Zoeken

Sylvain Guintoli en crew verlaten Liberty Racing Team

20 juli 2012
Op de vooravond van het SBK weekend op het Tsjechische circuit van Brno heeft Sylvain Guintoli het Effenbert Liberty Ducati team verlaten.  Het team, dat dit weekend een thuiswedstrijd heeft, had naar verluid niet aan haar betalingsverplichting voldaan richting de Franse coureur en zijn teammedewerkers.

Sylvain_Guintoli_Effenbert_Ducati

In eerste instantie leek de problematiek binnen het Effenbert Liberty team zich te beperken tot enkele leden van Guintoli's crew, waardoor deze noodgedwongen dit weekend aan de zijkant zou staan. In een persbericht verklaarde het team dat er sprake was van een misverstand tussen de monteurs en het administratieve management van het team, waardoor Guintoli niet zou kunnen rijden. Voor de volgende wedstrijd op Silverstone hoopte men de problemen te hebben opgelost.

Na deze berichtgeving heeft Guintoli echter op Twitter een boekje opengedaan over wat zich volgens hem werkelijk heeft afgespeeld. Volgens Guintoli heeft Liberty Racing gefaald om zich aan haar contractuele afspraken te houden, waardoor het contract met onmiddelijke ingang is opgeheven.

Sylvain Guintoli, Twitter:
Liberty CZ Group had Sylvain Guintoli onder contract om in 2012 in het WK Superbike uit te komen. Liberty heeft bevestigd dat het niet in staat is om Sylvain Guintoli een racefiets te verstrekken om in Brno en mogelijk in de toekomst te kunnen racen. Hierdoor, en het niet in staat zijn aan andere aspecten uit het contract te voldoen, is er voor Sylvain geen andere optie dan te accepteren dat het contract moet worden beeindigd. Liberty is officieel in kennis gesteld dat het contract met onmiddelijke ingang is beeindigd. Sylvain Guintoli, die aan al zijn contractuele verplichtingen had voldaan, is teleurgesteld in Liberty's problematiek en onvermogen hem in Brno van een fiets te voorzien en is nu vrij om met onmiddelijke ingang andere zitjes te accepteren.

In reactie daarop is het team met een nieuwe persverklaring naar buiten gekomen, waarbij behoorlijk met modder richting de Franse coureur wordt gesmeten. Volgens het team is Guintoli vanwege zijn tegenvallende prestaties ontslagen, maar gaat daarbij voorbij aan het feit dat Guintoli dit jaar het team haar eerste -en tot nu toe enige- overwinning in het WK Superbike gaf. Liberty geeft ook aan dat de relatie was beschadigd vanwege onprofessioneel gedrag in relatie met roddels in de media over interne problemen.

Liberty Racing, persbericht:
- Allereerst, de slechte resultaten die door de rijder zijn behaald, zeker niet voldoende in relatie tot de flinke investeringen, technische support en humane pogingen die hem zijn geboden, en het relatieve gebrek aan media-respons voor de hoofdsponsor hebben tot een substantiele afname van investeringen door de hoofdsponsor geleid.
- Voor de Liberty CZ Group is het erg belangrijk om de kosten te rationaliseren om de continuiteit van het team te waarborgen, gezien ook de tijdelijke periode van de globale crisis, die in het recente verleden de alarmbellen bij het bedrijf hebben doen afgaan.
- De technische staf heeft besloten op het moment van een gespannen situatie een hard standpunt in te nemen, dat is ontstaan door misverstanden met de administrative directie van de groep.
- waarneming van oppervlakkigheid en lichtzinnigheid in het management van de interne problematiek, met onnodig gebruik van media-roddels, dit is geen professioneel gedrag en heeft de vertrouwensrelatie die in maanden van samenwerking is opgebouwd teniet gedaan.
- Het team wil nog steeds ruimte en continuiteit geven aan jonge rijders, een bedrijfsfilosofie die geheel in lijn ligt met de ontwikkeling van het Effenbert merk.
Het Liberty Racing Team betuigt, zoals eerder aangegeven, haar spijt voor wat volgens de rijder en de technische staf is gebeurd, en bevestigd dat het in de toekomst zal doorgaan met constructieve doelen die altijd kenmerkend voor het team zijn geweest.
Het team wil Sylvain Guintoli en alle technische medewerkers het beste wensen in hun carriere.