Zoeken

World Superbikes - Valencia: SBK race I

16 april 2007

De afvalrace.

Ruben Xaus troeft iedereen af!

Ruben Xaus weet sinds lange tijd weer een WSBK race te winnen.Circuit gegevens:
Pole positie: rechts Lengte: 4005 m. Breedte: 12 m. Rechter bochten: 5. Linker bochten: 9. Rechte eind: 876 m. Ronde Records: Ronde Record SBK: 2003 - Neil Hodgson (HM Plant Ducati) 1:35.007 Superpole: 2005 - Troy Corser (Alstare Corona Suzuki) - 1:35.676

Op het bochtige "Circuito de la Communidad Ricardo Tormo" te Valencia werd gisteren de vierde wedstrijd in het World Superbikes kampioenschap verreden. Na twee onstuimige trainingsdagen was het op de racedag uiteindelijk droog en gingen de Superbikecoureurs, op een grotendeels opgedroogde baan, op slicks van start. Dat dit voor een behoorlijk aantal valpartijen zou zorgen was te verwachten. Tijdens de "Wet Superpole" zorgde hij al voor een stunt door middels een opwarm-, een snelle- en een uitloopronde (om de pits weer binnen te kunnen komen) de tweede tijd op de klokken te brengen. Of had hij, en zijn team, niet in de gaten dat het geen gewone "Superpole" betrof? Ach, als je op deze manier een tweede tijd zet en op zondag mag starten naast wereldkampioen Bayliss dan maakt dat ook niet uit. Als je dan een wat mindere start maakt (nerveus?) en je vervolgens in de volgende vijf ronden naar de leiding werkt dan valt er weinig te klagen. En wanneer je dan ook nog eens aan de kop blijft en de wedstrijd wint, tsja, dan gaan alle aanwezige Spaanse supporters uit hun dak, steek jij het vuurwek aan, geef je je "klanten" Ducati 999F06 aan een baco en..kun je liftend aan een Alfa Romeo 159 naar het podium.

Voor Ruben Xaus kon het het weekend niet meer stuk! Troy Bayliss viel goed in het licht en was als eerste weg gevolgd door James Toseland, Troy Corser, Noriyuki Haga, Ruben Xaus en Josh Brookes. De volgende groep bestond uit Lanzi, Nieto, Biaggi, Laconi, Kagayama, Muggeridge en Morales. In de eerste ronden vormde zich een kopgroep van vier coureurs waarbij regelmatig positiewisselingen plaats vonden.

De eerste die de aanval inzette was Troy Corser die, gestart vanaf de vierde plaats, eerst Toseland en vervolgens Bayliss passeerde. Maar ook Ruben Xaus werkte zich ronde voor ronde naar voren en in de zesde ronde nam hij de leiding over met in zijn kielzog Noriyuki Haga. James Toseland, die op Donington Park te maken had met een nukkige quickshifter waardoor hij uitviel in de tweede race, moest al snel de top vier los laten vanwege een probleem met de achterband.

James Toseland:

Het probleem tijdens deze eerste race was de achterband die om de velg draaide, dat is het enige excuus dat ik heb.

Noriyuki Haga vóór Troy Bayliss en Troy Corser.
Behoort het bandenprobleem tot het verleden?

Achter Toseland raakte Josh Brookes in gevecht met het achtervolgende groepje dat bestond uit de Italianen Fabrizio, Biaggi, Lanzi en Rolfo. Dat verloor hij van de eerste drie waardoor hij uiteindelijk als negende over de streep kwam. Max Biaggi, die het niet voor elkaar kreeg de Alstare Corona Suzuki goed af te stellen in de wisselende weersomstandigheden, werkte zich van een twaalfde startplek op naar plaats acht op de finish en had het bijna de hele race aan de stok met zijn landgenoten waarvan hij alleen Rolfo achter zich kon houden. Voor de PSG-1 Kawasaki coureurs Nieto en Laconi was het wederom geen goed weekend. F

onsi Nieto was even in gevecht met Karl Muggeridge maar kwam in de tinde ronde in de grindbak terecht. Muggeridge zelf ging twee ronden later ook onderuit. Régis Laconi maakte eerst ook deel uit van het groepje Italianen, was in gevecht met Lorenzo Lanzi maar zakte na de vierde ronde ineens terug naar de vijftiende plaats. Daar raakte hij in gevecht met Neukirchner en Bussei, die wist hij achter zich te houden en zo scoorde hij een elfde plek. Even leek het er op dat Haga Xaus nog zou kunnen dwarsbomen maar de lange Catalaan had de Sterilgarda Ducati de sporen gegeven en werd niet meer achterhaald.

Zo boekte Ruben Xaus sinds 19 oktober 2003 op Magny-Cours (waar hij met bijna 10 seconden voorsprong de beide HM PLant Ducati"s van Toseland en Walker versloeg) weer een overwinning bij de World Superbikes. Met nog vijf ronden te gaan ging Troy Bayliss een keer wijdt en gaf zo alle ruimte aan Noriyuki Haga die daar dankbaar van profiteerde en de tweede podiumplek opeistte. Troy Bayliss kon geen vuist meer maken en pakte de derde podiumplek. Doordat er behoorlijk wat (uit-)vallers waren behaalden alle finishers punten. Overige (uit-)vallers waren Carmelo Morales, Steve Martin, James Ellison, Luca Morelli en Shinichi Nakatomi.

Voor de volledige uitslag.

Foto"s: yamaharacing/gmbracing