Zoeken

Toekomst Grand Prix Phillip Island op losse schroeven

7 januari 2011

Het Australische circuit van Phillip Island loopt het risico in de toekomst de MotoGP kwijt te gaan raken. Dorna wil de Grand Prix naar het begin van het seizoen gaan verplaatsen, maar de organisatoren van de Grand Prix willen vooralsnog vasthouden aan de huidige termijn van september-oktober.

Valentino_Rossi_Phillip_Island_2010.jpg

Dorna's Carmelo Ezpeleta heeft in niet te misstane verwoordingen te kennen gegeven dat de race op Phillip Island vanaf 2012 naar het begin van het seizoen moet worden verplaatst. Omdat het verplaatsen van de race voor komende seizoen té gecompliceerd is zal de race op de oorspronkelijk geplande datum worden verreden, maar dat moet volgens Ezpeleta vanaf 2012 dus gaan veranderen.

Reden voor het verplaatsen van de race naar het begin van het seizoen is volgens Ezpeleta omdat het vanwege de weersomstandigheden te gevaarlijk is om de race op de huidige datum vast te blijven houden. Ezpeleta deed daar nog een schep bovenop door te stellen dat de FIM de race in 2012 niet zal homologeren als deze niet naar het begin van het seizoen is verplaatst. Er zullen geen excuses meer worden getolereerd.

De uitbater van de Australische Grand Prix, de Australian Grand Prix Corporation, zal de huidige datum echter niet zonder slag of stoot willen veranderen. De woordvoerder Andrew Westacott verklaarde dat men een contract met Dorna heeft waarin staat dat de Grand Prix tot 2016 zal worden verreden in de periode september - oktober. Volgens Westacott suggereert Espeleta al langere tijd een vroegere datum, maar is tot op heden nog nooit een wedstrijd uitgesteld of afgelast en kan grillig weer altijd en overal gebeuren. Daarnaast is het verplaatsen van de Grand Prix naar maart geen eenvoudige opgave, omdat Marshalls en noodhulpdiensten in die periode ook al bij de WK Superbike race, de MotoGP test en het Formule 1 evenement aanwezig moeten zijn.

Niet alleen Dorna is een vurig voorstander van het verplaatsen van de Grand Prix naar het begin van het seizoen, ook Valentino Rossi heeft zich in het verleden daar meermaals over uigelaten. Volgens Rossi is niet zozeer de kans op regen, maar vooral de rond die tijd van het jaar lage temperaturen het grootste probleem. Al drie of vier jaar vragen de coureurs de wedstrijd naar het begin van het seizoen te verplaatsen.

Deze impasse zal dus ongetwijfeld nog een staartje gaan krijgen. Dorna spreekt ferme woorden, terwijl het circuit geen duimbreed lijkt toe te willen geven. Het zou zondermeer te betreuren zijn als om deze reden de Australische Grand Prix van de racekalender zal gaan verdwijnen.

Bron: Visordown