Zoeken

World Superbikes - Magny-Cours: SBK race II

10 oktober 2007

James Toseland Wereldkampioen World Superbikes 2007!

magny_cours_haga-showtime.jpg

En hij dééd het!

De start van de tweede race verliep gelukkig zonder incidenten. Noriyuki Haga vond het 'showtime' en pakte dus kopstart met in zijn slipstream teamgenoot Troy Corser, kon die mooi de boel ophouden! Max Biaggi kwam nu ook goed weg en pikte aan bij Corser, net als Bayliss, Neukirchner en Toseland. Ook de mogelijk nieuwe wereldkampioen zat er dus goed bij. Na 'Adelaide' (een échte scherprechter op dit circuit) zag de volgorde er ineens heel anders uit. Haga had weliswaar nog steeds de leiding maar Fonsi Nieto, die in de eerste race Max Biaggi van zijn titelaspiraties had geholpen door als vijfde vóór 'de Romein' te eindigen, schoof door naar de vierde plaats en hield Toseland en Bayliss achter zich.


Terwijl Haga en Corser er snel vandoor leken te gaan, op enige afstand gevolgd door Biaggi en Nieto, vond er een pittig gevecht plaats om de vijfde plek tussen James Toseland, Max Neukirchner, Troy Bayliss en Régis Laconi en een naderende Ruben Xaus. Toseland reed zéker nog geen bekeken race want indien deze vier hem zouden weten te passeren, en Haga zou winnen, zou de titel buiten bereik blijven. Bij winst van Haga zou Toseland in ieder geval als achtste moeten finishen. Hij zou dan op hetzelfde aantal punten eindigen als Haga maar met meer gewonnen wedstrijden tóch kampioen zijn.

Magny-Cours-Biag-Cor-Niet.jpg
Max Biaggi vóór Troy Corser en Fonsi Nieto door 'Chateau d'eau', en ook in die volgorde over de finish. Max werd mooi derde in de eindstand.

Magny-Cours-Neu-Tose-Lac-Bay.jpg

Neukirchner voor Toseland, Laconi en Bayliss voordat hij onderuit ging.

Max Biaggi had zich inmiddels langs Corser gewerkt maar in 'Adelaide' kwam de Australische veteraan binnendoor bij Max die duidelijk even overeind moest, even verder nam Biaggi dan toch de tweede plaats over van Corser en passeerde Neukirchner James Toseland. Noriyuki Haga deed, net als in de eerste race, wat hij moest doen en maakte grote stappen met de Santander Italia Yamaha R1, 'Nitro Nori' was aan het hameren!  Met 3 seconden voorsprong op teamgenoot Corser was hij op weg naar 'de dubbel'. Biaggi kreeg in de zevende ronde, op dat moment op de huid gezeten door Troy Corser, te maken met een enorme tankslapper maar hield de 'Gracia' Suzuki in het spoor. Dat kon niet gezegd worden van  team- en naamgenoot Max Neukirchner die met zijn Suzuki tegen het Franse asfalt klapte. 

magny-cours-cor-bay.jpg

Voor Troy Corser en Troy Bayliss dit jaar géén titel..

Een viertal ronden later kreeg Max Biaggi het met Troy Corser aan de stok om de tweede plaats. Het duel werd op dat moment zó heftig dat de twee elkaar raakten waardoor Corser even buiten de baan kwam en gelukkig niet ten val kwam! Hierdoor verloor Corser wel de aansluiting met Biaggi en kreeg hij vervolgens te maken met een oprukkende Fonsi Nieto en wederom in 'Adelaide' gebeurde het, Corser werd door Nieto een plaatsje teruggezet. Troy Bayliss zat op dat in het wiel van James Toseland en het was een kwestie van tijd voordat de Xerox Ducati coureur een aanval zou gaan plaatsen op de Brit. Roberto Rolfo, Régis Laconi en Michel Fabrizio vochten op dat moment in de race een verbeten strijd om de zevende, achtste en negende plaats. In de zestiende ronde plaatste Troy Bayliss dan zijn Xerox Ducati langs de HANNspree Ten Kate Honda van James Toseland in 'Chateau d'eau' en legde zo beslag op de vijfde plaats. Volgend seizoen mag de Australiër het proberen op de nieuwe 1098 van Ducati.

