totdat in de zesde ronde Alessandro Polita zich hiermee ging bemoeien. Polita 'promoveerde' vorig seizoen naar de World Superbikes maar kende daar weinig geluk. Dit jaar probeert hij zijn raceritme en en snelheid te hervinden in deze Superstock klasse op een Ducati 1098 van het Sterilgarda Go Eleven team van Marco Borciani.

Superstock_RobertsBrendan Roberts wist aan de leiding rijdend een gaatje te slaan en kreeg zodoende wat lucht op Davide Giugliano, terwijl Claudio Corti in de achtste ronde uit het zadel werd gewipt en Polita zijn kans zag om dicht in zijn wiel te komen. Met nog twee ronden te gaan streden drie coureurs hevig om plaats drie, Corti, Simeon en Polita. Bij het ingaan van de laatste ronde was het Corti die de derde plaats in handen nam, hij raakte daarbij Simeon en in de volgende bocht kwam hij heftig glijdend de bocht in maar Simeon was slim en glipte tussen hem en Polita door naar de derde plaats. Superstock_SimeonDie stond hij niet meer af. Brendan Roberts reed onbedreigd naar de overwinning, misschien wel omdat Davide Giugliano eieren voor zijn geld koos. In de uitloopronde kwamen Chris Seaton en Xavier Simeon met elkaar in botsing waarbij gevreesd werd voor een ernstige blessure voor Simeon. Maar gelukkig kwam hij lopend naar de huldiging.

Voor de volledige uitslag c.q. tussenstand: Klik.

Voor de Nederlandse deelnemers verliep de race niet helemaal naar wens.

SchoutenRaymond Schouten:
Mijn start was goed maar in de eerste bocht raakte ik een andere coureur waardoor ik een aantal plaatsen verloor en vanaf een negentiende positie aan mijn wedstrijd moest beginnen. Ik kwam snel in mijn ritme maar verloor de eerste paar ronden wat tijd omdat ik Matej Smrz niet voorbij kon komen. Toen ik hem eenmaal voorbij was reed ik snel naar het groepje toe wat in gevecht was voor de elfde plaats. Jammer genoeg had ik de laatste vier ronden problemen met de grip aan de achterkant en kon me niet meer in het gevecht mengen. Natuurlijk baal ik dat ik geen punten heb gehaald maar ik ben niet ontevreden over de race. Mijn rondetijden waren goed, ik reed constant hoge 38’ers en lage 39’ers en daar ben ik tevreden over. Op naar Assen!

Superstock_TenNapel_Gallina_DeBoerRoy ten Napel had al snel te maken met een bijna highsider waardoor hij enkele plaatsen verloor. Gestaag klom hij tijdens de race op tot de twintigste plaats maar verremde zich doordat Filip Backlund zich verremde! Een uiteindelijk zevenentwintigste plaats was zijn deel. Danny de Boer zag het voor zich gebeuren en stak zijn teamgenoot voorbij, hij werd éénentwintigste. Branko Srdanov startte snel, maakte vier plaatsen goed maar wist de race niet uit te rijden door problemen met de remdruk.

EKStock600_Baz_Arcas_PetrucciDe Superstock EK600 race, waar dit seizoen geen Nederlandse deelnemers in rijden, werd gewonnen door de Fransman Loris Baz op een Yamaha YZF R6 van het YZF Yamaha Junior Team. Tweede en derde werden de Italiaan Danilo Petrucci (Team Trasimeno Yamaha R6) en de Brit Dan Linfoot (Beowulf Racing Yamaha R6). Dan Linfoot kwam vorig seizoen nog uit in de 250cc klasse voor het Sicilia Team waarvoor eerder Anthony West reed. Overigens werd de uitslag herzien want de machine van wildcard coureur Daniel Arcas werd niet goedgekeurd. Hij was als tweede gefinished maar werd uit de uitslag geschrapt.

Fotot's: alstaresuzuki/yamaharacing/suzukiracing/vdheydenracing