Zoeken

WK Superbike 2005 voorbeschouwing

25 februari 2005
Inhoudsopgave
WK Superbike 2005 voorbeschouwing
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

Qatar voor de eerste wedstrijd om het wereldkampioenschap. De teams zijn inmiddels al neergestreken in de dorre woestijn en hebben daar de nodige tests afgewerkt.

Het Superbike kampioenschap is de grote tegenhanger van de MotoGP. In de MotoGP wordt geracet met prototype motoren, in de Superbike met aangepaste straatmotoren. Het is prachtig om te zien wat deze mannen kunnen met motoren die eigenlijk voor iedereen beschikbaar zijn! Het kampioenschap lijkt spannender dan ooit. De Ducati"s zijn altijd sterk in de Superbike klasse, maar dit jaar zijn ook Suzuki en Honda sterker dan ooit. Vorig jaar ging de strijd om de titel tussen het fabrieksteam van Ducati en de Nederlandse Ten Kate Honda van Chris Vermeulen. De eerste tests in Qatar lieten dit jaar goede tijden zien van de Corona Alstare Suzuki"s met Troy Corser en Yukio Kagayama, zullen zij dit jaar de grote verrassing blijken? Ten Kate heeft dit jaar dubbele kansen, door naast Vermeulen een tweede coureur, Karl Muggeridge, in te zetten. Natuurlijk zal regerend wereldkampioen James Toseland zijn best doen zijn titel te prolongeren, maar teamgenoot Regis Laconi zal proberen eerherstel te halen en de titel proberen te ontnemen van de jonge Brit. "Nitro-Nori" Haga, die vorig jaar met zijn spectaculaire rijstijl liet zien nog altijd de sterren van de hemel te kunnen rijden, is voor dit jaar terug op zijn oude vertrouwde merk Yamaha, en zal op de R1 een aanval op de wereldtitel inzetten. Frankie Chili, de oude rot in het veld, ruilde dit jaar de 998 in op een Honda van het debuterende Klaffi Superbike team. Ook Ben Bostrom is weer terug in het WSBK, en zal net als Chili op een Honda van start gaan. Als laatste van de vier Japanse fabrieken is ook Kawasaki back in business met twee fabrieksteams. Dat allemaal in het kampioenschap dat grotendeels werd gedomineerd door de Ducati"s. Dit jaar staan de vier Japanse merken oog in oog met Italiaans glorie, en het is voor het eerst in de geschiedenis van het kampioenschap dat er sprake is van ‘gelijke monniken, gelijke kappen. In totaal zijn er minimaal tien namen die als grote kanshebbers voor de titel mogen worden bestempeld.

Laconi probeert zijn teamgenoot dit jaar te snel af te zijn

De Belgen zijn in het kampioenschap vertegenwoordigd door Michel Nickmans, die voor het eveneens Belgische Zone Rouge Yamaha team rijdt. Nickmans verklaarde dat het niet zijn bedoeling is om mee te strijden voor de wereldtitel, maar vooral als voorbeeld te dienen voor Belgisch talent. Afgelopen drie jaar kwam Nickmans al uit in het EK Superstock.

Supersport 600

Met het Superbike kampioenschap reist ook het WK Supersport600 mee. Ook in dit kampioenschap dit jaar weer veel kanshebbers. De afgelopen drie jaar was het Ten Kate Honda team heer en meester en leverde de wereldkampioenen. Natuurlijk zal Ten Kate met Fujiwara en Charpentier pogen de wereldtitel te veroveren, maar ook hier staan velen te popelen de Honda"s te verschalken. Het Suzuki Alstare team zal zich ook in de Supersport niet makkelijk laten verschalken, de Yamaha"s willen dit jaar de titel, iets wat Jurgen van den Goorbergh dit jaar niet voor elkaar kreeg. De Nederlander werd aan het eind van het seizoen door Yamaha op straat gezet en zal dit jaar een poging doen om met Ducati het ongelijk van Yamaha te bewijzen. Ook Ducati wil maar wat graag de titel in de Supersport600 te veroveren. Dit kampioenschap wordt namelijk geregeerd door de Japanse motormerken. Naast Jurgen van den Goorbergh zullen ook de Nederlandse Suzuki"s van het team van Suzuki Nederland mee doen. Barry Veneman en Jarno Jansen zullen de blauw/witte kleuren van Suzuki verdedigen. De enige Belgische coureur die in dit kampioenschap uit komt is Sebastien LeGrelle. Deze veelzijdige coureur draait in elk kampioenschap goed mee en zal ongetwijfeld voor enkele verrassingen zorgen.

Kan Jurgen dit jaar meedoen om de titel?

Eén ding staat vast, de Supersport600 zal dit jaar een nieuwe kampioen krijgen aangezien regerend kampioen Karl Muggeridge is "gepromoveerd" naar het Superbike kampioenschap. Namen van potentiële kampioenen zijn Van den Goorbergh, Chambon, Curtain, Charpentier, Fujiwara, Parkes, Garcia, Fabrizio en natuurlijk voormalig kampioen Fabian Foret. Een aardig rijtje met namen dus. Ook in de Supersport600 belooft het een spannend jaar te worden.