magny-cours-tose-podium.jpg
Yeah! Dat smaakt goed jongens. James Toseland laaft zich aan de champagne na het behalen van zijn tweede wereldtitel bij de World Superbikes.

magny-cours-tose-trophy.jpgMet Toseland op de zesde en Rolfo op de zevende plaats werkte Rolfo een beetje als buffer en inderdaad kwam er tot aan de finish geen andere courreur meer in de buurt. Drie ronden voor het einde wist Troy Corser weer aansluiting te krijgen bij Fonsi Nieto en smakte zijn Santander Italia Yamaha R1 binnendoor bij de Spanjaard die zijn laatste race reed op de PSG-1 Kawasaki. Daardoor kwam Corser wél wijd uit en kon Nieto weer aan de binnenkant komen en wat er volgde was een behoorlijk aanvaring tussen de twee, en zeker Corser had alle mazzel er niet van af te liggen! Dat was de tweede keer in deze race, het was gewoon niet zijn dag.

Noriyuki Haga reed dus naar zijn tweede zege van de dag en pakte de volle 50 punten. Jammer genoeg voor de Japanner was het niet genoeg voor de wereldtitel. Doordat James Toseland als zesde over de streep kwam behield de HANNspree Ten Kate Honda coureur precies 2 punten(!) over op Haga en werd zo voor de tweede maal in zijn carrière wereldkampioen bij de World Superbikes! En die titel neemt hij toch maar mooi mee in zijn bagage als hij volgend seizoen in de MotoGP aan de slag gaat. Hij was er dan ook zeer blij mee en was er ook wel wat emotioneel onder.

James Toseland:

Het werd tijd! Ik heb het kampioenschap vanaf Qatar geleid en wát een Superbikekampioenschaps seizoen is dit geweest. Ik denk dat dit het meest ongelooflijke World Superbikekampioenschap is geweest wat ik in mijn zeven jarige loopbaan heb meegemaakt. Het niveau was zeer hoog en ik heb genoten van de 'gevechten' met coureurs als Bayliss, Corser, Haga en Biaggi. Ik ben absoluut tot de limiet gegaan en dan het kampioenschap winnen met 2 punten voorsprong, ongelooflijk! Om de pole te pakken bij mijn laatste Superbikerace was fantastisch, en dan ook het Kampioenschap winnen is waar ik voor leef. Dit is mijn manier om iedereen te bedanken die mij gesteund hebben in mijn gehele Superbike carrière, mijn vrienden, mijn familie, mijn sponsors, FGSport en het hele team en natuurlijk HANNspree Ten Kate Honda. Ik kan met een opgeheven hoofd de overstap naar de MotoGP maken in de wetenschap dat ik het kampioenschap spannend heb gehouden tot de laatste race.

Roberto Rolfo:

De races waren zwaar, ik heb mijn best gedaan om naar voren te komen maar iedereen was zó hard aan het vechten in de laatste race. Ik heb een goed seizoen bij HANNspree Ten Kate gehad en heb veel geleerd. Ik ben blij voor James en Kenan, het was geweldig om bij een topteam te zitten. De twee titels zijn 100% verdient!

Magny-Cours-podium2.jpg

Een mooi laatste podium van 2007!

Max Biaggi pakte in zijn laatste race van het seizoen wéér een podiumplaats en wordt uiteindelijk derde in de eindstand, 16 punten achter Noriyuki Haga, geen slecht debuutjaar voor 'de Romein'. Fonsi Nieto bezorgde het PSG-1 Kawasaki team nog een podiumplek als afscheid en wordt in de eindklassering twaalfde. Troy Bayliss werd in zijn laatste wedstrijd op de Ducati 999 vijfde en gaat het volgend seizoen, samen met Michel Fabrizio, proberen met de nieuwe 1098. Roberto 'Roby' Rolfo eindigt het seizoen met een keurige zevende plaats achter zijn collega James Toseland en een achtste plek in de eindstand. 

