Zoeken

WK Superbike Donington: vd Mark doet de dubbel!

27 mei 2018
Na op zaterdag al de boeken in te zijn gegaan als eerste Nederlandse WK Superbike winnaar heeft Michael van der Mark er op zondag meteen de eerste dubbeloverwinning van gemaakt. De Pata Yamaha coureur won de tweede race in Donington op ruime afstand voor Toprak Razgatlioglu, die in de laatste ronde wereldkampioen Jonathan Rea naar de derde plaats terugverwees.

De tweede race van het WK Superbike kende in de beginfase opnieuw drie hoofdrolspelers - waarvan twee teamgenoten - die een intens gevecht uitvochten om de leiding in de race, maar in tegenstelling tot race 1 was het niet 1 Yamaha die het tegen 2 Kawasaki's opnam, maar was het 1 Kawasaki versus 2 Yamaha's.

Voor het eerst in zijn carrière stond Michael van der Mark de tweede race als gevolg van de omgekeerde startvolgorde op de negende plaats van de grid opgesteld, met naast hem Jonathan Rea en Tom Sykes en de Rotterdammer had een extreem goede start en schoof in de eerste bocht al door naar de vijfde plaats, voor Jonathan Rea, Marco Melandri en Tom Sykes, die in de eerste bocht in de verdrukking was gekomen.

Terwijl van der Mark de jacht op de goed gestarte Loris Baz had ingezet waren voor in het veld Lorenzo Savadori, Alex Lowes en Leon Haslam met elkaar in gevecht om de leiding in de race. Terwijl Alex Lowes in de tweede ronde de leiding in de race van Savadori overnam ging Leon Haslam in de Melbourne hairpin onderuit, met van der Mark inmiddels in het achterwiel van Savadori. 

Twee ronden lang hield Savadori het vol, maar had daarna geen antwoord op een gedreven VDM, zoals Michael van der Mark door de Britse commentatoren steevast wordt genoemd, die na zijn eerste overwinning gebrand was op zijn eerste dubbel in het WK Superbike. Savadori kreeg daarna Jonathan Rea in zijn achterwiel en wist maar liefst 4 ronden weerstand te bieden, maar moest daarna ook het hoofd buigen voor de wereldkampioen.

Met Alex Lowes nog steeds aan de leiding, op een halve seconde gevolgd door Michael van der Mark, wist Jonathan Rea als snellere van de drie naar het achterwiel te rijden van vd Mark, die op zijn buurt het gat dichtte op zijn teamgenoot. Een intens gevecht volgde waarbij in de Melbourne hairpin vaker van positie werd gewisseld dan in een complete Formule 1 race.

Met nog zeven ronden te gaan nam Jonathan Rea de leiding in de race, na vijf ronden eerder Michael van der Mark al voorbij te zijn gegaan, maar ondervond veel hinder van armpomp in het laatste deel van de race en had daardoor geen antwoord op Magic Mickey die een ronde later de wereldkampioen in de Melbourne hairpin op indrukwekkende wijze binnendoor voorbij stak.

Terwijl Michael van der Mark direct een klein gaatje sloeg kwam Jonathan Rea onder druk van de sterk rijdende Toprak Razgatlioglu te staan, de protegee van Kenan Sofuoglu die dit jaar zijn debuut in het WK Superbike maakt in het Kawasaki Puccetti Racing team, waarmee hij afgelopen tweede in het Superstock 1000 kampioenschap werd.

Razgatlioglu wist vanaf de tiende plaats op de grid zich al snel op te werken naar de vijfde plaats, voor Tom Sykes die wederom zijn draai niet kon vinden op de ZX-10RR, om in de slotfase eerst Lorenzo Savadori en Alex Lowes en daarna in de allerlaatste ronde zelfs wereldkampioen Jonathan Rea voorbij te gaan, die het de kracht in de armen ontbrak om de aanval van de Turk weerstaan.

Met een verschil van ruim twee seconden op Razgatlioglu werd Michael van der Mark opnieuw als winnaar afgevlagd en scoorde daarmee niet alleen zijn allereerste dubbelzege in het WK Superbike, maar is in het algemeen klassement zelfs opgeklommen naar de derde plaats, ex aequo met Tom Sykes.

Jonathan Rea moest genoegen nemen met de derde en laatste plaats op het podium, maar heeft in het kampioenschap wel goede zaken gedaan, zijn voorsprong op tweede man Chaz Davies is opgelopen tot 64 punten.

WK Superbike Donington, uitslag race 2:

Rijder Team Uitslag
1 Michael van der Mark NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 23 laps
2 Toprak Razgatlioglu TUR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 2.328
3 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 2.614
4 Alex Lowes GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 2.894
5 Chaz Davies GBR Aruba.it Racing Ducati Panigale R 4.797
6 Tom Sykes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 8.224
7 Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 9.169
8 Leon Camier GBR Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2 18.488
9 Jorti Torres ESP MV Agusta Reparto Corse MV Agusta F4 19.964
10 Loris Baz FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team BMW S1000RR 20.207
11 Marco Melandri ITA Aruba.it Racing Ducati Panigale R 23.803
12 Leandro Mercado ARG Orelac Racing Verdnatura Kawasaki ZX-10RR 28.845
13 Jake Gagne USA Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2 29.741
14 Luke Mossey GBR Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 31.156
15 Bradley Ray GBR Buildbase Suzuki Suzuki GSX-R1000 33.321
16 P.J. Jacobsen USA TripleM Honda Racing Honda Fireblade SP2 34.175
17 Ondrej Jezek CZE Guandalini Racing Yamaha YZF-R1 47.350
18 Niccolo Canepa ITA Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 47.701
19 Gino Rea GBR OMG Racing UK Suzuki GSX-R1000 57.365
DNF
Mason Law GBR Team WD40 Kawasaki ZX-10RR 7 laps
Eugene Laverty IRL Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 8 laps
Román Ramos SPA Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-10RR 9 laps
Xavi Fores SPA Barni Ducati Ducati Panigale R 10 laps
Leon Haslam GBR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 15 laps
Ruben Rinaldi ITA Aruba.it Racing Ducati Panigale R

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 245
2 Chaz Davies GBR 181
3 Michael van der Mark NED 163
4 Tom Sykes GBR 163
5 Marco Melandri ITA 136