Zoeken

WK Superbike Assen - uitslag Superpole

16 april 2011
WK Superbike Assen - uitslag Superpole

Voor de derde opeenvolgende keer heeft Carlos Checa de Superpole op naam weten te schrijven. De 38-jarige Althea Ducati rijder, die in de kwalificatie niet verder was gekomen dan een tegenvallende negende tijd, reed in Superpole 3 een tijd van 1'35.292 en was daarmee bijna drietiende seconde sneller dan tweede man Jakub Smrz.

Carlos_Checa_Assen_2011

Of Checa met zijn derde Superpole op rij morgen echter zijn huzarenstukje van de afgelopen twee races, waar hij drie van de vier wedstrijden wist te winnen, kan herhalen valt echter nog te bezien. In alle voorafgaande trainingen moest Checa ruim een halve seconde toegeven op de snelste man op de baan. In de 's ochtends verreden tweede kwalificatie had 2010 dubbelwinnaar Jonathan Rea nog de snelste tijd op de klokken gezet, terwijl in de 's middags verreden tweede vrije training Troy Corser verrassend genoeg de snelste tijd wist neer te zetten. De 39-jarige Australiër reed een tijd van 1'35.818 en was daarmee de eerste (en enige) coureur die onder de 1'36-ers had weten te duiken.

Checa zal morgen op de eerste startrij worden vergezeld door Jakub Smrz (Effenbert-Liberty Ducati), Eugene Laverty (Yamaha World Superbike) en Noriyuki Haga. Voor zowel Laverty als Haga was het de beste prestatie in Superpole van dit seizoen, waarbij het voor Haga het eerst is dit seizoen dat hij vanaf de eerste startrij zal mogen vertrekken. Hannspree ten Kate coureur Jonathan Rea besloot in Superpole 1 al een qualifier in te zetten en moest daardoor in Superpole 3 -op racebanden- genoegen nemen met de vijfde tijd, de Noord-Ier wist wel Max Biaggi en Tom Sykes achter zich te houden.

Ook Marco Melandri had het tot Superpole 3 gebracht, maar de Italiaan ging in de slotminuten onderuit en viel daardoor terug naar de laatste plaats op de tweede startrij. In Superpole 1 en Superpole 2 had de voormalig MotoGP coureur nog een tweede en vierde tijd op de klokken weten te zetten. Snelste man in de vrije training Troy Corser bracht het niet tot Superpole 3 en mag morgen vanaf de 10e plaats aan de wedstrijd gaan beginnen. Hij wordt morgen op de derde startrij vergezeld door Leon Camier (P9), Joan Lascorz (P11) en Leon Haslam (P12).

De enige Nederlander op de startgrid, Barry Veneman, die dit weekend als vervanger van James Toseland aantreed in het BMW Motorrad Italia team, ging in de tweede kwalificatie in Duikersloot spectaculair onderuit en kwam daardoor niet verder dan een 19e tijd, terwijl diens teamgenoot Ayrton Badovini vanaf de 16e plaats zal mogen starten.