Max Biaggi:

De tweede race was moeilijk, maar ik knokte uiteindelijk met de leiders. Troy Corser en ik hadden een mooi gevecht en raakten elkaar een paar keer, maar dat is normaal in het Superbike racen. Ik heb genoten van mijn Superbike ervaring en het was goed om tegen een groot aantal sterke coureurs te racen.

Kunnen we hieruit opmaken dat Max alweer stopt met Superbike racen? Het is nog altijd niet bekend wat Max Biaggi volgend seizoen gaat doen. In het Alstare Suzuki team lijkt er geen plaats meer te zijn nu hoofdsponsor Corona zich terugtrekt uit het racen en het team met Max Neukirchner en Fonsi Nieto al twee andere coureurs lijkt te hebben, terwijl in principe ook Yukio Kagayama al een contract voor volgend seizoen op zak had. Maar de Japanner is dit seizoen een paar maal hard van zijn Suzuki gestapt en een voortzetting van zijn actieve racecarrière is nog niet zeker. We blijven scherp en zullen het jullie zo snel mogelijk laten weten. 

Magny-Cours-Nieto-actie.jpg
In deze stijl pakte Fonsi Nieto in zijn laatste race voor het PSG-1 Corse Kawasaki team een podiumplek. 

Fonsi Nieto:

Magny-Cours-Gracias-cut.JPG
Het Alstare Suzuki team bedankte Corona voor hun sponsoring.
Ondanks het resultaat van de Superpole bleef ik met mijn team vechten en dit is het resultaat. Ik geef toe dat het niet makkelijk was om het tempo vast te houden maar ik probeerde alles om bij de leiders in de race te blijven, en dat lukte met twee mooie uitslagen als resultaat. Ik had het gevoel dat dit mijn plicht was tegenover al het harde werk dat het team heeft verricht dit jaar. Ik voel me al wat nostalgisch want dit was mijn laatste race voor het PSG-1 Corse Kawasaki team. Ik ben blij dat ik ze dit kon teruggeven.

Régis Laconi pakte een achtste plaats en wordt tiende in totaal, hij gaat het volgend seizoen met de nieuwe ZX-10RR proberen. Michel Fabrizio en Ruben Xaus werden negende en tiende. Fabrizio stelt met een twaalfde plek in de eindstand wat tegen, Xaus daarentegen wordt keurig zesde, weliswaar met een behoorlijke achterstand op Corser. Voor de heren Superbikecoureurs zit het seizoen er op, dat wil zeggen, het racen want tot aan de winterstop zal er nog getest worden door diverse teams.

In de vroege ochtend van 7 oktober, enkele uren voordat de races zouden beginnen op het circuit Nevers de Magny-Cours, heeft het Alstare Suzuki Team afscheid moeten nemen van Massimo Caslini die in zijn slaap overleed. Hij was een goede vriend, werd gerespecteerd, was geliefd in het hele team en bestuurde al drie jaar één van de Teamtrucks. Ook verleende hij hand- en spandiensten in de Hospitality Unit en keuken. Massimo, geboren in Carvico (bij Bergamo) werd 59 jaar en laat een vrouw, twee kinderen en een kleinkind na.

Troy Bayliss gaat aan de slag met de nieuwe 1098, Laconi zal de nieuwe ZX-10RR aan de tand gaan voelen en Carlos Checa zal de nieuwe Ten Kate Honda Fireblade voor de winter de sporen nog willen geven, hoewel hij pas ná 4 november klaar is met racen als de laatste MotoGP race is verreden op het circuit van Valencia, Spanje. Dus écht uitrusten moet nog even worden uitgesteld tot de kerstvakantie. 

Voor de volledige uitslag en eindstand in het wereldkampioenschap.

Foto's: alstare/yamaharacing