Zoeken

Yoshikawa vervanger Valentino Rossi

23 juni 2010

Niet de in de wandelgangen de afgelopen weken veel genoemde Colin Edwards, maar Yamaha testrijder Wataru Yoshikawa zal vanaf de Spaanse Grand Prix in het FIAT Yamaha MotoGP Team aantreden als vervanger van de geblesseerde Valentino Rossi.

Wataru_Yoshikawa_FIAT_Yamaha.jpg

Als ervaren Japanse testrijder is de M1 geen vreemde machine voor Wataru Yoshikawa. De tweevoudig Japans Superbike kampioen is al langere tijd bij Yamaha in dienst als testrijder en zal vanaf de Grand Prix van Catalunya binnen het FIAT Yamaha raceteam de plaats innemen van Valentino Rossi.

De keuze voor Yoshikawa zal voor veel fans als een verrassing komen, en wij hadden ook liever iemand als Ben Spies in die positie gezien. Yamaha's eerste keus was ook een rijder uit het Tech3 team, maar dat leverde bij nader inzien toch teveel problemen op. Yoshikawa zal in ieder geval drie wedstrijden (Catalunya, Sachsenring en Laguna Seca) deelnemen aan de MotoGP, waarna het team verwacht meer duidelijkheid te hebben inzake Rossi's terugkeer naar de MotoGP.

Lin Jarvis, managing director Yamaha Racing:
We hebben veel verschillende scenario's en potentiële rijders bestudeerd om de vacante plek binnen het FIAT Yamaha team in te vullen. Vanaf het begin was gepland om een rijder te kiezen binnen Yamaha Motor en de Tech3 familie, maar voor elke rijder die we overwogen leverde dat weer een probleem op in hun eigen raceprogramma of voor het team waarvoor ze momenteel rijden. Uiteindelijk is onze keuze naar flink wat afwegingen gevallen op onze Japanse YZR-M1 testrijder Wataru Yoshikawa. We hebben voorlopig drie wedstrijden ingepland, maar zullen het plan aanpassen zodra er meer duidelijkheid is over Rossi's te verwachten terugkeer.

Het voordeel van Wataru's aanwezigheid in het team is drieledig. Allereerst brengt hij behoorlijk veel M1 ervaring met zich mee, vervolgens stelt zijn aanwezigheid ons in de gelegenheid onze contractuele verplichtingen na te komen en punten te vergaren voor het Team kampioenschap, en als laatste zal hij waardevolle MotoGP raceervaring uit eerste hand opdoen, die hem en Yamaha in de toekomst zeer zeker zal helpen bij de verdere ontwikkeling van de YZR-M1.
Wataru Yoshikawa:
Ik ben erg gelukkig met deze kans als stand-in voor Valentino Rossi zolang hij geblesseerd is en voor het eerst sinds Motegi 2002 in de MotoGP te kunnen rijden. Kijkend naar de resultaten van het FIAT Yamaha team met de 2010 YZR-M1, kan ik zien dat de ontwikkelingen de afgelopen winter juist waren en kijk er naar uit om nu échte racedata te vergaren, die zeer helpvol zal zijn bij de toekomstige ontwikkeling van de M1.

De 41-jarige Wataru Yoshikawa won het Japanse Superbike kampioenschap voor Yamaha in 1994 en 1999. Tussen 1992 en 2002 had hij verschillende wildcard entries in het WK Superbike. In 1996 reed hij zelfs een volledig seizoen en bracht het daarbij tot een 9e plaats in de eindrangschikking. In 2002 reed hij als wildcard in de MotoGP tijdens de Grand Prix van Motegi, en eindigde die wedstrijd op een 12e plaats. Vanaf die tijd is hij als testrijder nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de YZR-M1 racer.