Zoeken

WK Superbikes Assen - Race 2

17 april 2011
Er lijkt dit jaar geen maat te staan op Carlos Checa. De Althea Ducati-coureur heeft alweer zijn vierde zege uit zes wedstrijden behaald. De Spanjaard stond constant onder druk van de Aprilia van Max Biaggi. Achter dit tweetal werd de winnaar van race 1, Jonathan Rea, derde op 3 seconden.

WK_Superbike_Assen_Carlos_Checa_9490

Kopstart was voor de uitstekend gestarte Noriyuki Haga. Max Biaggi en Carlos Checa zaten de Japanner echter op de hielen. Lang kon de PATA Aprilia-rijder niet genieten van zijn leidende positie, want Carlos Checa kwam al in de derde ronde langszij. WK_Superbike_Assen_R2_9334Checa hier voor Biaggi en Rea, Haga is dan al teruggevallen Enkele bochten later verremde hij zich in de Haarbocht waardoor hij terugviel naar de zesde plaats. Ondertussen hadden Carlos Checa en Max Biaggi een klein beetje afstand genomen van de inmiddels naar de derde plaats opgerukte Jonathan Rea.

Biaggi volgde WK-leider Checa op de voet, maar tot een aanval kwam het niet. Toch nam Biaggi twee ronden voor het einde de leiding over. Checa maakte een foutje bij het uitkomen van de Geert Timmerbocht, waardoor het voor de snelle Aprilia van Biaggi een koud kunstje was om de Spanjaard voorbij te gaan. Checa gaf zich echter niet gewonnen en hij passeerde Biaggi een ronde later op precies dezelfde plek waar hij een ronde eerder de leiding verloor. Wereldkampioen Biaggi drong niet meer aan en zo kon Checa wederom een overwinning bijschrijven aan zijn totaal.

Achter de twee ervaren coureurs streden Jonathan Rea en Marco Melandri lange tijd om de laatste podiumplaats, maar in de 17e ronde schoof Melandri onderuit. Castrol Honda-rijder Rea had geen druk meer van achteren en ook voor zich zag hij het gat langzaam groeien. De Noord-Ier nam genoegen met de derde plaats. Leon Camier reed een goede, maar onzichtbare wedstrijd. De Britse teamgenoot van Max Biaggi reed snelle tijden en leek zelfs naar de kop van het veld toe te rijden. Hij kwam tot op 2,5 seconden van derde man Rea, maar had toen teveel van zijn banden gevergd.

WK_Superbike_Assen_Corser_9390WK_Superbike_Assen_Corser_9392
Tegenvallend weekend voor BMW. In race 1 Haslam onderuit, in race 2 doet Troy Corser dat dunnetjes over

Net als in race 1 had BMW het heel zwaar. Nu was het de beurt aan Troy Corser om onderuit te gaan. In de 8e ronde verloor hij zijn machine en daarmee was zijn wedstrijd voorbij. Teamgenoot Leon Haslam kon het tempo van de toppers niet volgen, maar verdedigde zijn vijfde positie met verve. Eugene Laverty en Michel Fabrizio probeerden van alles, maar wisten geen gaatje te vinden om de Brit te passeren en eindigden als zesde en zevende.

Noriyuki Haga verloor veel terrein en kwam pas op de achtste plaats binnen. Samen met de beide Effenbert Liberty Ducati-coureurs Jakub Smrz en Sylvain Guintoli kwam de PATA Aprilia-rijder driebreed over de finish, WK_Superbike_Assen_R2_9456Berger hier nog achter Veneman en Rolfo. Hij zou uiteindelijk 13e worden. maar bleef hen net voor. Met de negende plaats slaagde Jakub Smrz er weer niet in om de hoge verwachtingen waar te maken.

De strijd om de laatste punten was hevig. Joan Lascorz,en later Maxime Berger, konden afstand nemen van de achterste posities. Ruben Xaus kwam veel snelheid tekort en viel terug tot in de laatste groep met onder andere Barry Veneman. Xaus bleef Badovini, Rolfo en Veneman nog wel net voor.

Barry Veneman deed lang mee in de strijd om het laatste punt, maar moest in de slotronden lijdzaam toezien hoe de mannen voor hem wegreden. Hij werd 17e en hield daarmee alleen Mark Aitchison, die op drie ronden achterstand binnenkwam, achter zich. Met de 3 punten uit race 1 kan de vervanger van James Toseland toch tevreden terugkijken op zijn eenmalige optreden in het World Superbikes.

Het volgende evenement zal plaatsvinden van 6 tot 8 mei op het circuit van Monza.