Zoeken

World Superbikes - Magny-Cours: Supersport

10 oktober 2007

Tijdens de kwalificatie was het wederom Sofuoglu die de pole-positie pakte en daarmee had hij het voor elkaar dit seizoen altijd vanaf de eerste startrij te mogen vertrekken voor de wedstrijd. Dit gaf nog maar eens aan wat voor een seizoen hij draaide, oppermachtig in de Supersport-klasse!

Kenan Sofuoglu:

Ik ben erg blij met het resultaat van vandaag. Het is erg belangrijk voor mij om op de eerste startrij te staan en ben daarom ook erg blij dat het mij gelukt is om alle 13 races vanaf de eerste startrij te starten. Door de pole te pakken hier was erg belangrijk voor mij, doordat dit de laatste Supersport kwalificatie training voor mij was wou ik vanaf de pole starten. Ik kan nog niet zeggen dat ik al mijn doelen vervult heb, want morgen is de grote dag. Ik zie er erg naar uit voor de race van morgen. We hebben een goede race set up kunnen vinden en ik ben er klaar voor om voor een podium plek te gaan.

Ook klaar om voor een podiumplek te gaan na een goede kwalificatie waren Broc Parkes en Sebastien Charpentier met een respectievelijk tweede en derde tijd op de grid. Tommy Hill vulde de laatste plek op de eerste startrij. Op de tweede startrij stond op plek vier Fabien Foret die voor zijn plaats in het WK in de buurt diende te blijven van Parkes. Op de vijfde plaats was het, de net zoals vorige wedstrijd goed presterende, Gianluca Vizziello. Joshua Brookes kwam niet verder dan de 10e plek en onze Nederlander Barry Veneman startte vanaf de veertiende plek, één plaats achter zijn teamgenoot Vesa Kallio.

Door de dichte mist was het programma enigzins aangepast en een uur later dan gepland konden de heren aan de warmup beginnen. Tijdens de warmup was het wederom Sofuoglu die de snelste tijd op de klokken wist te zetten, op de hielen gevolgd door Parkes.

 wss.jpg

Bij de start van de wedstrijd waren het dan ook Sofuoglu en Parkes die het best weg waren, gevolgd door Hill, Vizziello, Charpentier en Checa. Na een aantal rondes kon Hill het tempo van de twee mannen voorop niet meer volgen en moest hij zich concentreren op het vasthouden van de derde plaats aangzien Vizziello en Jones, die sterk opkwam, zich bij het achterwiel van Hill kwamen melden. Parkes was ondertussen Sofuoglu gepasseerd en gezamenlijk bouwden ze hun voorsprong op hun achtervolgers uit. Waren het deze twee die het met elkaar aan de stok hadden vooraan, achter hen waren het Hill, Vizziello en Jones die er een mooie wedstrijd van maakten door volop voor de derde positie te knokken.

Halverwege de race was het voor Veneman over en sluiten qua positie. Zijn voorwiel gleed weg en hij ging onderuit. Gelukkig kon hij nog wel zijn weg vervolgen maar dan wel achteraan het veld en dit was ook de positie op de meet.

wss3.jpgBarry Veneman: Ik baal ontzettend dat ik gecrasht ben in de race. Ik had vanaf het begin van de race niet zo veel grip dan dat ik de rest van het weekend gehad heb. Het hele weekend liep eigenlijk wel lekker, we hadden een goede set up weten te vinden voor de race dus ik had gehoopt ergens rond de top 10 te kunnen eindigen en nog wat punten te pakken. Maar bij het insturen van de bocht was ik ineens de voorkant kwijt. Ik heb nog wel de race weten te hervatten maar van een 23e positie word ik niet bepaald blij. Erg jammer om het seizoen zo af te sluiten. 

Voorin was de strijd ongemeen spannend. Definitief afgehaakt was Foret, die het absoluut niet naar zijn zin had in de race en steeds verder wegzakte naar het achterveld en uiteindelijk de eindstreep niet haalde.  Hiermee gaf hij zijn tweede plaats in het WK aan Parkes, mits deze de wedstrijd zou uitrijden met een goede klassering. En dat hij dat van plan was mocht duidelijk zijn, alleen Sofuoglu kon nog volgen, de rest had geen zicht meer op aansluiting bij de koplopers. Ook Charpentier kreeg het dit weekend niet zoals hij het hebben wou en ook hij zakte naarmate de wedstrijd vorderde verder weg en haalde het einde van de race niet ondanks zijn goede trainingstijden 

Met nog een paar rondes te gaan moest Parkes toezien hoe de wereldkampioen hem passeerde en voor zijn achtste overwinnig van dit seizoen ging. Sofuoglu gooide er nog een schepje bovenop en Parkes was niet bij machte om in het achterwiel te blijven. Ook achter deze coureurs gebeurde nog het één en ander. Hill raakte door een klein foutje in korte tijd zijn derde plaats kwijt en moest Vizziello en Jones voor zich dulden. Niet veel later was het Jones die Vizziello verschalkte en zo zijn tweede podium op rij pakte. Ditmaal op de laatste tree. Parkes reed naar een welverdiende tweede plaats en pakte hiermee dezelfde positie in de eindstand van het kampioenschap. Sofuoglu toonde zich een waar kampioen en bond ook deze laatste race aan zijn zegekar. De Turk wist hiermee een indrukwekkend seizoen in stijl af te sluiten.

Foret werd derde in de eindstand met een ruime voorsprong op Fujiwara. Barry Veneman vinden we terug op een achtste plaats en daar mag onze nederlander best trots op zijn! We hopen dan ook dat Barry volgend jaar zich nog verder naar voren kan laten zien om het resultaat van dit seizoen te overtreffen. De kampioen Sofuoglu zien we volgend jaar terug, maar dan in de Superbike bij Ten Kate.

Hoewel er minder spanning tot het einde van het seizoen was vergeleken bij de Superbike mogen we toch spreken van een mooi seizoen met voldoende kijkplezier, op naar het seizoen van 2008!

Voor de volledige uitslag van de wedstrijd en de eindstand in het kampioenschap.

Foto's: suzukiracing/kawasaki-racingteam