Zoeken

World Superbikes - Frankrijk: Supersport

14 oktober 2008

Andrew Pitt pakt wereldtitel in stijl!

Kanshebbers.jpg
Zowel Jonathan Rea (65) als Andrew Pitt (88) hadden voorafgaand aan de race kansen op de wereldtitel in de World Supersport. 

Pitt-nr1.jpg

Het HANNspree Ten Kate Honda team behaalde voor de zevende(!) maal op rij de wereldtitel in deze closeracing klasse waar een miniem verschil bepaalt of je wint, of vijftiende wordt. Het team had eigenlijk twee troeven in handen want naast Andrew Pitt kon ook Jonathan Rea nog aanspraak maken op de titel. En juist hij was als eerste weg toen de rode lichten uitgingen en het hele veld van start ging. Pitt volgde en Barry Veneman zat eerste rang bij de titelstrijd.

Maar dat was niet genoeg voor Barry - die zich misschien wel de eerste race van het seizoen in Qatar, waarin de twee teamgenoten ten val kwamen, voor zich zag - en plaatse in de zevende ronde brutaal zijn RES Hoegee Suzuki voor de Ten Kate boys voor het insturen van 'Adelaide'. Voor de eerste maal dit seizoen reed er een Suzuki GSX-R600 aan de leiding in een World Supersportrace, en dat werd tijd ook! Ze verdienen het, zeker gezien de tweede seizoenshelft waarin Veneman, maar ook Vankeymeulen, steeds beter is gaan presteren.

Veneman-leidt2.jpg
Barry Veneman neemt brutaal de leiding in de voorlaatste World Supersportrace op Magny-Cours.

En omdat het zo mooi was..

Veneman-leidt.jpg

Rea-Harms.jpgTwee ronden later spatte de droom van Rea uiteen toen de onstuimige Robin Harms met zijn Stiggy Motorsport Honda tegen de achterkant van de HANNspree Ten Kate Honda reed. Broc Parkes had hierbij alle geluk dat ook hij niet ten val kwam maar wat later vin de race moest hij alsnog opgeven. Jonathan Rea pikte zijn machine op en kwam nog als tiende over de streep, een schrale troost.

Andrew Pitt nam in de vijftiende ronde de leiding weer over van Veneman om toch maar zeker te zijn van een eventuele titel. Hij reed onbedreigt naar de overwinning en zijn tweede World Supersort wereldtitel. Nu wél met overwinningen! De tweede plaats van Veneman leek tegen het einde van de race nog even in gevaar te komen toen Joshua Brookes bleef aandringen en ook Matthieu Lagrive - die voor eigen publiek vleugels had gekregen - sterk kwam opzetten.

Veneman-Brookes.jpg 
Barry Veneman wist knap de aanvallen van Josh Brookes te pareren. 

Lagrive-Vankeymeulen.jpgMaar Veneman maakte zich nog even kwaad en gaf 110%, het resultaat is bekend. Achter Lagrive legde Didier Vankeymeulen beslag op de vijfde plaats na de gehele race te hebben meegestreden in de kopgroep. Massimo Roccoli, Gianluca Nannelli, Fabien Foret, de uit het Amerikaanse AMA kampioenschap overgekomen Josh Hayes en de eerder gevallen Jonathan Rea maakten de top tien vol. Ook nog puntjes pakten Gianluca Vizziello, Katsuaki Fujiwara, de Tsjech Patrick Vostarek - tot voor kort aaspraak makend op de titel in het Europees Superstock kampioenschap, maar sinds Vallelunga acterend in de World Supersport vanwege meer exposure -, Ivan Clementi en de eveneens eerder gevallen Robbin Harms.

Over de toekomst van de racecarrière van Veneman hangt nog wat mist. Hij is in beeld geweest bij het Yamaha WSS team - onder leiding van Wilco Zeelenberg - maar uiteindelijk gaf zijn hoge leeftijd (Barry is 30) de doorslag. Daarop besloot hij bij het team te blijven maar of het World Supersport blijft of tóch World Superbikes blijft nog even een vraagteken. Het team is druk bezig waarbij veel afhangt van de steun uit Japan, maar of het iets wordt? Nu is bekend dat Yukio Kagayama niet geheel gelukkig is met de ontwikkeling van de Alstare Suzuki gedurende het seizoen, misschien dat er iets mogelijk is binnen het RES Software Hoegee Suzuki team?

podium600.jpg
En dáár doe je het voor! Felicitaties aan Barry Veneman! Maar natuurlijk ook aan Andrew Pitt en het Ten Kate Honda team.

Uitslag World Supersport - Frankrijk: Magny-Cours

1. Andrew Pitt AUS Hannspree Ten Kate Honda  37 min. 57.929 sec
2. Barry Veneman NED RES Software Hoegee Suzuki  +1.250 sec
3. Joshua Brookes AUS Hannspree Stiggy Motors Honda +1.514 sec
4. Matthieu Lagrive FRA Intermoto Czech Honda +1.685 sec
5. Didier Van Keymeulen BEL RES Software Hoegee Suzuki  +5.075 sec
6. Massimo Roccoli ITA Yamaha Lorenzini by Leoni +13.171 sec
7. Gianluca Nannelli ITA Hannspree Honda Althea Honda +13.386 sec
8. Fabien Foret FRA Yamaha World Supersport  +19.563 sec
9. Josh Hayes USA Parkalgar Racing Team Honda +19.677 sec
10. Jonathan Rea GBR Hannspree Ten Kate Honda +21.686 sec
11. Gianluca Vizziello ITA Berry Racing Honda +22.599 sec
12. Katsuaki Fujiwara JPN Kawasaki Gil Motor Sport  +24.967 sec
13. Patrick Vostarek CZE Intermoto Czech Honda +28.888 sec
14. Ivan Clementi ITA Triumph Italia BE1 Racing +29.351 sec
15. Robbin Harms DEN Hannspree Stiggy Motors Honda +38.000 sec
16. Chris Martin GBR Kawasaki Gil Motor Sport  +40.934 sec
17. David Salom ESP Yamaha Spain +43.876 sec
18. Jesco Gunther GER Wilbers Racing Triumph +46.230 sec
19. Balazs Nemeth HUN Factory Racing Honda +58.762 sec
20. David Perret FRA Berry Racing Honda +59.258 sec
21. Russell Holland GBR Hannspree Honda Althea +1 min. 01.131 sec
22. Santiago Barragan ESP Glaner Motocard.com Honda +1 min. 14.306 sec

Pitt-trofee.jpgNiet Gefinisht:

23. Julien Enjolras FRA Tati Team Yamaha 
24. Thierry Mulot FRA Up Racing Kawasaki 
25. Denis Sacchetti ITA Factory Racing Honda
26. Broc Parkes AUS Yamaha World Supersport 
27. Joan Lascorz ESP Glaner Motocard.com Honda 
24. Lorenzo Alfonsi ITA PMS Honda
28. Miguel Praia POR Parkalgar Racing Team Honda  

Volgende wedstrijd: Portimão, Portugal, 02 november!