Zoeken

WK Supersport Sepang: uitslag race

8 juni 2014
Michael van der Mark heeft zijn tweede opeenvolgende overwinning in het WK Supersport gescoord. De Pata Honda coureur kwam in Sepang na een zinderend gevecht met Jules Cluzel met een miniem verschil van achttienduizendste seconde als eerste over de streep en heeft daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap naar 33 punten vergroot.

Michael van der Mark Sepang race

In de vrije training en de kwalificatie was Jules Cluzel behoorlijk dominant geweest met alleen Kev Coghlan in de buurt, maar op de wedstrijddag slaagde de Franse MV Agusta coureur er niet meer in de rest van het veld zijn wil op te leggen. In de warmup training had Kenan Sofuoglu de snelste tijd gezet en de Turkse Kawasaki coureur nam in de eerste ronde ook de leiding in de race, voor Cluzel, Zanetti, van der Mark en Roberto Rolfo die in het begin van de race aan elkaar waren gewaagd.

In de tweede ronde wist van der Mark zijn teamgenoot voorbij te gaan en bleef daarna op het vinkentouw achter Sofuoglu en Cluzel, die bij de Turk de druk behoorlijk op de ketel wist te houden en de nodige speldenprikken wist uit te delen. In de zevende ronde maakte Cluzel echter een fout en viel daardoor terug naar de vierde plaats, waardoor van der Mark en Rolfo de aanval op de leider in de race konden inzetten.

Van der Mark liet er geen gras over groeien, nam in de achtste ronde bij het insturen van de eerste bocht de leiding in de race en bouwde in één ronde tijd een voorsprong van een seconde op Jules Cluzel op, zie zich weer naar de tweede plaats had opgewerkt en een voorsprong van bijna twee seconden op beide Kawasaki rijders Rolfo en Sofuoglu had.

Terwijl het leidende duo net als in Donington afstand nam van de rest van het veld knabbelde Cluzel ronde na ronde iets van zijn achterstand op van der Mark af. In de laatste ronde sloeg Cluzel in bocht negen toe en nam de leiding in de race, maar in de laatste bocht voor start/finish ging de MV Agusta coureur te wijd. Van der Mark maakte dankbaar gebruik van de ruimte, dook binnendoor en wist met een miniem verschil van 0.018 seconden zijn tweede opeenvolgende wedstrijd te winnen.

Op vierenhalve seconde wist Kenan Sofuoglu Roberto Rolfo nipt voor te blijven en scoorde daarmee zijn tweede podium dit seizoen. Een opsteker voor de Kawasaki coureur die aan het begin van het seizoen nog de gedoodverfde titelkandidaat was.

Michael van der Mark:
Mijn eerste bezoek aan Maleisië is een geweldig weekend geweest - ik hou van dit circuit en ik hou van dit land. Vanaf de eerste vrije training waren we behoorlijk snel en gisterochtend in FP3 lieten we zien dat we over een goede wedstrijdsnelheid te beschikken. Ik kwalificeerde als derde en mijn start was redelijk goed, hoewel ik iets te vroeg remde voor de eerste bocht. Ik zag dat ik Sofuoglu en Cluzel kon volgen en reed een veilig tempo, maar zij waren langzamer waardoor na zes of zeven ronden ik ze voorbij kon gaan en probeerde een gat te slaan.
Ik had een gat van bijna een seconde, maar de band was op waardoor ik niet meer verder kon pushen, en ik wilde ook geen risico nemen. Ik hoorde Jules en wist dat hij me zou inhalen, maar in de laatste bocht had ik geluk en hield een krappe lijn. Mijn exit was niet geweldig, maar ik was wel als eerste over de streep.
Ik ben mijn team echt dankbaar, we hadden nog geen ervaring hier en we hebben zo hard gewerkt en de motor was fantastisch!

In de tussenstand heeft Michael van der Mark met 115 punten nu een voorsprong van 33 punten op Jules Cluzel, die de tweede plaats van Florian Marino heeft overgenomen. Marino scoorde zijn eerste DNF en bleef daardoor steken op 76 punten. Sofuoglu kijkt tegen een achterstand van 61 punten aan.

WK Supersport Sepang, uitslag race:
1. Michael van der Mark NED PATA Honda CBR600RR 14 laps
2. Jules Cluzel FRA MV Agusta Yakhnich F3 675 +0.018s
3. Kenan Sofuoglu TUR Mahi India Kawasaki ZX-6R +4.526s
4. Roberto Rolfo ITA GO Eleven Kawasaki ZX-6R +4.651s
5. Lorenzo Zanetti ITA PATA Honda CBR600RR +9.187s
6. Ratthapark Wilairot THA Core PTR Honda CBR600RR +12.494s
7. Raffaele de Rosa ITA Core PTR Honda CBR600RR +13.515s
8. PJ Jacobsen USA Kawasaki Intermoto ZX-6R +20.400s
9. Zaqhwan Zaidi MAL SIC Honda CBR600RR +20.579s
10. Marco Bussolotti ITA Lorini Honda CBR600RR +29.038s
11. Christian Gamarino ITA GO Eleven Kawasaki ZX-6R +33.204s
12. Riccardo Russo ITA Lorini Honda CBR600RR +39.729s
13. Alessandro Nocco ITA San Carlo Puccetti Kawasaki ZX-6R +48.739s
14. Vladimir Leonov RUS MV Agusta Yakhnich F3 675 +50.260s
15. Tony Covena NED Kawasaki Intermoto ZX-6R +1m 02.471s
16. Fraser Rogers GBR Com Plus SMS Honda CBR600RR +1m 17.358s
DNF
17. Florian Marino FRA Kawasaki Intermoto ZX-6R 11 laps completed
18. Jack Kennedy IRL CIA Insurance Honda CBR600RR 11 laps completed
19. Roberto Tamburini ITA San Carlo Puccetti Kawasaki ZX-6R 11 laps completed
20. Fabio Menghi ITA VFT Yamaha YZF-R6 10 laps completed
21. Nacho Calero ESP CIA Insurance Honda CBR600RR 8 laps completed
22. Kev Coghlan GBR DMC Panavto Yamaha YZF-R6 3 laps completed
23. Alexey Ivanov RUS DMC Panavto Yamaha YZF-R6 0 laps completed

Tussenstand:
1. Michael van der Mark NED 115 punten
2. Jules Cluzeel FRA 82 punten
3. Florian Marino FRA 76 punten
4. Lorenzo Zanetti ITA 60 punten
5. Kev Coghlan GBR 60 punten